Skocz do zawartości
czesiek398

Asus Trc 8c1 8x8 5dba ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuje cichy nie koniecznie wydajny cooler do obudowy. Myślałem nad tym : http://www.allegro.pl/item154628523_asus_t...ichszy_5db.html

Czy ktoś ma ten cooler ? Jak się sprawuje ? I najważniejsze czy jest cichy ?

Dodam że jestem maniakiem ciszy - a nie stać mnie na WC. Na procku mam Pentagrama Frezzone QVC120Cu a zasilacz Tagana U01 380W. Potrzebuje jeszcze cooler do obudowy.

Dobrze by było aby cooler był bez automatycznej regulacji obrotów aby można było zapiąć pod regulator obrotów AeroCool GateWatch.

Proszę o jakieś ewentualne propozycje coolerów.

Dziękuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj to chyba jakieś nabijanie w butelkę. Na stronie Asusa wentylatorów nie ma żadnych. Ja mam co prawda wentylator Asusa, ale wyciągnięty z kupionej obudowy i pewnie jego producentem faktycznie był kto inny.

Porównując zaś wykonanie mojego z tym na rzeczonej aukcji to jednak ten ostatni wypada dość dziwnie.

Wygląda na to, że ktoś podmienił nalepki i dodał coś od siebie - w postaci tych 5 dBa :)

Jeśli ma być tani to polecam podobnie jak YogiCK - AC Fana 8.

Jeśli może być droższy to albo ten albo ten, z tym, że w tym drugim przypadku na stronie pomylono specyfikację - jest od 120mm.

Oczywiście, o ile tak jak piszesz chcesz przede wszystkim ciszy, a wydajność interesuje Cię dużo mniej.

Pozdrawiam

P.S. "Coolerem" przyjęło się chyba określać cały układ chłodzący - radiator + wentylator, czasem sam radiator. Raczej nie jest to określenie na wiatrak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arctic odpada. Na modding.pl czytałem test. Wszystko ładnie kolorowo. Wiatrak kozacki ale on nie tłoczy powietrza do obudowy tylko je wydmuciach!e :/

"Produkt bardzo traci na braku uniwersalności. Wielka szkoda, że wentylatory możemy instalować tylko jako wentylatory wyciągające. Ich budowa uniemożliwiła stosowanie ich jako wentylatory tłoczące powietrze."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc ... potrzebuje wiatrak do chłodzenia wnętrza obudowy ( zasysanie powietrza z zewnątrz do środka) Jakieś propozycje ?? Z góry dzięki.

:rolleyes:

Jeśli może być droższy to albo ten albo ten, z tym, że w tym drugim przypadku na stronie pomylono specyfikację - jest od 120mm.

Oczywiście, o ile tak jak piszesz chcesz przede wszystkim ciszy, a wydajność interesuje Cię dużo mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie cicho... po połączeniu termistora na 5V nadal głośny, na 3,3V nie startuje, trza w miejsce termistora wstawić potka to przy około 4V (albo poprostu rezystor szergowo ale wtedy se nie ustaisz minimalnego napięcia startowego) jest znośny w miare. (btw. co to GW?)

Edytowane przez hary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa te asusy na cpu i z tyłu budy i potwierdzam że są praktycznie niesłyszalne. Na domyślnych obrotach po zamontowaniu na czymś słychać tylko szum powietrza rozbijającego się o radiator. U mnie po skręceniu powiedzmy na 1000 są całkowicie niesłyszalne, tak jak zresztą cały komp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi