Skocz do zawartości
daroh

Karta Graficzna, Płyta Główna... Proszę O Poradę.

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku zaznaczę, że jestem raczej zielony w sprawie sprzętu (proszę się nie śmiać). I teraz tak, co zmienić, co poprawić, jak dopasować:

"zasilacz EuroCASE 300X1, ATX12V, 300W, TC, PFC

ASRock 775s61 661FX LGA775 uATX

Intel Pentium 4 530J 3,00GHz/800MHz 1MB

Palit GeForce FX 5500 128MB DDR 128bit

2x DDRAM 512MB 400MHz SuperElixir"

Głównie chodzi mi tu o grafikę. Wiadomo trzeba 5500 wywalić. Myślałem nad 7300. Jakieś podpowiedzi?

I pojawił się kolejny znak zapytania. Płyta główna. Czy w jakiś sposób taka a nie inna zwalnia mi kompa? Nie interesowałem się tym zbytnio ale znalazłem, że nie obsługuje dual channel... Odczyt z pamięci jest raczej słaby - 2203. A może da się to jakoś poprawić?

Czyli tak:

- albo zmiana płyty głównej i karta na pci-e,

- albo zostawiam płytę (ew. coś poprawiam :) i karta na agp.

Proszę o jakieś wskazówki i konkretne propozycje sprzętu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chcę się dowiedzieć w jakiej cenie by to wychodziło. Na początku chciałem kupić samą grafikę za jakieś 400zł. Ale nie wiem co z tą płytą główną. Jak coś to będę zbierał na inną. Oczywiście w totka nie wygrałem więc zależy mi na niskiej cenie, ale jednocześnie żeby to jakiś badziew nie był :). Czyli na razie najważniejszym pytaniem jest: zmieniać płytę czy nie. Jak tak na jaką (propozycje), jak nie to co ew. mogę zrobić, żeby przyspieszyc odczyt bez duala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wez tez pod uwage zasilacz...

Czekam na propozycje.

Grafa to Geforce Palit 7600 GS Sonic, chyba taka sie nazywa a z płyta bedzie problem bo masz ddr <_<

I tą kartę mi polecasz teraz pod agp czy ew. na przyszłość pod pci? Znaczy się, że ciężko płyte pod ddr dostać?

A i był jeden temat na forum odnośnie mojej płyty i gościu napisał:

Dziękuje wszystkim. Problem rozwiazany. Wystarczylo przeczytac faq( dzieki x3n) i tam pisalo ze najlepszy jest tryb synchroniczny. Ustawilem wszystko i teraz odczyt z pamieci to 3959. DZIEKI

Rozumiem, że chodzi o to:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=52396 ?

I teraz tak. Nie znam się na tego typu zabiegach. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co i jak, czy lepiej w ogóle tego nie ruszać?

I dalej nie ma odpowiedzi na najważniejsze pyt. Opłaca się zmienić płytę czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chipset na płycie nie obsługuje Duala channel dla pamięci, co spowalnia znacznie system na prockach intela. Wydajność da się jednak poprawić, ponieważ sam chipset nie jest zły nawet w single channel. Jednak na twoim miejscu zrobiłbym tak:

płyta - sprzedaj

pamięci - zostaw

procek - zostaw

karta graficzna - sprzedaj

zasilacz - zmień na jakiegoś fortrona minimum 350W lub Deltę o podobnych parametrach

Karta graficzna - nie musi być od razu 7600GS, możesz poszukać tańszej np. 6600GT lub Galaxy 7300GT. Gwarantuję, że odczujesz ogromną różnicę. Obydwie na PCI-E, co wiąże się ze zmianą płyty głównej. I tu mała zagwozdka: Potrzebna płytka pod s775, z obsługą DDR i PCI-E. Mam w jednym kompie ASRocka 775dual-880PRO. Jest to w miarę rozsądna płyta - obsługuje dual channel, AGP8x - pełne, DDR oraz DDR2 - więc przesiadka na nowocześniejsze pamięci małym kosztem, tyle, że port PCI-E działa tylko w trybie 4x. Tu bym się nie załamywał, ponieważ testowałem na tym kartę z mojego siga i uzyskiwała tylko minimalnie gorsze rezultaty w benchmarkach od testów na A64 i na "pełnym" PCI-E 16x. A poprawkę należy wziąć także na to, że posiadam do tego goowniany procesor "Celerona 3GHz" więc na P4 5xx powinno być znacznie lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i doczekałem się odpowiedzi jakiej oczekiwałem. Respekt :wink: .

Wydajność da się jednak poprawić, ponieważ sam chipset nie jest zły nawet w single channel.

W jaki sposób? Ten co powyżej?

zasilacz - zmień na jakiegoś fortrona minimum 350W lub Deltę o podobnych parametrach

Są bezpieczne? Bo widzę że raczej tanie (co mi odpowiada).

Co do karty graficznej to cały czas mi właśnie galaxy 7300gt chodzi po głowie. Ale na agp też idzie go zdobyć.

Nie koniecznie chcę drugiego ASRocka. Proszę o jakieś propozycje innych firm.

Że kartę wywalę to postanowione. Ale płytę. Tylko żeby poprawić wydajność i kupić galaxy na agp i mogło by być. Co wy na to?

Edytowane przez daroh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi