strimerr Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Witam Od miesiąca przeglądałem to i inne fora ponieważ planowełem kupić jakiegoś desktop'a na Core 2 Duo do geir netu itd. Jednak będąc w Mediamarkt doznałem chwilowego oświecenie i wpadłem na pomysł - czemu by nie laptop?? Didatkowym plusem jest to że mieszkam w 2 różnych miejscach i obecnie mam 2 stacjonarne kompy, więc laptop wystarczył by jeden. No ale wracając do tematu to w Mediamarkt jest taka Toshiba http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/2116/ za 3200 i możliwością zapłacenia w 20 ratach po 160zl. Moje pytanie odnośnie procesora Intel Core Duo T2250 1,73 GHz- to jakaś okrojona wersja Core duo z mniejszą ilością cachu i pracująca na wolniejszej szynie. czy ten procek jest dużo szybszy od CM420 i AMD Turion 64 ML37 (2 GHz)?? i czy jest dużo wolniejszy od zwykłego C2Duo?? poza tym chciałbym się dowiedzieć czy jak dołoże RAM to czy nie stracę gwarancji?? Ile sprzęt o takiej konfiguracji uzyska np. w 3Dmarku 2001?? czy pogram na tym laptopie np w PES6 lub Nfs MW?? mam troche zamęt w głowie - rozważam tez takiego Asusa http://www.notebooki.pl/notebook/pokaz/2164/ jego zaleta to karta graficzna ale myślę że procesor gorszy?? i jak to jest z ta marką Toshiba?? czy jej jakość jest taka legendarna?? czy może Asus to porównywalna jakość?? Dodam , że niewątpliwą zaletą Toshiby jest to , żę można ją kupić na raty w MM. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwantez Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Turion 64 ML37 2 GHz dużym minusem jest to ze sie grzeje i wiatrak chodzi prawie cały czas :/ a z wydajnością to mój celeron po drutmodzie w super pi uzyskuje identyczny rezultat. Napewno Turion uzyska przewage nad celkiem gdy będzie mowa o programach przygotowanych pod 64 bity. Na razie jest ich bardzo niewiele. Siostra ma identycznego Asusa no i oprócz tego że sie troche grzeje jest bardzo przyzwoicie wykonany o niebo lepiej od mojego optimusa. A na karcie można spokojnie odpalić na pełnych detalach starsze gierki a te nowsze pojdą ale na detalach medium lub low. A toshiba wg mnie ma podobną jakość do asusa. Jak chcesz sie czegoś jeszcze dowiedziec o tym asusie to daj znać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Powiedz mi o ile wiesz ile ten asus ma pkt. w 3Dmarku 2001?? czyli ten Turion to jednak słaby procek- Core Duo z Toshiby jednak jest duzo lepsze. Jeśli się zdecyduje to od razu do każdego z nich dołożę ramu do 1Gb. MOże ktoś się wypowie na temat Toshiby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Na tych dwóch lapkach zapomnij o normalnej grze w Most Wanted (jak lubisz oglądać jedną klatkę na godzinę). Napisałeś, że mieszkasz w dwóch miejscach to przemawia za tym kupno lapka. Jednak lapek za taką cenę to po prostu szajs. Na pewno nie pograsz w żadne nowsze lub najnowsze gry - nie mówiąc już o tych co wyjdą. Natomiast dla studenta, który korzysta głównie z programów multimedialnych i Offica lub notatników aby gromadzić dane - internet, to lapek jest właśnie dla Ciebie. Jak bardziej zależy ci na giercowaniu to na Twoim miejscu złożył bym sobie stacjonarnego i wierz mi, że za taką kasę nie będzie to badziew (nawet z używanych podzespołów). Minus takiego rozwiązania to to, że będziesz miał kompa tylko w jednym miejscu :) No masz dylemat i tyle. Co do RAMu, który chcesz dołożyć (do 1 GB) to ma tylko sens wówczas gdy będzie ci on potrzebny do programów, bo jak chcesz tylko aby Ci gry szybciej chodziły to bez sensu gdyż grafika jest do bani. Ogólnie mówiąc te lapki są tylko do programów i do grania w stare gierki. Edytowane 6 Stycznia 2007 przez LCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) Na tych dwóch lapkach zapomnij o normalnej grze w Most Wanted (jak lubisz oglądać jedną klatkę na godzinę).Bez przesady, ta gra nie ma wcale ogromnych wymagań. Na moim archaicznym zintegrowanym Intelu Extreme Graphics 2 przy 800x600 jest zachowana płynność ~20-40fps, także bez przesady... :) oczywiście że zdarzają się momenty kiedy płynność spada, ale pograć można :) Edytowane 7 Stycznia 2007 przez roodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Z tego co wyczytałem to taka Toshiba z Core Duo i GMA 950 powinne mieć w 3D Marku 2001 okolo 6000pkt. kolego Serwantez powiedz mi jaki wynik osiąga ten asus z Gf7300?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Bez przesady, ta gra nie ma wcale ogromnych wymagań. Na moim archaicznym zintegrowanym Intelu Extreme Graphics 2 przy 800x600 jest zachowana płynność ~20-40fps, także bez przesady... :) oczywiście że zdarzają się momenty kiedy płynność spada, ale pograć można :) No wybacz ale powiedź mi co to za gra bez shaderów i w 800x600 przy niskich detalach na nowiutkim lapciaku na którego chłopak chce wydać 3200zł... biorąc przy tym na raty. Po co ma się pakować w ten szajs. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 kolego LCC zastanawiam sie nad kupnem laptopa nie po to zeby na nim grac . moje pytanie odnosnie wydajnsci grafiki sluza głownie zaspokojeniu mojej ciekawości. zdaje sobie sprawę , że jeśli bym chciał grać to tylko desktop. ale jedyne w co gram to czasami PES6. co do rat to normalnie nie chce na raty ewentualnie tylko w MM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 No to trzeba było tak od razu... bierz Toshibę :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Tez mysle , że toshiba bedzie dobrym wyborem. Ewentualnie znalazlem jeszcze cos takiego. http://proline.pl/shop.php?prodid=HP+NX7400+EY508ES Wszystko jak w toshibie a dodatkowo 1Gb ramu więc 200 zl w kieszeni. Na forum jest recenzja tego HP i raczej wszystko OK. A jakość myśle , że porównywalna. No ale jeszcze się zastanawiam na stacjonarnym. Ciężki wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwantez Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 hej napisze ci jak tylko dorwe siostry laptopa czyli gdzieś koło wtorku-środy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) dzieki za dobre chęci ale chyba jutro ide po Toshibe więc nie zdązysz. no ale jak sie nie zdecyduje to ponowie pytanie. Powiedzcie mi jeszze czy można w trakcie gwarancji dołożyć kość 512 Ramu i nie spowoduje to jej utraty ?? Edytowane 7 Stycznia 2007 przez strimerr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) Tu masz jeszcze tańszego tego HP co wyżej napisałeś: http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C2161828 Co do ramu to bez problemu możesz dołożyć bez utraty gwarnacji. Edytowane 7 Stycznia 2007 przez LCC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amarith Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Odkręcasz klapkę, wkładasz kostkę i zakrecasz. Jak tu stracić gwarancje. ;) Możesz miec problem jak będzie ram 2x256mb, a sloty są tylko dwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) w e-markecie oferta tego HP jest ale kompa brak. co do pamięci to częsta zdarza się , że są dwie kości o 256? myślę , że będzie jedna 512 tym bardziej , że tu http://arest.pl/index.php?inc=produkt&...8&grupa=581 jest napisane , że 1x512. http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C5530568 jest napisane , że jeden slot wolny. Edytowane 7 Stycznia 2007 przez strimerr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LCC Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Tak to prawda w Tośkach pakują albo 1x512, 2x512 lub 1x1024, 2x1024 - we wszystkich są 2 banki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strimerr Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 witam wszystkich Niedawno zalupiłem w Mediamarkt Toshibe A110-195. Zaciekawiło mnie , żę w pudełku nie było żadnej karty gwarancyjnej. Czy do gwarancji wystarczy faktura?? i czy trzeba ta gwarancje uaktywnić przez internet?? Ile kosztuje przedłużenie gwarancji w Toshibie, Narazie mam problemy z konfiguracją siecie w laptopie i tego posta piszę jeszcze ze starego kompa :mur: pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...