Skocz do zawartości
einstein2

Audiofilska Karta Do Muzyki I Filmu

Rekomendowane odpowiedzi

einstein2

i to bardzo u siebie chyba nie slysze roznicy zadnej

tylko na audigy 1/2/live slyszalem wyrazna roznice a to z powodu spier... konstrukcji i driverow creativa

zeby cos zauwazc trzeba miec pewnie audiofilskie ucho i sprzet grajacy z njwyzszej polki w cenie nowego samochodu klasy sredniej, przy glosnikach komputerowych za kilkaset zlotych pewnie niezauwazalna jest roznica miedzy foobar a winamp :) a wszelkie niby roznice to zwykle placebo ;)

ja mam podlaczony do kompa sprzet z bardzo wysokiej polki, praktycznie jedyna wyraznie zauwazalna roznica w poprawie jakosci dzwieku byla przy wlaczeniu resamplingu na 192 khz

pozostale zmiany ustawien i wtyczki przyniosly wzglednie niezauwazalne efekty :)

kluczowa jest jakosc nagrania, najlepsze efekty sa przy dobrze zgranej plycie CD za pomoca bezstratnego kodeka FLAC, mp3 ma wyraznie gorsza jakosc, nawet przy 320 kb/s

Edytowane przez einstein2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, bo owszem 24 bity dają jakieś trzaski zamiast dzwieku ale juz na 32 wszystko idzie cacy i słysze różnice. Nawet w readme plugina pisze żeby dla SB Live ustawić 32bity. Również słysze róznice po zmianie z 96 Khz na 192 :P na 48 jest jeszcze gorzej. Albo moja karta to jakiś dziwny model albo ten plugin jest inny :/

Hmmm jakiś błąd był winampem :P teraz po reeboocie nie ma roznicy brzmi dobrze na 48000, pozostaje pytanie ile wstawić w kernel precision i jeszcze mam pytanie czy zmienić coś w ustawieniach ffdshow codec ?

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, bo owszem 24 bity dają jakieś trzaski zamiast dzwieku ale juz na 32 wszystko idzie cacy i słysze różnice. Nawet w readme plugina pisze żeby dla SB Live ustawić 32bity. Również słysze róznice po zmianie z 96 Khz na 192 :P na 48 jest jeszcze gorzej. Albo moja karta to jakiś dziwny model albo ten plugin jest inny :/

Hmmm jakiś błąd był winampem :P teraz po reeboocie nie ma roznicy brzmi dobrze na 48000, pozostaje pytanie ile wstawić w kernel precision i jeszcze mam pytanie czy zmienić coś w ustawieniach ffdshow codec ?

Kernel ustawiasz na tyle na ile pozwala procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozostaje pytanie ile wstawić w kernel precision

Zgodnie z instrukcją :-)

To nie są ustawienia, które w słyszalny sposób zmieniają brzmienie. Ale można to pomierzyć.

Trochę się pobawiłem i rzeczywiście wartość 100 jest przyzwoita. Wyższe wartości nieco zmniejszają harmoniczne na wysokich tonach. Ustawienie 32 bitów daje trochę lepsze charakterystyki zniekształceń (plug-in nie stosuje ditheringu?).

Jak chcesz mieć jeszcze lepszy efekt, jakieś 2-3dB dynamiki więcej, to użyj pluginu out_dsc_src, plik out_ds.exe z tej strony: http://nunzioweb.com/sawgstuff/

IMHO optymalne są ustawienia 16/48, tryb fast, noise shaping triangular.

Wszystko powyższe dla SB Live z driverami kX, pomiary robiłem RMAA w układzie winamp->Live->RMAA, przy czym w DSP zwierałem wejście z wyjściem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy czym w DSP zwierałem wejście z wyjściem.

A możesz powiedzieć gdzie to ustawić, bo opcjami dzwięku się za bardzo nie bawiłem :)

I jeszcze 1 odinstalować stary plugin direct sound output po zianstalowaniu tego z twojego linku ?

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisząc DSP miałem na myśli scalak na karcie SB Live. Drivery kX umożliwiają ingerencję w oprogramowanie DSP. W tym wypadku po prostu zrobiłem niestandardową konfigurację do pomiarów. Z winampem to nie ma nic wspólnego. Do słuchania muzyki też nie jest potrzebne.

Co do pluginów, to najwyraźniej mogą być zainstalowane wszystkie jednocześnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok ustawiłem ten twój plugin , musze przyznać że daje dynamike.

Jeszcze tylko kilak rzeczy się zapytam, co daje hardware acceleration,

i te "filtry" w części resampler/dithering. Aha i jak w winampie właczyć tryb 2 głośników (Bo graja przody i tyły) bez zmiany w ustawieniach sterownika, (w foobarze wystarczyło wyłączyć 1 plugin).

dzieki za pomoc :)

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbujcie tego małego rewelacyjnego playerka XMPlay.O wiele lepsza jakość dźwięku niż w Winampie.Program jest całkowicie DARMOWY.

http://rapidshare.com/files/10698977/xmplay.rar.html

Z paczce oprócz programu znajduje się komplet najważniejszych wtyczek oraz skórka Winampo-podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbujcie tego małego rewelacyjnego playerka XMPlay.O wiele lepsza jakość dźwięku niż w Winampie.

W jaki sposób? Tzn. co, ma on zupełnie inne kodeki i konfig itp? Bo nie wyobrażam sobie żeby player miał duże znaczenie, zawsze podchodziłem sceptycznie do np. foobara i eseji o asio. Czy zechciałbyś jakoś sensownie zargumentować twoją opinię? (grzeczny mode on)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj nie ma czego argumentować,wystarczy posłuchać!!.

Program zajmuje poniżej 1MB i nie trzeba go instalować,więc nikomu nie szkodzi go wypróbować i porównać z Winampem i Foobarem.

I w jaki sposób ma się realizować ta wyższość jakościowa?

Muzyka (plik mp3) - > odtwarzacz - > ten używa kodeka dostępnego w systemie - > przkazuje już jako pcm/wav czy coś tam do karty dźwiękowej - > karta przekazuje to na wyjścia jako sygnał cyfrowy/analogowy

Wydaje mi się że tak się to odbywa, i player nie powinien mieć znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa alternatywa dla Foorba'a 2000, zwrocilem uwage ze troszke player ten, podbija bas ( wylaczylem equalizer i weszelkie ustawienia ingerujace w dzwiek, output device: x-fi).

Najwyrazniej bylo to slychac w utworze Roads zespolu Portishead wersja z plyty Roseland NYC [Live] ( plik w formacie Flac ). Beth , kocham jej glos :wub:

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbujcie tego małego rewelacyjnego playerka XMPlay.O wiele lepsza jakość dźwięku niż w Winampie.

Nie udało mi się w nim uruchomić resamplera. W rezultacie trudno go polecać posiadaczom kart Creative czy osobom korzystającym z kodeków AC97.

A prywatnie nie lubię programów, które nie potrafią się dopasować do ustawień pulpitu :-(

Jeszcze tylko kilak rzeczy się zapytam, co daje hardware acceleration,

To jest sprzętowe miksowanie, regulacja głośności czy konwersja prędkości. Dopóki gra jedno źródło, to chyba nie ma większego znaczenia.

i te "filtry" w części resampler/dithering.

Dither i noise shaping?

Dither to standardowa procedura polegająca na zamianie zniekształceń konwersji na szum.

Noise shaping to technika, która przesuwa ten szum w zakresy, gdzie słuch jest mniej wrażliwy, np. na najwyższe tony.

Noise distribution (prostokąt, trójkąt, gauss) określa jaką matematyczną funkcję wykorzystuje się w powyższych operacjach, ale szczegółów z głowy nie podam ;-)

Aha i jak w winampie właczyć tryb 2 głośników (Bo graja przody i tyły) bez zmiany w ustawieniach sterownika, (w foobarze wystarczyło wyłączyć 1 plugin).

Nie widzę takiego efektu z driverami kX, może to tylko i wyłącznie cecha driverów Creative. Można spróbować użyć jakiejś wtyczki 5.1, może będzie w niej możliwość sterowania poszczególnymi kanałami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbujcie tego małego rewelacyjnego playerka XMPlay.O wiele lepsza jakość dźwięku niż w Winampie.Program jest całkowicie DARMOWY.

Ciekawym programem pod względem jakości jest też Japoński SoundPlayer Lilith

DownloadSoundPlayer Lilith

skiny:

http://www.project9k.jp/forum/programs/lil...e/face_all.html

http://www.project9k.jp/index.htm

http://www.excite.co.jp/world/english/web/...EN&wb_dis=2

Niektóre funkcje są po angielsku

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy player.Ma wbudowaną wtyczkę ASIO i resampler.Wyjście dźwięku można ustawić nawet na 64 bit(float).Można włączyć również dithering.Jest nawet specjalna opcja dla posiadaczy kart Creative i AC97 o nazwie "Fix to the highest value".Szkoda tylko że nie ma wersji angielskiej.Ale na szczęście jest dostępna instrukcja w języku angielskim i można sobie krok po kroczku wszystko poustawiać.

Link do angielskiej instrukcji:

http://www.excite.co.jp/world/english/web/...EN&wb_dis=2

Zaraz sobie ściągnę jakąś skórkę.

Ta jest fajna:

http://www.project9k.jp/forum/programs/lil.../CarCompo14.png

zauważcie:64bity 96khz!!

Edytowane przez RALF11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zauważcie:64bity 96khz!!

Cholera, jaka różnica jest pomiedzy tym programem, a foobarem którego ostanio używam. Te samplowanie chyba na prawde działa na mojej X-Fi, jest 96/88khz. Wszystko jest jakby bardziej wyraźniejsze. Poznaje piosenki na nowo :) Tylko taka wada, czy a sie zamienić jakoś jezyk na angielski i jak zmienić skiny ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Angielskiego języka nie ustawisz sobie.Zrób sobie za to update-a.Wejdź do katalogu z programem i uruchom pliczek "onlineupdate.exe".Następnie zaznacz wszystkie pozycje i daj OK.Po chwili program zacznie ściągać sobie pliczki i uaktualni Ci program do najnowszej wersji.

Tutaj ładujesz sobie skiny:

Dołączona grafika

Resampler działa ale tylko we wtyczce ASIO.Przynajmniej u mnie.

Edytowane przez RALF11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RALF11 dzieki działaja skiny, ale tu opcji jest, suwaków itd. Tylko czemu wszedzie są kreski i nic wiadomo o co chodzi, tak program byłby naprawde kozak. Bass jest głębszy w porównaniu z foobarem, fajnie to gra. Ale chyba wróce do foobara, on jest bardziej angielski :lol: ]

Ma ktoś jakies inny mp3 playery ?:D

A u mnie na ASIO (project9k) lub ASIO (with mixer) i z Creative ASIO , ciagle pisze na wyświetlaczu 16bits i 44khz, u Ciebie sie zmieniło ?

Roższywrowałeś jakieś suwaki/opcje ?

Edytowane przez FanEk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tam trochę opcji do zabawy dźwiękiem jak np.20 suwakowy Equalizer.

Dźwięk faktycznie brzmi bardziej wyraźnie.Jak chcesz żeby działał resampler,to musisz ustawić opcje tak jak na obrazku.

Dołączona grafika

Możesz zaznaczyć inną wartość niż 192Khz.

Parę postów wyżej podałem link do instrukcji po angielsku.To z niej do wszystkiego doszedłem co i jak trzeba ustawić.

Edytowane przez RALF11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde ludzie co z wami jest

sygnal jaki podajecie tym programom to 16bit/44khz wiec jesli slyszycie jakas roznice przy wlaczonych resamplerach na 192khz itp to tylko znieksztalcenia wprowadzone przez nie idealną metodę konwersji

co wam daje ten super-resampling? w studio te kawalki ktorych sluchacie mialy wieeeele wiecej niz 64/192khz

z tego ogromu danych zostalo tylko 16/44 aby sie zmiescilo plyte reszta zostala wycieta na etapie masteringu plyty, nie wyczarujecie tych straconych danych

caly ten resampling to smiechu warta zabawa na innych kartach jak creative bo to jak rozciaganie tapety 640/480 do forumatu 1024/768 nic sie nie zyskuje a i tak te dane nawet zresamplowane do kosmicznych wartosci jak poleac do karty to w karcie zostana zmienione na mniejsza wartosc hehe

rownie dobrze moglibyscie sobie zapuscic inne popularne znieksztalcacze typu dsp/reverby/eq itp. jeden pies z tego wychodzi

rozumiem uzycie resamplingu na 48khz w kartach creativa bo ten podawany sygnal 44khz resampluje na 48khz i to w bardzo kiepski sposob (gorszy od tego co mozna zrobic software`owo) oraz uzywanie asio na kartach creativa czy jakis lipnych ac97 aby pominac czesc syfiastego oprogramowania kart

albo szukanie jakiegos super dokladnego playera audio

ale bez jaj

w tym xmplay zobaczcie czy nie macie wlaczonej funckji amp bo ona sztucznie podbija glosnosc sygnalu przez co sie wydaje ze jest lepiej ale w praktyce wprowadza to clipping (o czym wsponieli na szczescie na stronie ale funkcja i tak bezuzyteczna)

oraz jakies inne reverby tez na starcie byly tam uruchomione wiec najpierw upewnijcie sie ze wszystko jest na 0 i dopiero porownanie robcie

a tak na dluzsza mete jak slyszycie roznice miedzy playerami to lol normalnie jak sie ustawi na te same ustawienia to nie slychac roznicy (przynajmniej ja nie slysze)

taką samą opinie ma tworca foobara

se mozecie poczytac na samym dole

http://www.foobar2000.org/FAQ.html#FAQ_o7

jest tam tez conieco o tym resamplingu

sorka ze psuje zabawe hehe :)

Edytowane przez Canti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde ludzie co z wami jest

sygnal jaki podajecie tym programom to 16bit/44khz ...

sorka ze psuje zabawe hehe :)

Jest wiele prawdy w poście który napisałeś jednak pozwolę sobie ją dopełnić.

Tak na prawdę to nie tylko "karty creative" wymagają poprawnego resamplingu ( i ac97 ) ale niemal wszystkie nieprofesjonalne karty.

Nasze popularne karty mają stałą, wewnętrzną częstotliwość próbkowania do której same zawsze resamplują każdą częstotliwość jaką odtwarzamy. Ogromne zniekształcenia IMD ( które słychać w podanym przeze mnie samplu testowym ) słychać przez fatalną jakość tego resamplingu. Resamplery HQsoft proc , otachan itd. robią tę konwersję wielokrotnie dokładniej - to jeden z powodów przy których zalecam resampling z 44,1k przy użyciu zewn resamplera.

Zniekształcenia słyszalne pojawiają się tylko przy niewielokrotnych resamplingach niskiej jakości - przy wielokrotnych nawet marnej jakości ich nie ma.

Karty Live mają częstot wewn. 48 khz , Audigy 1 96 khz, 2,4 chyba 192 khz pod warunkiem że nie używamy systemowej regulacji bass i treble ( lub systemowego EQ używającego DSP karty ). Po użyciu EQ w karcie typu Audigy częstot do której wszystko jest resamplowane wynosi 48 khz ( więc wiecie już co macie wyłączyć ).

Resampling do częstot większej niż wewn jest całkowicie bez sensu - podobnie do większej gł. bitowej ( powiedzmy że do 32 bit ma jakikolwiek sens - choć i tak moim zdaniem średni skoro często wyjścia SP-DIF czy przetw. CA są 24 bit ).

Czy jest sens resamplować kiedy mamy np. kartę z cz. wewn. 192 k a materiał muz. 48k - moim zdaniem tak - czemu:

Sygnał na skutek kwantyzacji przy wysokich częstot może przyjmować zamiast sinusoidy trójkąt lub prostokąt - dzięki resamplingowi możemy w większości przypadków uzyskać coś bardziej podobnego do tego co było przed downsamplingiem w studiu. Wiadomo że detali które zostały zatracone nigdy nie odzyskamy jednak "zarys" brzmienia po resamplingu w górę będzie bardziej podobny do oryginału studyjnego niż bez resamplingu - z tego powodu zaawansowane systemy Hi-END mają resamplery 8x ( np. 44,1 x 8 = ~352k lub nawet więcej ). Niektórzy je wymontowują i mówią że brzmi detaliczniej lepiej - nie zgadzam się z nimi - pomimo że nie ma ingerencji to brzmi gorzej - sygnał nie jest wygładzony ( nie mylić z rozmyciem ). Nie będę się głębiej w to zagłębiał ( :lol: ) ale biorąc pod uwagę ruch membran i powstające zniekształcenia przy czystych 44,1k cz. próbkowania twierdzę że resampling to mniejsze zło w porównaniu z jego brakiem[oczywiście przy pewnych założeniach np. gdybym miał do wyboru niezniekształcony czysty 44,1k a dobrze resamplowany 44,1 do 48k to wolał bym ten czysty - po prostu w tym wypadku mniejsze zło to brak upsamlingu - posiadacze karty typu Live - to zdanie Was nie dotyczy - bo Live nie ma "czystego 44,1]. Powiedzmy że przy DVD-A możemy sobie resampling odpuścić ( cz. pr. 192k powoduje że kwantyzacja a właściwie jej negatywne skutki są poza zakresem słyszalnym )

Kolejna kwestia - czemu upsamplować do 192k a nie 48 skoro i tak nie będzie IMD ? - bo przy 192k ta "aproksymacja" będzie dokładniejsza - jak już bawimy się w upsampling to radzę od x2 w górę ( oczywiście przy Live nie uzyskamy za wiele - jesteśmy ograniczeni do 44,1 do 48 = <_< ).

za skróty myślowe i literowe sorry :wink:

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kyle

juz o tym napisalem tylko sie tak nie rozpisalem jak ty:

rozumiem uzycie resamplingu na 48khz w kartach creativa bo ten podawany sygnal 44khz resampluje na 48khz i to w bardzo kiepski sposob (gorszy od tego co mozna zrobic software`owo) oraz uzywanie asio na kartach creativa czy jakis lipnych ac97 aby pominac czesc syfiastego oprogramowania kart

albo szukanie jakiegos super dokladnego playera audio

ale bez jaj

a co do drugiej czesci twojego postu - uwazam ze upsampling na wyzsze czestotliwosci nie ma wiekszego sensu bo to taka jakby interpolacja na dluzsza mete znieksztalcajaca/psujaca wedlug mnie sygnal

przy upsamplingu do 192khz tylko okolo 22% orginalnego sygnalu pozostaje reszta to to co obliczyl ci conwerter obliczajac srednie miedzy samplami

dodatkowo co potrafi zrobic taki conweter miedzy 2 orginanymi samplami wstawi ci pare/parenascie/paredziesiat nie prawdziwych, wszystkie beda usrednione a w prawdziwym sygnale napewno byloby to bardziej poszarpane a nie takie gladziudkie

osobiscie wolalbym pozostac przy tym co na plycie jest a nie to co sobie "wymysli" komputer :D

prosta analogia to uzycie obrazka 320/240 rozciagajac go do 1600/1200 zeby miec tapete ale ze piksele po oczach daja to przepusci sietaki obrazek przez filtr interpolujacy (rozmazanie/blur)

pikseli nie bedzie ale efekt watpliwy

Edytowane przez Canti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi