Skocz do zawartości
Dzidaziom

Wytrzymałość Proca

Rekomendowane odpowiedzi

Mam krótkie pytanko.

Czy jeśli proc bedzie pracował z napięciami w zakresie 1.1-2.1v, które będą stosunkowo często zmieniane może coś mu się stać?

Hymh, hardCORE, kurcze w sumie to już strach działać na 2.1V a tu jeszcze skakać z napięciami??

Po co takie skoki napięcia?? Zmieniasz taktowanie między 800 a 2800Mhz??

Ustaw sobie na jakimś rozsądnym pułapie tak jak masz chociażby teraz te 1.575V i spod windy zmieniaj FSB....

Aj teraz pracuje aktualnie na 2300Mhz przy 1.65V, a jak proc nie jest męczony to spada mi FSB do 133Mhz i mam 1533Mhz, wszystkim steruje mi Speed FAN i jest git.

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB mam all time 222, wygodniej mi zmieniać mnożnik, byłoby pięknie gdyby dało się spod windowsa.

Setup 222x5 na 1.1V mam do netu i pierdół typu słuchanie muzy, jak robię COŚ co może potrzebować CPU to mam setup 222x9 na 1.575V, a na hardkor mam 222x12 na 2.1 V, może mniej, jeszcze nie robiłem długodystansowych testów stabilności :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzidaziom

Patrzac na Twoj sig widze XP-M i zapewne chcesz sie bawic pod katem zmiany mnoznika w idle i stressie. IMHO 2V nawet przy wydajnym chlodzeniu i moze naprawde drastycznie skrocic zywotnosc procka. Zjarac raczej odrazu sie nie zjara ale moze okazac sie z czasem ze to co bylo stabilne na 1.7 z czasem bedzie potrzebowac wiecej pradu... Oczywiscie to ciagle jest IMHO [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robię tego 10 razy dziennie, restart trwa 2 minuty.

Tak prawde mówiąc to robie to raz, dwa razy dziennie, góra trzy.

czasami kilka dni na jednym setupie...

Kwestia tego, czy proc wytrzyma.

WC zaposiadowywujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale weź mi jeszcze raz powiedz, po co właściwie taktujesz w dół?

Skoro masz WC, to pracuje ono równie głośno (a właściwie bezgłośnie) niezależnie od wydajności. No chyba że w grę wchodzi głośność pompki, ale nie popadajmy w przesadę. Jak procek nic nie liczy, to mniej się grzeje, więc zabawa w biosie wg mnie to jakaś zbędna paranoja. Weź sobie ustaw napięcie koło 1.85 i operuj magistralą w dół i do góry. To, co wyczyniasz to wg mnie zbędna zabawa, która prowadzi do szybszego zużycia innych podzespołów, bo najgorsze dla nich nie jest ciągłe działanie, lecz właśnie rozruch i zatrzymanie, czylil zmiana napięć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opierając się na podpisie, to zakładam, że pamiątki stoją na 166(333), bo 222 na noneme to nie tyle niemożliwe, co raczej graniczy z cudem.

Ustawiasz więc procka na 12x222 i jest ok. Wszystko wg podpisu powinno chodzić.

Gdy masz zamiar posłuchać Winampa i oszczędzić procesorowi pustych taktów, to jedziesz magistralą w dół na te 166 nawet. Pamiątki nie powinny marudzić, bo przecież jedziemy w dół... a one i tak powinny mieć na sztywno taktowanie.

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, bo szczerze mówiąc nie próbowałem nigdy takich zjazdów FSB pod działającym systemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opierając się na podpisie, to zakładam, że pamiątki stoją na 166(333), bo 222 na noneme to nie tyle niemożliwe, co raczej graniczy z cudem.

Ustawiasz więc procka na 12x222 i jest ok. Wszystko wg podpisu powinno chodzić.

Gdy masz zamiar posłuchać Winampa i oszczędzić procesorowi pustych taktów, to jedziesz magistralą w dół na te 166 nawet. Pamiątki nie powinny marudzić, bo przecież jedziemy w dół... a one i tak powinny mieć na sztywno taktowanie.

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, bo szczerze mówiąc nie próbowałem nigdy takich zjazdów FSB pod działającym systemem.

Eeeee, niestety na nF2 koniecznie synchronicznie, a już na pewno przy takich taktach.... więc może jednak jakiś cud...

Poza tym jak zjeżdżasz tutaj spod windy z taktowaniem FSB to leci i taktowanie ramów, bo one nie są na sztywno, ale ustawiane przez dzielniki względem FSB.... ni tuja...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sychronicznie poniżej 200, to nie koniecznie. Powyżej 200 nie wjeżdżałem, bo procek nie jest odpowiednio wysportowany. Powyżej 200 natomiast, to możliwe, że tylko synchronicznie.

Ale jeśli wyciąga 444MHz na pamięciach 333MHz (efektywnie), to mistrzostwo świata normalnie, bo to 1/3 więcej. Gratuluję.

Idąc dalej, to magistrala w dół = pamięci w dół, więc nie bardzo widzę, w czym problem? Od mniejszej liczby MHz jeszcze nikt nie umarł (a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo). Jeśli to jest full automat, to pamięci przestaną schodzić, jak bios wykryje ustawienia SPD. Jeśli nie, to leca do poziomu magistrali, czyli np 333 efektywnie (przy FSB 166). Więc nie ma ograniczenia w dół, nie ma problemu.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale jeśli wyciąga 444MHz na pamięciach 333MHz (efektywnie), to mistrzostwo świata normalnie, bo to 1/3 więcej. Gratuluję.

Ja na kingstnach kvr333 na nf2 ciągłem 255MHz (czyli 510MHz DDR) i co? :P Tylko że to bh-6 były (czyli standardowo 333), nic nie szkodzi mieć memki noname na krętliwych kostkach, zdażały się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz, Kingi a noname, to spora odległość jakościowa. No ale rzeczywiście trafiają się szybkie egzemplarze niekoniecznie szybkich pamięci.

Do czego jednak zmierzam....? Nie kumam, jaki to problem jechanie w dół pamięciami razem z prockiem (ogólnie magistralą)?

Edit:

A jednak :]

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm...

eeee...

Tak mówisz?:D

Dobrze mówią!

Na NF2 tylko synchro, to wiadomo już od dawna.

Strata na asynchro jest kolosalna.

Tylko pamięci do FSB ustawione na sztywno w Biosie na 100%, żaden automat!

Edytowane przez wheelerfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na kingstnach kvr333 na nf2 ciągłem 255MHz (czyli 510MHz DDR) i co? :P Tylko że to bh-6 były (czyli standardowo 333), nic nie szkodzi mieć memki noname na krętliwych kostkach, zdażały się ;)

hmm... blitz pc2100:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijajac kwestie chlodzenia ramu obciazenia zasilacza itd nawet na wodzie ciezko Ci bedzie cos takiego chlodzic na codzien ;] ja bym zjechal z napieciem do 1.9V i masz lightowa wydajnosc do ogladania mp3 i filmow ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy mialem swojego AXP jechalem pare miesiecy na codzien na 2v z Zalmanem CNPS 7000B-Cu. Procek dzialal i dziala do dzis - sprzedalem cala platforme rodzinie, ktora kompa uzywa do worda i netu. Moim zdaniem grunt to dobre chlodzenie i zasilacz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buuren:

skąd taki dorby czas?

ja mam 50 sekund bez groszy na 200x11 i pamieciach 6/5 asynchro!

jutro policze na 166x13 i zobacze jaki wypluje wynik...

problemów z chłodzeniem narazie nie mam, nie przekraczam 50 stopni na 2.1v w stresie...

Zasilacz podobno niezly, tzn. zabezpieczen koplet i znosi spore obciazenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buuren:

skąd taki dorby czas?

ja mam 50 sekund bez groszy na 200x11 i pamieciach 6/5 asynchro!

jutro policze na 166x13 i zobacze jaki wypluje wynik...

problemów z chłodzeniem narazie nie mam, nie przekraczam 50 stopni na 2.1v w stresie...

Zasilacz podobno niezly, tzn. zabezpieczen koplet i znosi spore obciazenie.

Wysokie FSB i synchro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm

Czy kopanie ramów większym prądem może zmusić je do działania z mniejszy CL, czy tylko z większą częstotliwością?

Na 200x11 1M liczę 50 sekund bez setnych, pamięci asynchro

Na 166x13 1M liczę 50,5 sekundy, pamięci synchro.

Hm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy kopanie ramów większym prądem może zmusić je do działania z mniejszy CL, czy tylko z większą częstotliwością?

Możliwe są opcje że wyższe V da i jedno i drugie, da lepsze timingi, da wyższe MHz, da niższe MHz albo poprostu nic nie da, nie sprawdzisz to się nie dowiesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...