Szymon Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Witam! :-) Postanowilem zmienic moja seria ktora jeszcze widac w podpisie AIRGA. Na cos o czym tak wszyscy mowicie :-). Problem moj polegal na tym ze w moim kochanym miescie na 6 sklepow ktore zwiedzilem nie znalalzem ZADNEGO procka atlhon 1700Xp, moglem sobie zamowic. Moja ostatnia alternatywa pozostal moj znajomy pracujacy w hurtowni. Ale on mial tylko JIUCB z 51 tygodnia i JIUHB 0302 i 0303. Wiec wzialem od niego ostatecznie teog co w temacie JIUHB 0303 , niestety nie widzialem zadnych recenzji na forum, a proc z 3 tyogdnia wiec postanowilem isc na zywiol :-). Przytargalem do domu, wsadzilem w plyte no i co??? ;-) proc poszedl od razu na starych ustawieniach , nawet nie mial mozliwosci ruszyc na default :-). I zaczelo sie....najpierw puscilem mnoznik na 12.5 x 150 nie bylo najmniejszych problemow a temperatura wachala sie na poziomie 35 stopni 8O 4 stopnie mniej p;rzy wyzszym taktowniu niz wczesniejszy proc. I tutaj zaczely sie problemy z moimi cudnymi pamieciami, otoz 150 przy niskich timingach to niestey max co jestem z nich w stanie wyciagnac. Puscilem 12.5 x 170 mhz, wywalalo mi ciagle 3d marka do win`a , i ogolnie sie pierdzielil. Po tym wszystkim niestety musialem ustawic taktowanie pamieci 75 % magistrali. I od razu puscilem teraz tak jak jest. Moje chlodzenie to jak w popdpisie, moj MoDD :-) polegal na <span style="color:red;">[ciach!]</span>niu wiatraka thermaltake ktory zagluszal telewizor u sąsiadow a wstawienie cichutkiego sunon`a 8 Cm. Postanowilem zaszalec ;P :). Obecnie moje ustawienia to... 10.5 x 205 Mhz - 2160 Mhz (athlon 2600Xp+ :twisted: ) pamieci jakies na jakies 153 (306) Mhz. 2.77 V timingi 3-2-2-2.5 Napiecie proca 1.8V Temperatura 41 stopni. w idle , nie sprawdzalem zadnego stresu. Temp mostka 28 stopni. 3dmarka jeszcze nie probowalem, wiec tak do konca jak z ta stabilnoscia jest to nie wiem, ale narazie chodzi ok i nic sie nie wali. Jak puszcze wiecej niz 2200 to widze ze pojdzie bo wywala dopiero przy wgrywaniu windows`a, ale boje sie juz napiecie podnosic. Teraz pare pytanek do was...jak to jest z tym napieciem. Czy przy takiej temperaturze , (obecnei nie mam wiatrakow w budzie bo sa w trakcie modernizacji, wiec przypuszczam ze potem spadnie jeszce troche) moze mu cos zaszkodzic? Czy moze on tak chodzic na dluzsza mete? Czy ma ktos jakis moze inny pomysl z tymi moimi pamieciami? I czy duzo w tym momencie stracilem dajac 75% magistrali? Nie chodzi mi o taktowanie pamieci, tylko ciagle slysze ze jak sie puszcza nie synchronicznie to niby zle, ale nie wiem do konca czemu? Dzieki za opdowiedzi. Ogolnie mysle ze ten nowy proc nie jest zly :-) Bałem sie ze bedize gorzej.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Moj to tez JUIHB 0303. Kreci sie tak jak w podpisie, magistrala 180-182MHz synchronicznie z pamieciami. Ja tez jade na 1.8V- dla Maze'a 3 to zaden problem (35C full load) 8) . Patrzac po wynikach na zachodnich forach to trafilismy ,Szymon, b. dobrze z tymi antkami :). Jednak nie taka wiocha z tych Katowic :lol: 1.8V to nie jest za duzo, nawet jak na 0.13Nm. Dziwne, ze P4 padaly jak muchy, fizycznie nie_powinno_do_tego_dojsc! Tracisz oczywiscie na wydajnosci pracujac na asynch jednak proc i tak nadrabia wszystko swoja moca. Pozdrowka dla slazaka :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 no coz zrobie, mam gowniane te pamieci i trudno :-). Wlasnie mi <span style="color:red;">[ciach!]</span>lo 3d marka do systemu :twisted:. Pc mark przeszedl ok , sisfsoft sandra tez przechodzi ok. A 3d marka wywala ehh...nie wiem co robic. Napiecia juz przeciez nie bede podnosic. Chociaz mojemu staremu 1000 atlhonowi walilem 1.85 :) i nic sie nie dzialo ;-). Ale na tym sie boje, po za tym czasami duzo kompa zostawiam na noc i dlugo chodzi, boje sie ze za pare dni go szlag <span style="color:red;">[ciach!]</span>lnie przez takie duze napiecie. Ale kusi mnie to Twoje 2222 Mhz :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaja45 Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 Witam! :-) Postanowilem zmienic moja seria ktora jeszcze widac w podpisie AIRGA. Na cos o czym tak wszyscy mowicie :-). Problem moj polegal na tym ze w moim kochanym miescie na 6 sklepow ktore zwiedzilem nie znalalzem ZADNEGO procka atlhon 1700Xp, moglem sobie zamowic. Moja ostatnia alternatywa pozostal moj znajomy pracujacy w hurtowni. Ale on mial tylko JIUCB z 51 tygodnia i JIUHB 0302 i 0303. Wiec wzialem od niego ostatecznie teog co w temacie JIUHB 0303 , niestety nie widzialem zadnych recenzji na forum, a proc z 3 tyogdnia wiec postanowilem isc na zywiol :-). Przytargalem do domu, wsadzilem w plyte no i co??? ;-) proc poszedl od razu na starych ustawieniach , nawet nie mial mozliwosci ruszyc na default :-). I zaczelo sie....najpierw puscilem mnoznik na 12.5 x 150 nie bylo najmniejszych problemow a temperatura wachala sie na poziomie 35 stopni 8O 4 stopnie mniej p;rzy wyzszym taktowniu niz wczesniejszy proc. I tutaj zaczely sie problemy z moimi cudnymi pamieciami, otoz 150 przy niskich timingach to niestey max co jestem z nich w stanie wyciagnac. Puscilem 12.5 x 170 mhz, wywalalo mi ciagle 3d marka do win`a , i ogolnie sie pierdzielil. Po tym wszystkim niestety musialem ustawic taktowanie pamieci 75 % magistrali. I od razu puscilem teraz tak jak jest. Moje chlodzenie to jak w popdpisie, moj MoDD :-) polegal na <font color="#FF0000">[ciach!]</font> wiatraka thermaltake ktory zagluszal telewizor u sąsiadow a wstawienie cichutkiego sunon`a 8 Cm. Postanowilem zaszalec ;P :). Obecnie moje ustawienia to... 10.5 x 205 Mhz - 2160 Mhz (athlon 2600Xp+ :twisted: ) pamieci jakies na jakies 153 (306) Mhz. 2.77 V timingi 3-2-2-2.5 Napiecie proca 1.8V Temperatura 41 stopni. w idle , nie sprawdzalem zadnego stresu. Temp mostka 28 stopni. 3dmarka jeszcze nie probowalem, wiec tak do konca jak z ta stabilnoscia jest to nie wiem, ale narazie chodzi ok i nic sie nie wali. Jak puszcze wiecej niz 2200 to widze ze pojdzie bo wywala dopiero przy wgrywaniu windows`a, ale boje sie juz napiecie podnosic. Teraz pare pytanek do was...jak to jest z tym napieciem. Czy przy takiej temperaturze , (obecnei nie mam wiatrakow w budzie bo sa w trakcie modernizacji, wiec przypuszczam ze potem spadnie jeszce troche) moze mu cos zaszkodzic? Czy moze on tak chodzic na dluzsza mete? Czy ma ktos jakis moze inny pomysl z tymi moimi pamieciami? I czy duzo w tym momencie stracilem dajac 75% magistrali? Nie chodzi mi o taktowanie pamieci, tylko ciagle slysze ze jak sie puszcza nie synchronicznie to niby zle, ale nie wiem do konca czemu? Dzieki za opdowiedzi. Ogolnie mysle ze ten nowy proc nie jest zly :-) Bałem sie ze bedize gorzej.... Szymonie możesz powiedzieć w której hurtowni są takie proce ? Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 11 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2003 hyh, musze sie spytac dokladnie bo nie pamietam :-). Jest, wiem ze jest to na ulicy rozdzienskiego 188b wiem ze myslalem ze to ACTION jest ale to chyba nie to, nie wiem w kazdym razie pod tym adresem jest w ciul magazynow i roznych firm, 2 hurtownie komputerowe na pewno wiec i tak mozna sie przejechac. A ajak ebe wiedzial dokladnie to powiem. Kurde nie ma <span style="color:red;">[ciach!]</span>a po porstu zebym puscil inaczej niz pamieci na 75% bo tak to gowno se podkrece na 150 Mhz. Ale z tego co mowice to nie trace az tak duzo :-). Czy to prawda? :) no i czy ta temp, na dluzsza mete jak sie ma czesdto kompa wlaczonego, czasme na noc, pare dni. Nie zaszkodzi mu za bardzo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 ja hurtownia to "microman" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Wiec tak, woltarz do 2v praktycznie nic ci zlego nie zrobi (poza skroceniem czasu gwarantowanej pracy z 10 do 5 lat :P) JESLI bedziesz trzymal proca ponizej 50C,druga uwaga ,niestety epox zaniza temperature proca, trzeba doliczyc z 6-7C.:-) -- Ktos mowil o tym ze JUIHBy z nowego roku sie zle kreca? :PPP ,proc plus spire z miedziana wkladka (~50zl) plus zima cooling ,gdybym mial pozrzadne WC ktore by mi proca trzymalo okol 30C to mysle ze 2400 by bylo do codziennego uzytku :).A ,zeby ludzie nie mysleli ze tylko wcpuid weszlo: -- CCR 2002 - Plik wyników Wynik ogólny : 10423 Suma kontrolna : **** Wyniki szczególowe Render : 9561 Integer : 9440 Float : 9490 Pamięć : 17724 MMX : 10215 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 az TYLE?!?!?!?! 6-7 stopni?? Matko Boska 8O. Teraz mam 35 akurat na napieciu 1.775 z tego co mi pokazuje. Ok czyli jezeli moje wiatraki wroca do obudowy :-) to temp mi jeszce trohce spadnie, w kazdym raizenie nie powinna przekroczyc 50 stopni. To moge podniesc do 1.85 np? 1.875? :-) 5 lat jakos przezyje ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Rav ty masz JIUHB czy jakąś inną serie ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Aktualnie JUIHB 0302 ,przedtem mialem JUIGB 0251 i sie krecil troszku gorzej ale tak o grosze.Co do zanizania to i tak malo ;] ,asus a7v8x mi zanizal 10-14C ;P. 1.85v spokojnie mozna dawac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 dzisiaj będe miał JIUHB0302 PAW - co to warte jest - wymieniać :?: Teraz mam JIUCB0251 - wg kolegi Rapra najgorzej kręcąca się seria - sprawdzałem po nr seryjnym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Grajek Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Mój JIUHB 0302 idzie tak jak w podpisie 187x11 - przy napięciu default . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Raptor ja chyba mam wlasnie takiego ,kreci sie "ok" :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaja45 Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 :D Też znalazłem dobrą jednostkę. Kręci się ekstra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro_spd Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 Też mam JIUHB 0303 :) Niestety mam tylko KT 133A i nie moge poznęcać się nad prockiem, ale i tak jestem zadowolony bo chodzi na niższym napięciu i jest zimniejszy o 2-3 stopnie niż poprzedni duron 850@933 1,625 V ... Ostatnim prockiem, którego podkręciłem i zmiejszyłem napięcie to celeronek 333. Biegal na 420 MHz przy napięciu 1,75 V - standard to 2,0 V !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXt73 Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 tak więc Panowie mówią że napięcie 1.8 jest "do zniesienia" dla 0.13 ????? a co stanowi podstawe takiego osądu ?:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 Liczne wypowiedzi osob ktore jada ~2V na stale od kilku miesiecy na roznych forumach,podstawa jest trzymanie procka ponizej 50C,czytalem takze gdzie interesujacy artykul o tym ze po uwzglednieniu roznych teorii prockowi sie nic nie powinno dziac do 2v, powyzej juz nastepuje powolna degradacja,sam trzymam procka od miesiaca 24/7 na 1.85v i sie nic mu nie dzieje, podczas bicia rekordow mial 2.22v :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2003 mam tego JIUHB0302VPAW brązowy laminta. Za cholere nie chce przekroczyć 1666 :( - pojade go wymienić na inny egzemplarz - takie cyrki dawać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 mam tego JIUHB0302VPAW brązowy laminta. Za cholere nie chce przekroczyć 1666 :( - pojade go wymienić na inny egzemplarz - takie cyrki dawaćja mam JIUHB 0302 WPGW i uruchamia sie na 13x166 przy 1,825V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaja45 Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Mój JIUHB 0302 WPMW (zielony laminat) na 1,65 V chodzi bezproblemu 12,5 x 166 MHz 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamZ Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Mój JIUHB 0302 WPMW (zielony laminat) na 1,65 V chodzi bezproblemu 12,5 x 166 MHz 8O Też mam taki sam procek JIUHB 0302 WPMW wczoraj dostałem- Czy jest to dobra seria do kręcenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaja45 Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Mój JIUHB 0302 WPMW (zielony laminat) na 1,65 V chodzi bezproblemu 12,5 x 166 MHz 8O Też mam taki sam procek JIUHB 0302 WPMW wczoraj dostałem- Czy jest to dobra seria do kręcenia. Bez problemu wykręciłem 12,5 x 166 MHz czyli 2,1 GHz na napięciu 1,7 V przy standardowym powietrznym chłodzeniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamZ Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Mój JIUHB 0302 WPMW (zielony laminat) na 1,65 V chodzi bezproblemu 12,5 x 166 MHz 8O Też mam taki sam procek JIUHB 0302 WPMW wczoraj dostałem- Czy jest to dobra seria do kręcenia. Bez problemu wykręciłem 12,5 x 166 MHz czyli 2,1 GHz na napięciu 1,7 V przy standardowym powietrznym chłodzeniu. Czyli trafilo mi sie nienajgorzej. :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaja45 Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Mój JIUHB 0302 WPMW (zielony laminat) na 1,65 V chodzi bezproblemu 12,5 x 166 MHz 8O Też mam taki sam procek JIUHB 0302 WPMW wczoraj dostałem- Czy jest to dobra seria do kręcenia. Bez problemu wykręciłem 12,5 x 166 MHz czyli 2,1 GHz na napięciu 1,7 V przy standardowym powietrznym chłodzeniu. Czyli trafilo mi sie nienajgorzej. :D Raczej nie, choć jak piszą na forum są lepsze serie, ale ja nie narzekam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 RAV[666] tez myslalem ze nasz epox zaniza temp. ale jeden kolo na GB 7va ma podobne tzn. 40-41 stress 36-37 iddle (proc krecony z 1.466 na 2025mhz) Ja u siebie przy ustawieniach 166x12x1.7v mam 35-37 iddle stress max co zanotowalem to 40 *C I tez mi sie to wydawalo maloprawdopodobne ale gdy dotykam palcem radiatora na procu faktycznie jest on chlodny pamietam gdy mialem ThunderBirde'a to radiator prawie parzyl przy 50*C a teraz jest on naprawde letni zreszta co ci bede gadal sprawdz sam u siebie pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 Lagier ,wiem swoje ;] ,powiem ci tak,pamietasz jak mocno zanizal asus?Pamietasz ile pokazywala sandra?Wygladalo to dla mnie tak [ten sam proc i ustawienie,mocny LOAD] Asus probe=35C :lol: ,sandra=52C, epox 45C, a blad pomiarowy asusa oprocz sandry potwierdzalem MBMem i na plycie kumpla Soltek DRV4, zaniza ten epox ;/, nie tak strasznie jak asus ale jednak.Powiem ci ze w tej chwili jade na 2.2ghz i 1.85v ,wedlug ciebie mozliwe zeby tak jechany proc na loadzie mial 47C ?Wedlug mnie niebardzo.Oczywiscie z coolerem Spire :P.Niestety poprostu wszystkie nowe plyty zanizaja temperatury :evil: a w asusie poprostu PRZEGIELI. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 RAV tez jestem troche tym wszystkim skolowany i zdziwony. Oczywiscie przyznaje ci racje ze troche to malo prawdopodobne zeby 2,2 ghz mial 47*C. Dziwi mnie tylko fakt iz tak jak mowie kiedy dotykam radiatora proca jest on naprawde letni najlepiej trza by skolowac jakis czujnik i sprawdzic to raz a porzadnie ;). Mysle ze jesli juz jest blad w pomiarach (a napewno jest) to wydaje mi sie ze granica bledu to nie wiecej niz 5*C. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider__WAWA Opublikowano 14 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2003 tak więc Panowie mówią że napięcie 1.8 jest "do zniesienia" dla 0.13 ????? a co stanowi podstawe takiego osądu ?:P Ja pracuję na XP 2400 kręconym full stabilnie na 2,4 GHz.... chodzi nonstop od 3 miesięcy na 1,96V i nic... śmiga jak dziki... W trakcie bicia rekordu u siebie miałem 2,2 V i prawie 2,6 GHz a proc nadal żyje więc wnioski nasuwają się same... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...