Skocz do zawartości
pmp

Topower Top-1000p10

Rekomendowane odpowiedzi

Niektórzy pewnie dalej myślą że zasilacz musi ważyć 5kg i być zbudowany jak FSP550-THN-P żeby być porządny :) Przy okazji przekładki gratów, znalazłem chwilę i cyknąłem co poniżej:

FOTKA 1

FOTKA 2

FOTKA 3

FOTKA 4

FOTKA 5

Edytowane przez pmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem głuchy, więc dla mnie wentylator - bez różnicy ;) Cichy to on nie jest, szczególnie >600W.

Poszukaj moich screenów z poborem mocy w wątku o G80, a druga sprawa to kwestia chłodzenia.

Buda przy pracy 24/7 koło kaloryferka jednak parzy się w środku a powiedzmy, konkurencyjne w jakiś tam sposób U35 Tagan'a, ma zdecydowanie cichsze skalibrowanie, ale za bardzo to nie wyciąga ciepełka...

U95/U96 ma kilometrowe kable których nie sposób elegancko złożyć i upchnąć, pozatym cena marna, odpadło w przedbiegach.

Edytowane przez pmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny fajny, a że tak zapytam to ile wazy całośc?

Topower TOP-1000P10 U12 EZ

Waga zasilacza: b.d.

Waga zasilacza wraz z opakowaniem: b.d.

Tagan TG1100-U95 TurboJet

Waga zasilacza: 3.30 kg

Waga zasilacza wraz z opakowaniem: 5.50 kg

wydaje mi sie, ze podobnie ;]

a tak poza tym jakos "biednie" wyglada ten zasilacz w srodku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz w stosunku do "zwykłych" modeli jest nieco przedłużony jakbyście nie zauważyli, więc miejsca jest pod dostatkiem.

W końcu spieli czymś te kable co by się nie walały po obudowie.

Jedna rzecz mnie wkurza: na tych lutach od suwaka split/combine powinny jakieś termokurczki się znaleźć. Wygląda to nieciekawie w zasilaczu za taką kasę.

Co do radiatorów to już w topkach się robi normalne, na ewentualne 200W strat wystarczą z takim nawiewem, z resztą obroty wiherka (Sanyo=>full respect) są pewnie dobrane z niemałą rezerwą, jak w taganach U35.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz Tlumacze z tego jaka mam wiedze na temat stosowania takich rzeczy Mozna polaczyc kondensatory szeregowo ale duzo latwiej kupic jeden 220uF/400V. Polaczenie szeregowe jest stosowane w zasilaczach dlatego żeby uzyskac napiecie polowe napiecia wyprostowanego. Wtedy transformator impulsowy jest zasilany ze 160V a na tranzystorach panuje napiecie max 400V. Taki uklad pracy nosi nazwe polmostka. W takim ukladzie mozna polaczyc kondensatory rownolegle ale zawsze daje sie wtedy rownolegle do kazdego rezystory zeby wyrownac ladunki bo jesli ktorys bedzie mial inny prad uplywu to napiecia na niz beda sie roznic i moga przekroczyc dopuszczalne 200V/kondensator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi