daroh Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Na początku zaznaczę, że jestem raczej zielony w sprawie sprzętu (proszę się nie śmiać). I teraz tak, co zmienić, co poprawić, jak dopasować: "zasilacz EuroCASE 300X1, ATX12V, 300W, TC, PFC ASRock 775s61 661FX LGA775 uATX Intel Pentium 4 530J 3,00GHz/800MHz 1MB Palit GeForce FX 5500 128MB DDR 128bit 2x DDRAM 512MB 400MHz SuperElixir" Głównie chodzi mi tu o grafikę. Wiadomo trzeba 5500 wywalić. Myślałem nad 7300. Jakieś podpowiedzi? I pojawił się kolejny znak zapytania. Płyta główna. Czy w jakiś sposób taka a nie inna zwalnia mi kompa? Nie interesowałem się tym zbytnio ale znalazłem, że nie obsługuje dual channel... Odczyt z pamięci jest raczej słaby - 2203. A może da się to jakoś poprawić? Czyli tak: - albo zmiana płyty głównej i karta na pci-e, - albo zostawiam płytę (ew. coś poprawiam :) i karta na agp. Proszę o jakieś wskazówki i konkretne propozycje sprzętu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Pierwsze zasadnicze pytanie : ile kasy chcesz wladowac?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroh Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 No właśnie chcę się dowiedzieć w jakiej cenie by to wychodziło. Na początku chciałem kupić samą grafikę za jakieś 400zł. Ale nie wiem co z tą płytą główną. Jak coś to będę zbierał na inną. Oczywiście w totka nie wygrałem więc zależy mi na niskiej cenie, ale jednocześnie żeby to jakiś badziew nie był :). Czyli na razie najważniejszym pytaniem jest: zmieniać płytę czy nie. Jak tak na jaką (propozycje), jak nie to co ew. mogę zrobić, żeby przyspieszyc odczyt bez duala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 wez tez pod uwage zasilacz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Grafa to Geforce Palit 7600 GS Sonic, chyba taka sie nazywa a z płyta bedzie problem bo masz ddr <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 co ew. mogę zrobić, żeby przyspieszyc odczyt bez duala. Zwiekszac FSB pamieci (a co za tym idzie i procesora) oraz zmiejszac timingi i podwyzszac napiecie na pamieciach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroh Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 wez tez pod uwage zasilacz... Czekam na propozycje. Grafa to Geforce Palit 7600 GS Sonic, chyba taka sie nazywa a z płyta bedzie problem bo masz ddr <_< I tą kartę mi polecasz teraz pod agp czy ew. na przyszłość pod pci? Znaczy się, że ciężko płyte pod ddr dostać? A i był jeden temat na forum odnośnie mojej płyty i gościu napisał: Dziękuje wszystkim. Problem rozwiazany. Wystarczylo przeczytac faq( dzieki x3n) i tam pisalo ze najlepszy jest tryb synchroniczny. Ustawilem wszystko i teraz odczyt z pamieci to 3959. DZIEKIRozumiem, że chodzi o to: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=52396 ? I teraz tak. Nie znam się na tego typu zabiegach. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co i jak, czy lepiej w ogóle tego nie ruszać? I dalej nie ma odpowiedzi na najważniejsze pyt. Opłaca się zmienić płytę czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Nie ruszaj nic. Nikt nie jest nauczycielem, za rękę nie będzie prowadził. Po za tym laik może coś sknocić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroh Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Tak myślałem :). A czy jest możliwość, że moje elixiry również nie obsługują dual channel? Napiszcie odpowiedź lub gdzie mogę sprawdzić czy obsługują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Ten zasilacz to jest CodeSHIT z inną nalepką (to samo co Codegen 300X1). Na Twoim miejscu bym go zmienił .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroh Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 A za jaką firmą zasilacza się rozglądać. Nie chcę żeby był drogi, bo mi to nic nie daje. Ale żeby był zabezpieczony. Tracer albo ModeCom są ok? I wciąż oczekuje odpowiedzi na wcześniejsze pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vejita Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tracer to shir a ModeCom to tylko z serii MC-350W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil One Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Chipset na płycie nie obsługuje Duala channel dla pamięci, co spowalnia znacznie system na prockach intela. Wydajność da się jednak poprawić, ponieważ sam chipset nie jest zły nawet w single channel. Jednak na twoim miejscu zrobiłbym tak: płyta - sprzedaj pamięci - zostaw procek - zostaw karta graficzna - sprzedaj zasilacz - zmień na jakiegoś fortrona minimum 350W lub Deltę o podobnych parametrach Karta graficzna - nie musi być od razu 7600GS, możesz poszukać tańszej np. 6600GT lub Galaxy 7300GT. Gwarantuję, że odczujesz ogromną różnicę. Obydwie na PCI-E, co wiąże się ze zmianą płyty głównej. I tu mała zagwozdka: Potrzebna płytka pod s775, z obsługą DDR i PCI-E. Mam w jednym kompie ASRocka 775dual-880PRO. Jest to w miarę rozsądna płyta - obsługuje dual channel, AGP8x - pełne, DDR oraz DDR2 - więc przesiadka na nowocześniejsze pamięci małym kosztem, tyle, że port PCI-E działa tylko w trybie 4x. Tu bym się nie załamywał, ponieważ testowałem na tym kartę z mojego siga i uzyskiwała tylko minimalnie gorsze rezultaty w benchmarkach od testów na A64 i na "pełnym" PCI-E 16x. A poprawkę należy wziąć także na to, że posiadam do tego goowniany procesor "Celerona 3GHz" więc na P4 5xx powinno być znacznie lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroh Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) No i doczekałem się odpowiedzi jakiej oczekiwałem. Respekt :wink: . Wydajność da się jednak poprawić, ponieważ sam chipset nie jest zły nawet w single channel.W jaki sposób? Ten co powyżej? zasilacz - zmień na jakiegoś fortrona minimum 350W lub Deltę o podobnych parametrachSą bezpieczne? Bo widzę że raczej tanie (co mi odpowiada). Co do karty graficznej to cały czas mi właśnie galaxy 7300gt chodzi po głowie. Ale na agp też idzie go zdobyć. Nie koniecznie chcę drugiego ASRocka. Proszę o jakieś propozycje innych firm. Że kartę wywalę to postanowione. Ale płytę. Tylko żeby poprawić wydajność i kupić galaxy na agp i mogło by być. Co wy na to? Edytowane 7 Stycznia 2007 przez daroh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 A czy na jego miejscu nie bedzie lepiej kupic sobie radeona 9800pro/6600gt i jakiegos fortrona 400w? spokojnie zmiesci sie w 400zł. Nawet jezeli jest laikiem to chyba grafe i zasilke wymieni :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroh Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 400 zł miało być tylko na grafikę. Tak to coś doskładam :). Dostanę w końcu odpowiedź? Znacie jakieś płyty nie ASRocka z ddr i pci-e? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroh Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Byłem w sklepie i gościu mi powiedział, że kości ddr można włożyc do gniazd ddr2. Ile tracę na tym wydjności (jeżeli faktycznie tak można)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 To się koleś ładnie zna na pc. Możesz wziąć mobo Asrock 775twins-hdtv. Ma pci-e ddr/ddr2 zintegrowaną grafikę x300. Jest trudno dostępny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroh Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Ale brak dual channel. A co sądzicie o Asus P5GV-MX http://www.agito.pl/product/30345?cid=79 tudzież ASUS P5GPL-X SE - i915PL http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...44&katid=60 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...