dexem Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Witam!! Posiadam nastepujace podzespoły - core 2 duo E6400 - ga 965 DS4 - gel 2x1GB moje pytanie jest takie co dla niektórych pewnie banalne ale nie znam sie zabardoz na oc przetaktowałem fsb z 266 na 400Mhz ram 1:1 przy fabrycznych ustawieniach, temperatura w stresie na procku dochodzi do 60 C na obu jajkach oczywiście (po przetaktowaniu procesora)na 3.2Ghz, więc myśle że temperatura nie jest duża do 85 C jeszcze daleko, po 40 minutach test orthos prime nie pokazuje żadnych błędów więc chyba wszystko jest ok. I moje pytanie jest następujące czy takie ustawienia nie wpłyną na jakąś drastyczną zużywalność podzespołów (nabardziej - płyta główna, cpu) , czy bezpieczne jest kożystanie z takiej konfiguracji na codzien?? Dodam jeszcze że wszystkie napięcia pracesor ram itp ustawione są na normal, dla mnie to troche dzaiwne poniewąż gdy procesor nie jest poddany oc i pracuje idle 6x266=1600Mhz, stres 8x266=2130Mhz napięcie na rdzeniu jest odpowiednie dla 1600Mhz 1.14V a dla 2130 1.3v a po oc na 6x400=2400Mhz , 8x400=3200Mhz napięcia są takie same (ponieważ ustawiłem na normal a nie na auto)więc nasuwa sie pytanie że na standardowych istawieniach procesor E6400 stabilnie będzie chodził pod napięciem 1.14V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zapuść orthosa na conajmniej 2h bo 40 min to jeszcze o niczym nie świadczy. A co do napięć to procek powinien chodzić stabilnie przy 1.14 ale to musisz sam sprawdzic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexem Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zapuść orthosa na conajmniej 2h bo 40 min to jeszcze o niczym nie świadczy. A co do napięć to procek powinien chodzić stabilnie przy 1.14 ale to musisz sam sprawdzic.Właśnie zapuściłem niech pochodzi z 3h zobaczymy co sie bedzie działo, a jeżeli chodzi o żywotnośc podkręconego procka nie zaszkodzi mu fsb400 temperatura w stresie nie przekracza 60 C na 2 jajkach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaz!o Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 A nie lepiej bylo zadac pytanie tutaj, a nie zakladac nowy temat :? I do tego ocujesz, a potem zastanawiasz sie nad konsekwencjami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Wplynie na żywotność. Procek i mobo zamiast żyć 15 lat będzie działał jakieś 10 [; A ty się pewnie tego pozbędziesz za jakieś 5 lat także tobie to nie zaszkodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexem Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Wplynie na żywotność. Procek i mobo zamiast żyć 15 lat będzie działał jakieś 10 [; A ty się pewnie tego pozbędziesz za jakieś 5 lat także tobie to nie zaszkodzi :)to faktycznie nie ma sie czym przejmować co innego jak by padł procek/plyta po paru dniach to wtedy wiadomo gwarancja gwarancja ale okres oczekiwania i rozne wymówki serwisu ze to z winy uzytkownika itp.a w takim wypadku to niech smiga na 400x8, ale mam jaeszcze takie jedno pytanko jak lepiej ustawic w biosie chodzi mi o to czy ustawić tak aby mnożnik w czasie nie używania procesora redukował sie i razem z nim spadalo napiecie na procek czy poprostu ustawic na sztywno 400x8 i 1.3 napiece na procka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Jak da radę ustawić z redukcją to ustaw z redukcją = mniejszy pobór prądu i wydzielane ciepło w IDLE ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 przetaktowałem fsb z 266 na 400Mhz ram 1:1 przy fabrycznych ustawieniach, temperatura w stresie na procku dochodzi do 60 C na obu jajkach oczywiście (po przetaktowaniu procesora)na 3.2Ghz, więc myśle że temperatura nie jest duża do 85 C jeszcze daleko, po A ponoc temperatura zgonu C2D to 60 stopni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexem Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 A ponoc temperatura zgonu C2D to 60 stopni... no niby ktos tam cos takiego kiedys pisal ale to procka a ja mam na rdzeniach 60 max 85 czyli jeszcze nie zgon;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Nie niby ktos tam, tylko sam Intel w specyfikacji procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 A ponoc temperatura zgonu C2D to 60 stopni...Byzydura :wink:. Było już momentami ponad 70*C na liczniku, na forum pojawiały się też prawie że 80-tki, więc nie ma problemu. Ktoś (Devilek? Sorry, nie pamiętam dokładnie) też testował przy jakich temp. się wyłaczy i bodajże przy 85*C włączał się throttling, a dopiero od 90*C zwisy itp. Więc 60*C w stresie to ledwie takie przyjemne ciepełko B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexem Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Tylko proszę sie nie śmiać :) A tak zupelnie po lamersku:) core 2 duo to dwa procesoru w jednym np jak mam 2133 Mhz to w każdym rdzeniu jest tyle co daje razem 4266Mhz czy poprostu te 2133 Mhz są rozkłądane na dwa rdzenie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Tylko proszę sie nie śmiać :) A tak zupelnie po lamersku:) core 2 duo to dwa procesoru w jednym np jak mam 2133 Mhz to w każdym rdzeniu jest tyle co daje razem 4266Mhz czy poprostu te 2133 Mhz są rozkłądane na dwa rdzenie:) Oj, ledwo się powstrzymałem. Widać zdecydowanie za dużo supermarketowych haseł się naoglądałeś. Zasada brzmi: ZEGARÓW SIĘ POD ŻADNYM POZOREM NIE SUMUJE!!! C2D posiada dwa rdzenie działające w tym przypadku z zegarem 2,13GHz (każdy z nich). I tyle, koniec, kropka. Edytowane 6 Stycznia 2007 przez LordFury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mach82 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 A ponoc temperatura zgonu C2D to 60 stopni...Nie 60 stopni tylko nieco ponad 60 stopni. Nie jest to tomperatura zgonu, a maksymalna temperatura pracy. I ostatnia, ale najistotniejsza informacja - te nieco ponad 60 stopni to max. temperatura odpromiennika w geometrycznym jego centrum, przy którym CPU zachowuje stabilność. Coretemp, dla przykładu, bierze temperature z cyfrowych diod w rdzeniach (zupełnie inny pomiar). Ani jedna płyta dostępne na rynku nie mierzy temperatury odpromiennika, więc albo się używa coretemp/TAT (bądź też innego softu odczytującego temperatury z DTS), albo wszelkie pomiary można sobie w 4 litery wsadzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...