Skocz do zawartości
Sens

Celeron D 2,53@3,05 A Pentium4 2,66

Rekomendowane odpowiedzi

Son tu bedzie problem. Z tego co mi wiadomo to tylko 3 mobo dawały radę ze zmianą mnożnika w tych cepach... tylko że to daje puste MHz'ty :P Lepiej na mnozniku 12 krecić do fsb np 250 niz na mnożniku 18 do 200 polecieć ...

Druga kwestia to to: wyłamujesz/ izolujesz jedną nogę i proc od pierwszego kopa rozpoznawany jest jako Intel Pentium 4-M @ fsb 200 czyli 2400 ... z tym, ze w ekranie POST będzie to nadal 1,2 GHz a dopiero w windzie rozpozna ci go jako 2400MHz. To że pokazuje ten 1 MHz więcej niczego nie zmienia bo dla cielaka D mi fsb ustawiało zamiast 133 to 134 albo 132 zależnie od focha NB :P

Pozdrawiam... aha... twój powinien iść na modzie + clockgen na jakieś 230 z pinem w d... :P jak zrobisz moda to nie kręć spod biosu bo nie pójdzie tylko reset CMOS bedziesz musiał robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem dwa P4M - 1.8 GHz i 2.0 GHz. Ten pierwszy mial revision C1(serii nie pamietam), dzialal na FSB 235 MHz. Ten drugi, ktorego mam teraz ma revision D1 a seria to SL6V9. Bootuje sie na 275 FSB ale plyta ktora posiadam nie ma blokady dla PCI i przy tak wysokim FSB nie widzi juz dyskow.

Na codzien pracuje na FSB 262 co daje prawie 3150 MHz. Plyta sama ustawia napiecie na 1.64 V i przy takim napieciu w stresie mam temp. 55C na QVC-100 Cu+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie to zależało .... płyta nie dawał dzielnika 1:1 przy fsb default 100 :( co było porażką bo powyżej fsb 180 ramy chodza wysoko .... a to tylko 3200 są :( czyli kiszka ... fat lecą na ddr 533 ale słabo - stabilnie .. bencza przejdą ale w grach, filmach czy innych sypią :( Padaka a innych nie kupię na razie .. :P

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano po to ten pin mod to dla tych którzy nie mają blokady na szynach lub pamięciach. W takim razie ja nie mam co kombinować bo u mnie i tak to niewiele (nic) nie da.

Dzięki za pogawędkę. Zawsze lepiej rozmawiać z kimś kto się troszkę lepiej zna na temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blokada nic tu nie ma do rzeczy!!! chodzi raczej o strapa na NB, który daje dzielnikami dla pamięci z automatu :( u mnie dzielnik 1;1 był nieosiągalny przy FSB > 100 :( kaszana !!! ale jak zrobiłem pinmoda to w gratisie dostałem dzielniczek 1:1 dla fsb 200 co skutkowało krętliwoscią proca na clockgenie do 2800+ co i tak uważam za sukces w przypadku tej sztuki ... jak ktoś ma inny rev. na test to mogę zrobić :D Alfred wie, że można mieć zaufanie i tyle ...

Poza tym już stworzyłem topic z FAQ a'la mobile od Intela więc raczej tam zamieszczajcie posty ;D :D :D :D ;D

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi