DaRoN Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Synchro Dziadziom synchro! I jeśli ktoś Ci podrzuci testy rapry to się nimi nie sugeruj(z całym szacunkeim dla rapry) bo po prostu źle wtedy dobrał prędkości pamięci. IMO na samsungach wysokie V się nie sprawdzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 hm Czy kopanie ramów większym prądem może zmusić je do działania z mniejszy CL, czy tylko z większą częstotliwością? Na 200x11 1M liczę 50 sekund bez setnych, pamięci asynchro Na 166x13 1M liczę 50,5 sekundy, pamięci synchro. Hm. ok. 42 Mhz mniej i jednak sporo, bo o 33 niższe FSB. Być może te różnice niwelują stratę na asynchroniczności. Mówiąc o kolosalnej różnicy miałem na myśli porównanie synchro i asynchro przy jednakowym taktowaniu (np. 13 X 166). Wtedy asynchro na NF2 wychodzi gorzej nawet jeżeli pamięci taktowane są wyżej niż FSB proca. Postaram sie w wolnej chwili przeprowadzić drobny eksperyment to ilustrujący. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 jasna sprawa. Właśnie mnie proc uświadomił że 222x9 robi stabilnie na defaultowym vcore (1.45), ale kwestia działania synchro mnie wierci dziure w brzuchu ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buuren Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Dzidaziom to jest kiepski czas... a ogolnie to tak jak pisza, wysokie fsb, synchro do tego pamieci w dualu,jak najkrotsze timingi i optymalizacja windowsa. buuren: Powiedz mi tylko, ile z tych MHz tracisz na opóźnieniach tam ustawionych...? troche... tylko ze w tym przypadku nie chodzilo o to ile strace mhz tylko czy pamiec sie podkreci o 100mhz niezaleznie od timingow... a ze timingi musialem zmienic o czym pisze nizej, i cel zostal osiagniety, to czemu nie sprawdzic co wiecej potrafi (w znalezionych info na temat tej pamieci, z czego pamietam robila ona 250mhz na 3-3-3-11 @ 3.1V, tylko ze ja nie mam 3V wiec kombinuje jak sie da) tam jest dual tak ogolnie... jedna pamiec to ten blitz, a druga goodram. ta pierwsza do 229mhz idzie na 2,5-3-3-8, powyzej niezaleznie od napiecia 2,75 czy 2,9 RAS to CAS musze dac na 4 zeby szly wyzej, a goodram w single na 2,5-3-3-11 @2.9V robi 250... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Haha. napisałeś wszystko bardzo logiczne, ale wysokie fsb synchro z pamięciami 333MHz to niemożliwe, więc temat kończy się na samym początku. optymalizować system? pod co? Nie jestem maniakiem marków i super pi, a śmietnika nie mam. Wręcz przeciwnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Qroń=- Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Hymh to jak już się tak dzielimy wynikami, to moje pamięci nie dorastają do poziomu, a na synchro przy ustawieniach jak w Sigu mam 44sec z kawałkiem: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Mam niemal identyczny czas przy 2600MHZ (13x200) asynchro. No ale nie ma za bardzo jak pamięci porównywać :blink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 2-2-2-4 i do tego 212MHz? Impressive, very impressive. Czyli wg teori (nazwijmy ją) "synchro", to mając przykładowo FSB=166 i pamięci na 166 (efektywnie 333) wyciągnę lepsze czasy, niż mając to samo FSB i pamięci na 200 (efektywnie 400)? Jak mam być szczery, to nie jestem tak do końca przekonany, czy zysk z synchro przebije zysk z tych 33MHz (efektywnie 66). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 2-2-2-4 i do tego 212MHz? Impressive, very impressive. Czyli wg teori (nazwijmy ją) "synchro", to mając przykładowo FSB=166 i pamięci na 166 (efektywnie 333) wyciągnę lepsze czasy, niż mając to samo FSB i pamięci na 200 (efektywnie 400)? Jak mam być szczery, to nie jestem tak do końca przekonany, czy zysk z synchro przebije zysk z tych 33MHz (efektywnie 66). W przypadku nForca2 tak będzie. Niestety, ale zysk z szybszych pamięci w tym momencie jest żaden( i zawsze jest żaden podobnie z DualDDR) a nazwijmy to "tłumacz" sygnału musi zjeśc kolejne cykle na tłumaczeniu 166 -> 200MHz. Taka już tego natura :) Pozatym 1M to porównywania prędkości pamięci? Nie bądźcie śmieszni. 1M w tym momencie mieści się już w cache Conroe - to powinno dać wam do zrozumienia dlaczego napisałem to co wyzej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 No, ale ja potrzebuje 350MHz więcej żeby osiągnąć taki sam wynik... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wheelerfan Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 W przypadku nForca2 tak będzie. Niestety, ale zysk z szybszych pamięci w tym momencie jest żaden( i zawsze jest żaden podobnie z DualDDR) a nazwijmy to "tłumacz" sygnału musi zjeśc kolejne cykle na tłumaczeniu 166 -> 200MHz. Taka już tego natura :) Pozatym 1M to porównywania prędkości pamięci? Nie bądźcie śmieszni. 1M w tym momencie mieści się już w cache Conroe - to powinno dać wam do zrozumienia dlaczego napisałem to co wyzej. A co w takim razie proponujesz?? Testy Everest'a?? SisoftSandrę? Zaproponuj coś co uważasz, za słuszne do testów. @ULLISSES Na NF2 rzeczywiscie tak jest. Zacząłem nawet wczoraj w nocy robić stosowne testy, ale mojej mobo tak nie spodobało się te ustawienia asynchro, że po dwóch Clear Cmos'ach zawiesiłem testy na później. Zresztą też zauwazyłem pewną ułomność SuperPi. Otóż przy pierwszym uruchomieniu testu liczy zauważalnie wolniej, niż w kolejnych. Też tak macie?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Heh, tak się składa, że mam NF2 i zamierzam to sprawdzić. Chociaż na AsRock to może być różnie. :P A co do SuperPi, to ma rację. To nie jest żaden test pamięci, bo 1 MB to nic - przypomina żąglerkę 1 piłeczką. Zadaj tak powiedzmy 32MB i wtedy to jakoś wygląda. Edytowane 6 Stycznia 2007 przez ULLISSES Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 200x13,5, pamieci 333MHz 16M - 17.44 policzcie wy :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) A co w takim razie proponujesz?? Testy Everest'a?? SisoftSandrę? Zaproponuj coś co uważasz, za słuszne do testów. Napisałem mało wyraźnie widocznie :) 1M to dobre dla High clocks procesora - pamięci mają bardzo mały wpływ. SuperPI może być - jak najbardziej, ale minimum 16M. EDIT: 2250Mhz, 215x10.5 synchro, 2x256MB cl2-2-2-11 i robię 5 sekund wolniej. 2700Mhz kontra 2250 i tylko 5 sekund różnicy. Wnioski jak zwykle wyciągnijcie sami :) Edytowane 6 Stycznia 2007 przez DaRoN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Stabilność ramów można sprawdzaż dużą próbką SP2004, czy musi być memtest86? Mi się chyba uda na FSB 180 -> ramy 360, nic więcej... Ale synchro ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Stabilność ramów można sprawdzaż dużą próbką SP2004, czy musi być memtest86? Mi się chyba uda na FSB 180 -> ramy 360, nic więcej... Ale synchro ;) GoldMemory, aczkolwiek SP2004 Blend też jest wporządku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidaziom Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 180x13 Sycnhro (RAM 360MHz) 1M - 47 sekund. Źle, dobrze? System nie optymailozwany opd ajkies pi, czy cosie, liczone pi mod 1.3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...