Skocz do zawartości
KSardas

Jaki Socket? Jakie Mobo?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, to moj pierwszy post na tym forum. :D Mam problem z wyborem nowej platformy. Obecnie mam taki sprzecik:

Barton 2500+

ASRock k7sx8

2x256mb kingmax + 512 kingston

radek 9550, wersja z 128bitowa pamiecia

Chcialbym przejsc na cos z pci-e. AM2 od razu odpada ze wzgledu na to, ze musialbym zmienic pamieci na ddr2 i kupowac procek, ktory jest o kilka dyszek drozszy od odpowiedznika na 939.

I teraz mam problem: wziac 754 czy 939? Poczatkowo zdecydowalem sie na 939 mimo braku odpowiednich memkow do duala. Jednak na ten socket trudno dorwac przyzwoite mobo z pci-e do 210zl. Znalazlem ECS nForce4 A-939, ktory kosztuje tylko 200zl i jest niezly. Jednak przeczytalem o nim cos takiego:

Tu jednak pojawia się problem, ponieważ BIOS jest dziwnie zaprojektowany i jeśli podkręcamy procesor z poziomu Biosu to płyta się wyłącza. Ponowne jej włączenie na szczęście nie kasuje nam ustawień i procesor jest podkręcony.

Nie wiem czy w nowszych biosach problem naprawiono... Inna przyzwoita plytka to MSI K8N Neo4-F, ale ona kosztuje 265zl przy czym nie jest jakas nadzwyczajna. Pod 939 bralbym athlona 3200+ za 230zl. W 754 wchodzi w gre tylko plytka z 3 slotami ddr. Za 200zl mozna dostac Asus K8N4-E SE. Tylko pod 754 moglbym wziac sempa 3000+, ktory nie wystarczy na tak dlugo jak athlon, chyba ze lepiej sie podkreci. PC ma byc glownie do gier. Planowana karta to Gainward 7600GS z taktami 500/1200 za 375zl i 1GB ram. Tak wiec brac 754 czy 939? Jakie mobo? Edytowane przez KSardas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie s939 było by lepsze, bo miał byś DualChannel. Od płyt ECS raczej bym się z daleka trzymał. Czy wszystkie części muszą być nówki??

Duala bym nie mial, bo mam 2 rozne kingmaxy 256 i kingstona 512. Co do nowek, hmm... Raczej tak, chyba ze pojawila by sie jakas okazja na allegro z gwara.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi