Skocz do zawartości
Michi23

Zmiana Stajni :-) Amdtointel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Już widzę te posty "linczujących" mnie fanatyków AMD :26: Na usprawiedliwienie powiem, iż miałem 2 procesory tej firmy :rolleyes:

Teraz do rzeczy. Odwrotu już nie ma - sprzęt kupiłem :mrgreen:

1) mobo: Gigabyte GA-965P-DS4 = 577zł

2) proc: Intel Core 2 Duo E6600 2.4 GHz BOX = 1150zł

3) memki: Geil DDR2 ULTRA PC6400 2x1024MB 800MHz CL4 = 1006zł

4) chłodziwo: Scythe Infinity + CLP

[ wygląda na to, iż nie przepłaciłem - jeśli się mylę poprawcie mnie ]

Reszta jak w podpisie.

Moje pytania:

a) Jakiego realnego wzrostu wydajności mogę się spodziewać? [ na początku nie będę sie bawić w O/C bo po co :lol2: ] (czytałem wiele testów i recenzji, ale chodzi mi głównie o połączenie tego z moją grafiką)

b) Jak bardzo (powiedzmy w ujęciu procentowym) moja grafika była spowalniana przez nie podkręconego Athlona 64 3200+?

c) Jakie są wasze [subiektywne] odczucia po zmianie RAMu z 1GB na 2GB? Czy sama winda jakoś "lepiej" działa, tj. mniej odwołań do HDD? (ja np. gram w Battlefield 2 więc pewnie chociaż tutaj mi się to od razu przyda)

d) Czy pójdzie na nim Quake... :wink: Wróć! ...Crysis?

Edytowane przez Michi23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a)zmiana procesora to wzrost wydajności około 50%, przy czym w niektórych grach ilość klatek nie wzrośnie, w innych będzie do 50%.

Jak go podkręcisz do ponad 3,5Ghz, to różnica może wynosić już 100%, ale tylko w momentach, kiedy procesor nie wyrabiał, a grafika się nudziła.

b)karta gr. nie była spowalniana, jedynie procesor nie wyrabiał z obliczaniem fizyki i ai, przez co spadała ilość klatek.

c)Najwięcej Ci dała zmiana ramu 1GB-2GB- brak doczytek, szybsze wgrywanie map itp.

d)Tak, na poprzednim A64 również, bo czemu nie.

A w ogóle to czemu się pytasz dopiero po fakcie dokonanym?

Edytowane przez WDK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego maja ciebie od razu linczować, masz pieniadze na modernizacje to ją robisz, a kupowanie dwurdzeniowego procka od amd mija sie teraz z celem, na moim przykładzie wzrost wydajnosci spory, karta graficzna nie dławi się juz prockiem co widać po benchmarkach (w takim 3dmark2003 wzrost o ponad 3tyś punktów), 2 gb dadzą niezłego kopa tobie, bo jak wiadomo bt2 ( i dużo nowych gier) przy max detalach i 1gb chodzi dość kulawo (stale doczytuje z dysku), o crysisa nie pytaj bo tego nikt pewnie nie wie, jak wydzie to sie sam przekonasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Już widzę te posty "linczujących" mnie fanatyków AMD :26: Na usprawiedliwienie powiem, iż miałem 2 procesory tej firmy :rolleyes:

Ja mialem 6sc prockow i tez bylem wiernym fanatykiem AMD, ale juz nie jestem :) Fani AMD maja teraz zamkniete usta, AMD mocno po tylku dostalo od intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do E6600 weź coś na I975x np Asusa P5W64 PRO Albo P5W DH. Te płyty lepiej współpracują z prockami, które mają 4MB cache'u.

Ups. No to trzeba się przyznać, że czytałem temat pobieżnie. ;-)

Edytowane przez Sysak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi