Skocz do zawartości
zuli007

Nagrywarka W Toshibie Sat. Pro 6100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z działaniem nagrywarki Toshiba samsung (SN-W082B) w moim laptopie - Toshiba Sattelite Pro 6100. Po włożeniu napędu i odpaleniu laptopa wyskakuje "IDE ERROR". Myśle , że chodzi o zmiane trybu pracy urządzenia (master/slave). Ale pewien nie jestem , pozatym słyszałem , że taka zmiana wiąże się z otwarciem nagrywarki i lutowaniem pinów. Ktoś ma doświadczenie w tej sprawie ? Z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To biore się do roboty. Wie ktoś moze co to jest CSEL (Low lub High) wytlumaczone to jest jako "It means that it's realization state of slim drive for notebook. If you use LOW product for CSEL , you should use firmware for supporting low." Nie bardzo to rozumiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mieć. Generalnie w lapach innych niż IBM nie należy tego się dotykać. Tylko IBMy ze swoimi "slimami" to wykorzystują.

Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktokolwiek ma schematy napędów samsunga ? Generalnie spodziewałem się opisu na PCB i pinów do zmiany master-slave :) Niestety czegoś takiego tutaj niema.

Rozumiem , iż niema innej możliwości niż lutownica+schemat ?

Edytowane przez zuli007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedzac obiad na to wpadlem !! :) Dzieki za pomoc, dam znac o wynikach tej próby.

Update.

Pomysł chybiony :/ Tu raczej nie chodzi o slave/master , naped wisi na osobnym kanale kontrolera. Jakies inne pomysły oprócz wymiany nagrywarki na inny model ?

No to problem rozwiązałem. Wystarczy zlutowac piny IDE w nagrywarce - numer 47 i 45.

Dołączona grafika

A lutowałem według tego :

Dołączona grafika

Edytowane przez zuli007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi