jick Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Witam.Proszę o rady co zrobic z zalanym sprzętem elektronicznym.Piętro wyżej w moim bloku był potężny pożar i Straż zalała całkowicie moje mieszkanie.Zalane zostały telewizory , dvd, wideo , monitor lcd, i troche komputer.Jest możliwośc , że ten sprzęt jeszcze będzie działał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) ciezka sprawa jesli trafa nasiakly woda to juz raczej nie ma szans szczegolnie jesli chodzi o sprzet tv, pozatym praktycznie przed wyschnieciem trzeba wszystko dokladnie wyplukac demineralizowana woda oraz wysuszyszc ... komp pewnie bedzie dzialal o ile nie byl podpiety pod pradu podobnie z reszta ;] jednak ja bym inaczej postapil w tej sprawie i zasiegnal rady prawnika :) jesli mieszkanie nie bylo ubezpieczone ;] czy czasami straz czy wlasciciel spalonego mieszkania nie ponosi za takie rzeczy odpowiedzialnosci finansowej ;] Edytowane 6 Stycznia 2007 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jick Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Mieszkanie było ubezpieczone tylko na kwote 10 000 zł.Straż w akcji nie ponosi żadnych konsekwencji swoich działań, mogą nawet staranowac twój samochód gdy zagradza droge.Dowódca akcji mi powiedział , że jak w środku są ludzie to ich nic nie interesuje innego a na gorze właśnie byli.Zresztą nie przeżył nikt.przedstawiciel ubezpieczalni powiedział , że przyjedzie dopiero w poniedziałek po południu bo dziś sobota :mur: A ja nie mogę nic zrobi w mieszkaniu bo potem są duże kłopoty z odzyskaniem kasy.CO ZA KRAJ !?! W każdym bądz razie kasa z ubezpieczenia nie starczy na pokrycie wszystkich strat.Wolę ja wyda na remont mieszkania więc elektronikę chciałbym uratowac.Niektóre z urządzen były pod prądem bo nie było czasu na szukanie wyłącznika-był wybuch,duże zadymienie i wysoka temperatura.Nawet nie wszyscy zdążyli sie poubierac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 No to malo ciekawie :/ jesli woda sie dostala do urzadzen jesli jeszcze byly pod pradem to raczej nici z odzyskania czegokolwiek .... nie pozostaje Ci chyba nic oprocz dokladnego wysuszenia elektroniki i moze zadziala ... powodzenia:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DiJo Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 z tego co wiem, są firmy prawnicze, które zajmują się "odzyskiwaniem" odszkodowań. Naogół osoby pracujące dla firm ubezpieczeniowych nie wyceniają sprzętu zbyt wysoko. A te firmy z tego co słyszałem potrafią wynegocjować dużo większe odszkodowania. Spróbuje sie doiedzieć o tym i jak coś, to dam Ci namiary na taką ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jick Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 z tego co wiem, są firmy prawnicze, które zajmują się "odzyskiwaniem" odszkodowań. Naogół osoby pracujące dla firm ubezpieczeniowych nie wyceniają sprzętu zbyt wysoko. A te firmy z tego co słyszałem potrafią wynegocjować dużo większe odszkodowania. Spróbuje sie doiedzieć o tym i jak coś, to dam Ci namiary na taką ;)Dzięki.Może akurat coś pomogą.Przynajmniej dostaliśmy od miasta mieszkanie zastępcze na czas remontu.Niedawno były wybory i jest nowa Pani Burmistrz , to jej pierwsza mozliwośc wykazania się na stanowisku.Szkoda ,że taka tragiczna :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (...)Spróbuje sie doiedzieć o tym i jak coś, to dam Ci namiary na taką ;)Ja też poproszę namiat na taką firmę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) Naogół osoby pracujące dla firm ubezpieczeniowych nie wyceniają sprzętu zbyt wysoko. jak to możliwe? Idziesz kolesiem do mediamarktu.. pokazujesz mu że ten sprzęt kosztuje tyle a tyle i prosze o zwrot... Zresztą nie wiem, pewnie określają jakiś stopień ogólny strat.. i stwierdzają ze strata sprzętu elektronicznego to np 10% strat łącznych i z 10k masz 1k odszkodowania... My się kiedyś zdziwiliśmy że nasz spółdzielnia dała nam odszkodowanie za to że nam zalało mieszkanie z dachu :).. okazało się ze dach jest ubezpieczony i mieszkanie od zalania.. widać ktoś stwierdził że na ostatnim pietrze trudno zalać kogoś a jednak... :D. Z tego co pamiętam to inspekcja policzyła wszystkie straty.. typu tapety, farby, tynk, jakies tam drewno i zwrócili tyle że wystarczyło na cały remont... Edytowane 7 Stycznia 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jick Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Witam.Czekamy na nadzór budowlany bo są pekniecia na ścianach.Sciana nośna miedzy klatkami pękla i ogień sie wdzierał do sąsiada pęknieciem.4 rodziny są wysiedlone narazie. Pytanie mam czy LCD po suszeniu będzie działac? Lała sie na niego woda ale nie było żadnego napięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 kto to wie.. sądzę że nikt z tu obecnych nie testował water resistantnosci LCD :)... Wysusz dokładnie... ktos tam rady dawał jak osuszać... i zobacz... A jak będą dawać odszkodowanie to kupisz nowe... a stare może zaczną działać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jick Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 kto to wie.. sądzę że nikt z tu obecnych nie testował water resistantnosci LCD :)... Wysusz dokładnie... ktos tam rady dawał jak osuszać... i zobacz... A jak będą dawać odszkodowanie to kupisz nowe... a stare może zaczną działać :)Myślałem ,że są tu ludzie co testują sprzęt w każdej konfiguracji i w każdych warunkach :lol: Chyba będę pierwszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) Hmm, moim zdaniem skoro nie było napięcia to większośc powinna działać, proponuje zaopatrzyć się w denaturacik i cos do przecierania i ... szuru buru bo woda zostawia osad. LCD o ile się nie wylało też powinno działać ("testowałem" wyłącznie na telefonie ;) ), gorzej może być z głośnikami papier nie lubi wody, guma (zawieszenia) z resztą też. Edytowane 7 Stycznia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzik86 Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 (edytowane) wspolczuje strat, tylko bardziej zwiazanych z mieszkaniem , bo elektronike zawsze mozesz sobie kupic praktycznie w kazdej chwili Edytowane 9 Stycznia 2007 przez dzik86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 (edytowane) jak to możliwe? Idziesz kolesiem do mediamarktu.. pokazujesz mu że ten sprzęt kosztuje tyle a tyle i prosze o zwrot...nie dadza ci nowego sprzetu. jesli jest to sprzet xletni to wycenia ci wedlug swojich tabelek Witam.Czekamy na nadzór budowlany bo są pekniecia na ścianach.Sciana nośna miedzy klatkami pękla i ogień sie wdzierał do sąsiada pęknieciem.4 rodziny są wysiedlone narazie. Pytanie mam czy LCD po suszeniu będzie działac? Lała sie na niego woda ale nie było żadnego napięcia. postaw na pare dni w cieplym miejscu moze zadziala. moj mlodszy brat kiedys chcial robic fotki podwodne zwyczajnym cyfrakiem ;) polezal na kaloryferze przez noc i na drugi dzien zaczol normalnie dzialac ;) ma jednego badpixela na ccd i kilka na wyswietlaczu lcd @Nerevar tylko nie denaturat. denaturat zostawia zostawia kolorek, lepiej juz destylowana umyc niz denaturatem Edytowane 9 Stycznia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Jesli spalone mieszkanie bylo ubezpieczone, powinienes odzyskac pieniadze z ich ubezpieczenia (u ciotki tak bylo jak zalala sasiadka kuchnie, bo u niej rura pekla). Generalnie smutna sprawa :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Myślałem ,że są tu ludzie co testują sprzęt w każdej konfiguracji i w każdych warunkach :lol: Chyba będę pierwszy.polska kraj biedny.. ledwie starcza na 2 komputery z LCD.. wiec o testach extremalnych nie ma mowy :D nie dadza ci nowego sprzetu. jesli jest to sprzet xletni to wycenia ci wedlug swojich tabelekja bym się kłócił... W końcu porównywalne ceny można znaleźć na allegro, autogiełdzie... Wszystkeigo pewnie nie oddadzą bo podobnych nie ma już w sklepach. Ale swoją droga to bez sensu... Tracisz LCD, którego już nei produkują.. i dają Ci za niego 200pln... i co Ty z nimi zrobisz.. jak LCD kosztuje około 800pln... :) Powinni uwzględniać jaka to była klasa sprzętu, kiedy kupiona... i jak to się ma do teraźniejszych urządzeń... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 (edytowane) ja bym się kłócił... W końcu porównywalne ceny można znaleźć na allegro, autogiełdzie... Wszystkeigo pewnie nie oddadzą bo podobnych nie ma już w sklepach. Ale swoją droga to bez sensu... Tracisz LCD, którego już nei produkują.. i dają Ci za niego 200pln... i co Ty z nimi zrobisz.. jak LCD kosztuje około 800pln... :) Powinni uwzględniać jaka to była klasa sprzętu, kiedy kupiona... i jak to się ma do teraźniejszych urządzeń... no jak ojcu lis rozwalil chlodnice i silnik sie zatarl to nowego silnika za 30k nie zasponsorowali ;)(tyle sobie dealer liczyl za sprowadzenie pewnie polowa tej ceny to marza i podatki) dali polowe kasy ktora ledwo na remont starczyla. Edytowane 10 Stycznia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...