Skocz do zawartości
zaxwardx

Intel Pentium D Vs. Amd Athlon 64

Rekomendowane odpowiedzi

Za 400 zl dostaniesz slabego Pentiuma 4 albo Celerona na Cedar Millu , ktorego pogonisz. Za 400 zl dostaniesz tez Athlona na 939 lub Am2 ale nie wiem co z mobasami...Bo do Intela i AMD trzeba miec dobre mobasy jesli chcesz tanszego proca by krecic...ja swojego D352 mam narazie na boxie na 4.8GHz...ale mobo fajne...a wiec...w sumie lepiej kup AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MoBo będę dobierał do procka za całkiem inne pieniądze, także chodzi mi tylko o to, co ogólnie będzie lepsze wydajnościowo za około 400 zł. Pentium D na S775 czy może Athlon 64 na AM2? Zamierzam podkręcać trochę procka, ale bez zabawy w zwiększanie zasilania itp., także proszę i to wziąć pod uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MoBo będę dobierał do procka za całkiem inne pieniądze, także chodzi mi tylko o to, co ogólnie będzie lepsze wydajnościowo za około 400 zł. Pentium D na S775 czy może Athlon 64 na AM2? Zamierzam podkręcać trochę procka, ale bez zabawy w zwiększanie zasilania itp., także proszę i to wziąć pod uwagę.

Ja zaryzykowałem i kupiłem Intela. Procek bardzo fajny. Nie można mu nic zarzucić. W prawdzie nie jest żadnym maniakiem gier ale w BF2 spisuje się rewelacyjnie. Ja polecam Intel'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo ze mam tylko PIV HT to napisze, ze dzisiaj bez wielowatkowosci trudno by mi bylo juz pracowac na kompie. Dla przykladu wlaczylem 2xSPi+film zakodowany w systemie HD(z divx tez sprawdzlem) i mimo ze teoretycznie 2xSPi zuzywalo 100% procka mozna bylo ogladac film bez spowolnien :). A to tylko HT a moze az HT ;) dlatego polece PIV D bo tam sa dwa rdzenie wiec teoretycznei powinno dzialac jeszcze lepiej.

Chyba, ze duzo grasz wtedy nie pakuj sie PIV D bo w grach jest to znacznie slabszy procek od A64.

Kolejny za w przypadku PIV D to pozniejsza mozliwosc przejscia na C2D. Jak kupowalem swoj komp. mialem podobny problem i zdecydowalem sie na PIV z podpisu zamiast jednordzeniowego A64(na dwurdzeniowego A64 szkoda mi bylo kasy bo ponad 2x wiecej kosztowal) i nie zaluje wyboru mimo, ze wszsycy tak najezdzaja na PIV(wczesniej tez taki bylem ;)) prznajmniej nie mam juz problemow z chwilowym zawiszaniem sie kompa prz wlaczeniu paru programow oraz moge normalnie pracowac przy kompresji audio/video a gram sporadycznie i to glownie w starsze gry a w przyszlosci moge zawsze zmienic na C2D. Zaluje tylko ze nie dolozylem tych 200zl. i nie kupilem lepszej MOBO ale w sumie i tak nie krece wiec nie jest zle. Ale nie polecam jej nikomu bo do OC sie nie nadaje(brak podniesienia napiecie CPU :mur: )

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie mobo do 300 zł pod Pentium D najlepiej wziąć?

jezeli chcesz na plyte wydac tylko 300 zl to o intelu zapomnij.

pentium d jezeli jest nie podkreconejest niczym wiecej jak droga grzalka.

za 450 z znajedziesz oemowe x2 3800 na am2, do tego za 300 z groszami plytka dfi i masz

duzo lepszy zestaw niz jakas odpadowa plyta dla intela i grzalka pentium d.

wiekszosc gier chodzi i tak na jednym rdzeniu a taki nie podkrecony p4 z zegarem 3 ghz

to wolne cos.

a do core i tak trzeba miec dobra plytke za 500 i wiecej, dobre pamieci.

w tych cenach jakie podales pentium d nie jest dobrym wyjsciem.

Edytowane przez seraf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Pentiumem D 915 2,8GHz (x2)" - coś ci się pomyliło...

Lepiej do zbierać do lepszej płytki, obsługującej C2D. Za jakiś czas, jak kasy przybędzie, sprzedaż PD i kupno C2D...

Edytowane przez mpConroe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Gdybym brał Pentium D to tylko z myślą o późniejszej przesiadce na C2D a tak to może bym się pokusił na jakiegoś AMD ale nie AM2 3800+ bo cena zbyt zbliżona do E6300 a wydajnościowo za daleko w tyle.

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym brał Pentium D to tylko z myślą o późniejszej przesiadce na C2D a tak to może bym się pokusił na jakiegoś AMD ale nie AM2 3800+ bo cena zbyt zbliżona do E6300 a wydajnościowo za daleko w tyle.

kolega okreslil przedzial cenowy.

w nim nie zmiesci sie dobra plyta pod core, pamieci oraz pentium d.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

kolega okreslil przedzial cenowy.

w nim nie zmiesci sie dobra plyta pod core, pamieci oraz pentium d.

pzdr

Dobra płyta pod core kosztuje 397zł (Biostar Tforce) :razz: Więc teoria Serafa ( chyba posiadacz AMD :lol: ) o 500zł i więcej się nie sprawdziła. Pamięci nie wiem nie mogę doczytać (kac). Ale warto dołożyć. Dla ludzi zarabiających 100zł to chyba majątek nie jest?

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi