Sens Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Witam! Jestem posiadaczem wyjatkowo 'damskiego' celerona d, ktory mkasymalnie i 100% stabilnie osiaga 3,05 ghz (fsb160 ;/). Procesor ten nie jest w stanie wykorzystac mozliwosci karty graficznej. Czy warto jest zamienic tego celerona d na pentium 4 2,66GHz /533 NORTHWOOD? np cos takiego: allegro oraz czy ten pentium 4 pozwoli wykorzystac w pelni ta karte? (karta nie jest najwyzszych lotow, ale niejest tez taka zla :P) Dane kompa w sigu. Dzieki za odp! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Ja poczułem duzą różnice :-P warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 IMO nie warto zamieniać na Northwooda, jak wymniana to na Prescotta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 IMO nie warto zamieniać na Northwooda, jak wymniana to na Prescotta. W testach Northwood byl porazka. A P4 na Prescocie jest drogawy...ja bym to tez olal a kupil Celine na Prescocie...i ja krecil bo te proce tanio mozna wyrwac na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 ten celeron to celeron D i to jest prescott Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 A jakie masz mobo?? Bo takiego celeronka to nieproblem puscic na ~4ghz na AC. Ja 315 (2.26ghz) lecialem 3,7ghz na NXC 80Cu tyle ze na Abicie IS7. Na takich taktach juz mial przyzwoita wydajnosc, a ze twoj ma wiekszy mnoznik to chyba bedzie latwiej osiagnac tyle MHZ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 (edytowane) Tak jak bamboocha napisał. Podaj na jakiej płycie próbujesz kręcić i jaki to ma chipset bo od tego wiele zależy. Mój poprzedni proce taki jak bamboochowy wytrzymywał na AsRocku na SiS 661FX zaledwie 192 FSB i to mało stabilnie na boxowym chłodzeniu. Przesiadka na MSi Neo 2 - V na Intel 848P była już lepsza bo dało się zrobic kosmiczne jak na tę mobo 3633 MHz na AC, potem pamieci nie wyrabiały, a potem dostał mi się P4M, który sobie siedzi na spokojnym FSB 175 bo w rewizji B0. Moze spod windy by mi się udało go na fsb 200 puscić ale już raz ubiłem bios a tutaj mam wlutowany i jest wielka checa żeby wgrywac na nowo. Poza tym dla tego procka chipset nie daje mi dzielnika 1:1 dla pamięci tylko mam Auto i 266 w biosie co przekłada się na 3:4 ponizej fsb 166i 4:3 dla fsb powyzej 166 MHz. Krótko, zwięźle i na temat. W Twoim przypadku nie wyrabiają: chipset, pamięci, chłodzenie albo zasiłka.... chociaż w to ostatnie wątpię :P btw. szukałem i nie znalazłem: czym poza obciętym dualem rózni się jeszcze i848p od i865p ? bo to ten sam chip ponoć a na 865 mobile mają dzielnik 1:1 i nie wiem jak go uruchomić z biosu :( ... może dopiero ponad 200 MHz mu trzeba ?? Jak ktoś wie to niech mi PM wyśle co i jak :D Pozdrawiam. Edytowane 5 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordFury Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 865 mobile mają dzielnik 1:1 i nie wiem jak go uruchomić z biosu :( ... może dopiero ponad 200 MHz mu trzeba ??Na p5p800se (865PE) wiele dzielników pojawiało się faktycznie dopiero powyżej fsb 200MHz. Więc np. z D805 i pamięciami już trochę zabawy było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 (edytowane) No na tym asusie po fsb 200 było sporo wiecej dzielników, jedyna zaleta tej płyty :-P Edytowane 5 Stycznia 2007 przez teat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 [OT]Czyli, że sprawdzę jak dopadnę moba co ma dobry step i rew no i robi 200 fsb bez jęczenia :( bo ten coś nie chce ... a może drugi da radę ?? Drugi nie ma SS więc może tu jest pies pogrzebany ?? [/OT] A autor nie pisze nic nt. płyty głównej ... no to jak takim tutaj panie pomagać ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 (edytowane) Moja plyta to ASrock p4i45e na czipie intel 845e. <- to chyba tego wina Płyta łówna ma bardzo ograniczone mozliwosci Oc, poniewaz jedyne co mozna zrobic to zwiekszyc fsb, i zmienic timingi pamieci. Chłodzenie to wielki pentagram freezone QVC-120 Cu+. A zasilacz jes nowy i nie przejawia zadnych oznak niestabilnosci. Powiem tylko ze komputer tak samo sie krecil na taganie 480w, ktory w wakacje z niewiadomych przyczyn poszedł z dymem, oraz na procompie 400w <-lol jak i x-powerze 300w (troche tego bylo) Co do tego pentiuma M to jest to zwykly northwood. Osobiscie szukal bym pentium m dothan np. cos takiego co mial Yotomeczek (ale nie jestem do konca pewien) :P Edytowane 5 Stycznia 2007 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zwykly pentium 4 znacznie ustepuje dothanowi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 @D@vid : generalnie to niepotrzebny ci 1,3Vcore dla P4M bo u mnie też jest a proc domyślnie zapakował się na 1,5700 i nie da zbić napięcia w dół. Przyrost mocy zauważysz, wystarczy go nieco pocisnąć na jakieś 166 i wyżej pilnuj żeby proc miał rewizję inną niż B0... generalnie ja takie dwa kupiłem ale czego człowiek nie wymysli za 10 $ + paczka :P Z tego co gdzies widziałem u jaiegoś francuzika na stronie to był mobil Northwood co robił FSB 266... tylko nie pamiętam czy na wodzie czy na jakimś dobrym AC. @Sens : Tu się zgodzę. Masz chipset do budżetowej maszynki biuurowej, przystosowany jeno do obsługi Prescotta. AsRock i s478 to nie jest dobre rozwiązanie. Dopiero na LGA coś z sensem wymodzili i to też nie do końca ale cóż. Poligon to poligon :D Powiem Ci tylko na pocieszenie, że u Ciebie to chociaz timingi możesz zmieniać :D u mnie tylko dzielniki i FSB było :P Co do Dottiego to mam jednego na stanie ale on najpierw do Alfredka pojedzie na testy bo też jakowyś z GB sprowadzony za garść miedziaków więc nie znane sa jego stan jak i mozliwości :D Dothana udaje się odpalać jedynie na płytach na socket 479 oraz na Asusach które współpracują z CT-479 :D Powodzenia ... i zmień tego AsRocka na coś innego :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 (edytowane) Oto dowod: TESTY Na twoim miejscu nie bawil bym sie w zamiane. Edytowane 5 Stycznia 2007 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 (edytowane) Dothanowi poza CoreDuo i C2D wszystkie niemal ustępują :P no chyba że chcesz mieć grzałkę w budzie to PD930 powinno być ok wyborem ;P Zwróć uwagę, że Dot ma 1 MB L2 i jest wyżej taktowany, poza tym to nowsza architektura niz ten Northwood za 110 :P Kolejną rzeczą jest fakt zapytania przez Ciebie o sens zmiany Celerona D na Pentium 4 a jak o to chodzi to lepiej kupić dobrego mobila podatnego na O/C z rodziny NW niz jakiegoś na chybił trafił P4 Prescotta. No ale co komu do jemu :P Mnie własnie skłonił niższy pobór mocy, niższe temperatury i większa wydajność przy niższych taktach względem Celeronika D :P tyle i kropka :D Edytowane 5 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ta dyskusja .... co prawda w niewłaściwym dziale ale cóż czynić ... nie mamy działu o mobilach P 4M tylko o Dothanie :P, a więc ta dyskusja skłoniła mnie do poszukiwań w sieci dotyczących P 4 M i: 1) http://processorfinder.intel.com/Details.aspx?sSpec=sl5yu < to jest to co mam :D kaszana generalnie ale: 2) http://forums.legitreviews.com/about2783.html <tutaj znalazłem dyskusję, która toczyła się o mobile w desktopach itp... co skłoniło mnie do poszukania w google.pl frazy Pentium 4 M pin mod i: 3) http://www.clubic.com/forum/pin-mod-pentiu...le-t364230.html < taką stronę mnie znalazło... na której jest odnośnik : 4) http://img160.imageshack.us/my.php?image=24004hs.jpg < tu oraz tu: 5) http://www.ocforums.com/showpost.php?p=264...amp;postcount=7 < że już nie wspomnę o stronie głównej od której powinienem zacząć a trafiłem dopiero po przejrzeniu, tóregoś z powyższych tematów, czyli tu: 6) http://www.intel.com/design/chipsets/designex/29835403.pdf Jak się przez to przekopię i założę izolację na pina to dam znać co z tego wyszło ... no i najważniejsze moja odpowiedź na zadane pytanie: Moim zdaniem jeśli zalezy Ci na taniej rozbudowie istniejącego zestawu dokładajac do interesu zaledwie te 110 pln + przesyłak to należy to zrobic :D Sprzedasz tego Celka co masz i jeszcze na piwo Ci wystarczy :D a bedzie szybciej działało ... z kolei co do przyszłości to chyba zaryzykuję że mam jeszcze drugiego proca na stanie to sobie pina zaizoluję i zobaczę czy wrzuci na FSB 200 czy bedzie jęczał :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Bo to jest rev C1... lepsza jest już tylko D1 albo D0 a B0 radzą wszyscy omijać szerokim łukiem :D Ale generalnie zegar w zegar bedzie lepszy :D mniej się grzeje, ma więcej cache L2 no i działa na większej szynie przeważnie nić jakikolwiek cel D .... mowa własnie o takim porównaniu bo z Prentaksem Prescottem to on może blado wypaśći jedyne co go ratuje w takim porównaniu to właśnie niższa temperatura bo wydajność jak nie porównywalna to nieco gorsza .... aha i zależy w jakim benczu porównywać bo te mobile nie mają ni HT ni SSE3 :P więc obiektywny test musisz znaleźć :D Generalnie jeśli nie używasz aplikacji korzystających z SSE3 to możesz śmiało brać mobila :D ale to kwestia gustu co kto chce :D Z tego co słyszałem to Prescotty na s478 nie były za rewelacyjne w porównaniu z tymi na LGA :P UPDATE: : tak działa mój 10 minutowy pin-mod na rewizji B0 :D :D :D .... teraz próbuję go pojechać na wyższym zegarze :D btw. tak to nie jest ten sam proc co w sigu :D ten nie ma speed-stepa :D oj bedzie sie działo chyba że mobo zabiję ... UPDATE2: jeżeli ktoś byłby chętny do wspólnego przygotowywania FAQ o Mobilach od Intela to proszę o kontat na PW. Jakby co to mamy zielone światło ... tylko trzeba ludzi ... no i Yotomeczka :D super-ludzia w Mobilnych zastosowaniach :D Pozdrawiam. Edytowane 6 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 UPDATE2: jeżeli ktoś byłby chętny do wspólnego przygotowywania FAQ o Mobilach od Intela to proszę o kontat na PW. Jakby co to mamy zielone światło ... tylko trzeba ludzi ... no i Yotomeczka :D super-ludzia w Mobilnych zastosowaniach :D Pozdrawiam. Dobry ten pomysł z FAQ mam nadzieje że powstanie bo te mobile są dość ciekawe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) No własnie o to mi chodzi :D na razie przetrąbiłem kasę na C2D i przędę tym co mam :D a są to Cel D 315, P4Mobile 1,6 + SS, P4Mobile, ten co na screenie :D Izolacja to standardowa otulinka kabelka FDD a u mnie to konkretnie otulinka od kabelka IRDA :D byle cieniutka :D rozwierciłem nożyczkami do paznokci socket po uprzednim wyjęciu go, potem wsadziłem w wyjety socket procka po czym dostał izolację na nóżkę od spodniej strony... izolacja była nieco długa więc nastąpił problem bo proc krzywo siedział, źle dolegał do coolera (Prescott BOX) i się zgrzał chłopak do 78*C po czym zwiesił mi się w biosie :D nie powiem miałem w gaciach wtedy :D ale jak go zdjąłem to zobaczyłem że po prostu socket nie usiadł jak trzeba więc go docisnąłem lekko do mobo aż pyknął zatrzask. W tym momencie nadmiar izolacji wylazł na wierzch więc go zdekapitowałem obcążkami do paznokci ( ale hardkor :P ) po czym na to miejsce trafił P4Mobile ze screena gruntownie wyczyszczony ze starej (kilkudniowej) pasty silikon. Uwaga, pomimo iż te procki nie mają IHS to i tak są podobnie wysokie co te z IHS'em ... dlatego zalecam bardzo ostrożny montaż coolera na to bo moze być ZŁO :D :D :D :D Aha ... na dzień dobry w POST'cie pokazało P4Mobile 2,4 GHz ale po wejściu do biosu i sprawdzeniu zakładek i powyłaczaniu niepotrzebnych wodotrysków ( jak ekran producenta MoBo) po zasejwowaniu tychże zmian proc został wykryty jako UWAGA 1,2 GHz Peniutm 4 Mobile ... na co mnie kur....ca wzięła. Wlazłem w bios i walnąłem fsb 200 bo myślałem że to może to. Skutek : brak postu, reset CMOS i wkoło Macieju. Dodam, że po drugim Clear CMOSie dałem sobie spokój i stwierdziłem że sprawdzę jak z temp na nim pod windą. I tutaj znów ZONK... tyle ze przyjemny, Cpu-Z pokazuje 2400 :D :D :D :D :D czyli : BIOS pokazuje tak jak na def ale pod windą już jest tak jak być powinno wiec jest spoko. Kazde przestawienie FSB w Biosie powodowało rózne ciekawostki ale jak się od tego odstosunkowałem to przeszło. teraz temp przy 1,6 Vcore to 24*C CPU i 24*C NB :D ale jestem happy. Co do FAQ: muszę się skontaktować z Yotomeczkiem żeby podrzucił cokolwiek i dał zgodę na wykorzystanie części lub całości jego dokonań z Dothanem, oprócz niego Soker i Alfredek też by się przydali ze swoją wiedzą. Także kilku innych userów bo ja mam raczej marne pojęcie o sprawie i robię tylko rzeczy, które zostały obadane przez innych. Generalnie ze swojej strony wrzucam odnalezione i działające linki oraz kilka fotografii, które dzisiaj albo jutro powstaną :D nie będzie to od początku to co zrobiłem tylko pogladówka w temacie bo nie chce sobie teraz czegoś naruszyć w konfigu :D ale powinno pomóc tym, którzy jeszzcze nie wiedzą co zrobić z MoBo S478 :D Dodatek : http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=153847 Pozdrawiam ;D Edytowane 6 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) Post pod postem ale cóz. SENS: to chipset blokuje PCI/AGP i pamięci z ich dzielnikami :( tak to jest jak się ma i845, brak blokady robi swoje niestety :( prawdopodobnie masz jakiś auto ustawienia i przy pewnych fsb się one uaktywniają ale co to daje jeżeli po prostu nie mozesz osiągnąć wartości pośrednich ??? btw. D@vid ?/ masz już mobila może ?? :D Pozdrawiam. Edytowane 7 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) no ja własnie sobie testuję go pod sell ... na razie nie udaje mi się zabootować kompa na dzielniku fsb:dram 3:2 i mnie to wkurza bo w takim układzie proc powinien iśc na 200 mhz a ram na 133 ... a to by dawało jakieś szanse na sprawdzenie max dla niego ... a tak na razie max to fsb 208 stabilnie i wysyp przy 210 :((( grrrrr EDIT: zabootował, nie zawiesił sie, ale co z tego jak ramy na 266ddr przy 2,9 v do tego timingi najostrzejsze, przy których zwiechy nie łapie to 3-4-4-8... wiecie ile czasu zajęło mu liczenie spi1m ?? :D 2m 40.328s buhahahahahahahaha :D rekord świata wymiata :D dobra ... żeby nie było proc działa ale i tak na tych ustawieniach nie pójdzie więcej niż 208 i tego nie testowałem na stabilność .... dodam, ze przy vcore rzędu 1,575 bo mniej płyta nie pozwala... zresztą podejrzewam o to wszystko płytę więc moze być lepiej jak ktoś ma Asusa dobrego :D ... ktoś się pisze na mobila z opisem jak zrobić izolację na sockecie ?? :D Edytowane 8 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek2929 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 hejka .mam takie pytanie podobne jak w temacie.mam celerona 2.6ghz@3ghz s.478 i chcialem go zmienic na Procesor P4 2,66GHz/512/533 Northwood .jaka bedzie roznica w wydajnosci?duza czy mala prosze o szybka odpowiedz (oto link do tego procka http://www.allegro.pl/item155374155_proces...od_fvat_gw.html ) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Ma być szybko to jest. Zalezy co chcesz osiągnąć. Szczerze powiem, że nie są to demony jakieś, ale mają niezaprzeczlne zalety względem celerona D: nie grzeją się aż tak, mają więcej cache i chyba są jednak mniej prądożerne... co do wykręcalności to w archiwum Extremesystems bodajże jest wzmianka o jakichś co robiły 3,4 GHz na AC ... podobno. Ja osobiście z NW zarzynam mobila co widać i po zrobienu mu modzika na qpb 800 mam wzrost wydajności względem celerona D... może nie w markach czy w spi ale zawsze to się jakoś jakby ... mniej zapycha :D czytaj nie mam problemuy z odpaleniem i działaniem na kilku aplikacjach z czego mój FF przeważnie ma naotwierane około 6 tabów .,.. trochę obciążenia mu to robi a widać jakby mniejsze wrażenie wywierało niżna celeronie D. Powiedz czego wymagasz od procka to bedziemy wiedzieli czy warto wymieniać :D Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek2929 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 tylko ze ja mam zwyklego celka 2.6 ;p chcialbym mniej wiecej wiedziec o ile wydajnosc sie zwikszy w stosunku do celeka no i czy cena jest dobra w tej aukcji co podalem.dla porownania kolega ma p4 1.8 i np fifa 07 chodzi mu plynniej niz u mnie :(. czy taki p4 bedzie wydajniejszy od celka d 2.6? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 (edytowane) Zegar w zegar będzie szybszy .... nawet cel D podciągnięty do 3 GHz powinien być z tyłu albo dopiero wtedy dotrzymywać kroku temu Pentiumowi. Chodzi o dwa razy większy cache 256 vs. 512 no i mniejsze grzanie więc i throttling w celku może dawać objawy przy przegrzaniu :D w sensie zwolni nieco .. jak chcesz mieć tania i wydajniejszą maszynkę niż ten cielak to zamień ... tylko sprzedaj cielaka z głową i za rozsądną cenę to dołozysz niewiele do interesu. EDIT: zdjęć poglądowych nie będzie z tego samego i prostego powodu dla którego nie ma zdjęć z zapakowania przesyłki dla Alfredka.... zejbał mi się aparator i nie mam czym fot robić a wybaczcie aparat w telefonie to dobre ... tylko nie wiem jeszcze do czego więc zdjęć nie będzie na razie.... za utrudnienia przepraszam. EDIT2: krew mnie chyba z clockgenem zaleje ... czemu to cholerstwo nie chce podnieść szyny powyżej 220 mhz ?? ma ktoś jakiś pomysł ?? A na dodatek Cpu-Z się zbiesił i nie rozpoznaje proca i nie da go zwalidować do bazy danych :( jak ktoś ma pomysł to niech wrzuci. Pozdrawiam. Edytowane 13 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 a czy ten moj asrock obsluzy tego pentiuma 4m? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 napisz jaki to asrock bo ja wrózką nie jestem .... w sumie wszystkie płyty obsługujące Northwoody powinny go obsługiwać. Pytanie tylko na ile chipset pozwoli to wykręcić ... Podaj model płyty to bedziemy wiedzieli co i jak obsłuży :D Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 napisalem pare postow wczesniej :P asrock p4i45e Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 (edytowane) Nie jestem w 100% peny ale chipset obsługuje więc raczej pójdzie. Tylko pytanie brzmi ile da się go podkręcić ... bo pinmod odpada z prostej przyczyny : płyta ciągnie fsb 800 tylko w wyniku podkręcenia a nie ma wzmianki o oficjalnym supporcie tego fsb. Metoda prób i błędów. Procka powinna obsłużyć bez problemów. EDIT: ciekawie to wyglada bo na stronie CPU Support są Northwoody na fsb 800 więc będzie działał. Prawdopodobnie z pin modem również. EDIT2: wszyscy, którzy pytają jaka seria i rewizja proca się najlepiej kręci niech się przyjrzą temu zrzutowi z cpu-z i powiedzą co jest nie tak :D czyżby rev B0 nie była takim gniotem jak wszyscy twierdzą?? :D http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=157026 Pozdrawiam. Edytowane 15 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Son Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) PC_Speaker powiedz czy zrobienie pin moda zaowocowało tym, że masz fsb200 na procesorku (widoczne w biosie jako 200) i od tego podkręcasz po 1 w górę. Czyli pokazuje się 200 + 1 to wychodzi 201, czy też masz fsb200 a podkręcanie w biosie masz standardowo od 100 +1 równa się 101 a w rzeczywistości to jest, 201 bo jakoś nie jest to opisane. Procek ustawił się na 1,63V i nie chce niżej zejść. (szkoda, że tylko x12 szukam sposobu żeby podać x18 - wtedy można poszaleć) Reszta nieistotna chyba, że tylko zasilacz 300W Edytowane 4 Marca 2007 przez Son Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...