Skocz do zawartości
michal-zal

Jaki Porc Wejdzie Na Płyte?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na pytanie składam kompa dla dziewczyny chodzi głownie o to żeby xp chodził i gadu :) jest to narazie p3 450 i leci na 600 na płycie Azza PT-6IB(P)

na płycie jeszcze jest napisane Winmax płyta główna jest na chipsecie 440bx a i płytka lata bez problemu na 133 co prawda pci jest wysokie ale dysk i reszta sprzetu daje rade :D

na płycie jest napisane że mnożnik max 5.5 .

Pytanie moje brzmi czy po kupieniu przejściówki i zakupieniu p3 866/256/133 1.7 lub 933 tez na fsb 133 i 1.75V będzie chodzić??

Pytanie czy płyta da rade z napięciem na w/w procesorach ??

Z góry dzięki za pomoc michal-zal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

google twoim przyjacielem

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=44...ication&lr=

10 sekund roboty

No skoro lata na 133Mhz to powinno dać radę. Kwestia tylko z napięciami, ale na odpowiedniej przejściówce, albo przez połączenie B119 z B120 (2.05V) powinno dać radę...

Qron nie do konca jak ma inny step to trzeba bedzie inaczej laczyc Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jest pewne ze bedzie dzialala na fcpga a napiecia to mozesz kawalkiem drutu zmienic

a na tej pierwsza jest taka możliwość żę fcpga nie odpali?

i pytanko jaki gniazdo potrzebuje żeby odpalic p3 866MHZ??

ppga?? czy fcga?

a któraś z tych by sie nadała?? http://allegro.pl/item153739138_6_sztuk_stan_nieznany.html

a i jeśli chodzi o biosa w mojej płycie będzie potrzebny upadte?

Edytowane przez michal-zal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby już wszystko wyjaśnione ale ośmielę się wprowadzić jedno urozmaicenie: Celeron Tualatin + Powerleap.

Celerona oberwać to nie problem, a Powerleap też się czasem pojawi... wtedy będziesz mieć częstotliwość 1000-1400 (zależnie od modelu) 256KB cache L2 (tyle co PIII Coppermine) i 0.13um (czyli mniejsza emisja ciepła) FSB 100Mhz czyli zero przetaktowania PCI (oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie zeby takie 1000 czy 1100 puścic na 133Mhz FSB)...

Dodatkowo Powerlep ma własne zasilanie czyli nie będziesz się przejmować koniecznością ustawiania 2.0V na rdzeniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze ta przejsciowka z prckiem jest na szynie 100 a ty szukales na 133. Po drugie to sa te same przejsciowki tyle ze na tej za 7dych podany jest revision(2.1) a ta za dyche ma rev 2 roznice powiniennes znalezc na stronie msi bo na forum raczej ich nie znajdziesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze pojsc ja ne widze przeszkod

wczoraj z nudow zrobilem sobie overclockers turnament i wycisnolem z celafona 700@1165.5 na AC co daje 66% oc

Edytowane przez morron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj z nudow zrobilem sobie overclockers turnament i wycisnolem z celafona 700@1165.5 na AC co daje 66% oc

a na jakim napięciu mi dosżła przejściówka ale ten P3 700/100 okazał się padaką i nie robi nawet 933MHZ na 2.2V teraz pytanie jak zmodować przejściówkę żeby chodziły tualatin p3 lub chociaż celeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O 8O FC by sie przydało :D

btw czy istniały p3 1133 coppermine ?

w manualu do plyty mam ze obsluguje procki do 1133mhz ale jest na chipsecie i810(e) który tualtinów NIE obsługuje raczej

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja moge na przejściówce od 1.4V ustawić tylko pytanie czy lepiej 933MHZ <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> czy bawić się w celeronie Taluatin 1.2GHZ na szynie 100/ i puścić go na 112 MHZ albo jak dopisze szczęście to na 133???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8O 8O FC by sie przydało :D

btw czy istniały p3 1133 coppermine ?

w manualu do plyty mam ze obsluguje procki do 1133mhz ale jest na chipsecie i810(e) który tualtinów obsługuje raczej

Tak były takie coppery, mało ich ale czasem można dorwać. Intel je nawet wycofywał ze sprzedaży bo okazało się że bywają z nimi problemy... A no i i810 nie obsługuje tulipanów (no chyba że na modzie), bo jakoś dziwnie to napisałeś - chyba zjadło Ci to NIE

a ja moge na przejściówce od 1.4V ustawić tylko pytanie czy lepiej 933MHZ <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> czy bawić się w celeronie Taluatin 1.2GHZ na szynie 100/ i puścić go na 112 MHZ albo jak dopisze szczęście to na 133???

To już pisałem że z Tualatin'em to inną przelotę potrzebujesz - Power Leap, albo modzik na tej co masz...

Aczkolwiek na twoim miejscu chyba zamiast 1.2 brałbym 1.1Ghz (ja miałem cztery 1.2 i tylko jeden z nich poleciał na 133Mhz)...

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...