Skocz do zawartości
materdeo344

Dziwny Pisk Z Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam taki problem ze swoim athlone 3200+ podczas zwiększania HT powyzej 200 z procesora wydobywa sie cichy pisk,syczenie, jezeli zwiększe HT powyzej 800 ten dziwny odgłos jest troche cichszy i jesli procesor wykonuje jaka kolwiek prace w tedy przestaje piszczeć. co to moze być?

Edytowane przez materdeo344

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z procesora powiadasz? Ciekawe.

Mi się jednak wydaje, że to kondensator na płycie lub w zasilaczu...

Jaki sprzęt (reszta konfiguracji)? Jaki zasilacz?

kandydat na temat roku, przynajmniej z nazwy <lol>

kondensator to raczej nie, ale cewka jak najbardziej może piszczeć, wpadając w rezonans przy wyższym poborze prądu przez procesor przy podniesieniu jego taktowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

msn:

Jeden królik, elektronikę dawno skończyłem i jakoś mnie do niej nie ciągnie. :P

materdeo344:

Modecom czy Modecom Feel?

Wyciągnij zasilacz z budy i postaw w takim miejscu, abyś był w stanie odróżnić, czy dźwięk dobiega z płyty czy z zasilacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończyłeś elektronike i nie wiesz, że kondensatory nie wydają żadnych odgłosów? :blink:

Nie kierunek, tylko przedmiot. Kierunek jest (przynajmniej dla mnie) zupełnie inny. A jeśli nawet, to na studiach zaocznych nie ma za bardzo czasu na testowanie dźwięków wydawanych przez sprzęt elektroniczny. :]

Zasilacz to modecom ATX 350 GTF, a ten dzwięk to nie z zasilacza bo sprawdziłem tak jak pisałeś

Czyli płyta. Problem w tym, że nikt nie daje gwarancji, że płyta wytrzyma OC. Jak działa na normalnych ustawieniach bez problemów, to nic z tym nie zrobisz. Pozostaje zmiana płyty na własny rachunek.

A dysk sprawdzałeś?

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli płyta. Problem w tym, że nikt nie daje gwarancji, że płyta wytrzyma OC. Jak działa na normalnych ustawieniach bez problemów, to nic z tym nie zrobisz. Pozostaje zmiana płyty na własny rachunek.

A dysk sprawdzałeś?

[gluteus maximus] tam, kupuje lakier bezbarwny najtańszy do paznokci i maluje nim cewki obficie i jest cichutko, jak tak zrobiłem jak mi epox grał

Edytowane przez msn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi