freak_outXP Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) Mam problem z grami: 1. Battlefield 2 2. Tomb Raider Legend 3. Need 4 Speed: ten prawie najnowszy 4. Splinter Cell: Double Agent 5. Kroniki Riddicka: Ucieczka Z Butcher Bay (czy jakoś tak) 6. CounterStrike 1.6 Z pewnej odległości niektóre tekstury ( w TR:L tekstury na oknach w blokach w levelu na dachu; BF2 niektóre tekstury widoczne z daleka, np. jak wejdę na dźwig; w SP:DA patrz screen; w Riddicku na ostatnim poziomie na lądowisku - gdy jestem na platformie lądowniczej i patrzę na inną platformę na dole; w CS-ie na de_aztec na kładce jak np. bot dostanie head'a i na kwadratowym bloku widać krew, a ja jestem po drugiej stronie (tam gdzie CT) i patrzę na ten blok przez celownik optyczny itp. ) mają poruszające się kreski. Gdy podchodzę bliżej to wszystko jest ok. Sprawdzałem na karcie z odblokowanymi potokami i bez nich, na różnych sterownikach, w różnych rozdzielczościach. Mój konfig: A64 3000+ Winchester K8N Neo2 Platinum GEIL 512 Mb RAM DDR 400 + 256 Mb RAM DDR 400 WinFast GF 6800XT 8@16p 4@6v Chieftec 360W z pasywnym PFC Windows XP Pro SP2 Screen: Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! EDIT: Pisałem, że widać z daleka - ale to nieprawda: Screen 2: Screen 3: Edytowane 6 Stycznia 2007 przez freak_outXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 (edytowane) w calym topicu rozwalil mnie pomysl przedstawianie "Poruszających Się Kresek Na Teksturach" przy pomocy screena ale pradowpodobnie chodzi ci o efekt AA na dalszych texturach .. ni jak nie widze w tych fotach nic nie tak .. szczegolnie na tej ciemnej jak w D.. u murzyna na tej framudze drzwi to po prostu sie textury na siebie nakladaja jakos dziwnie Edytowane 8 Stycznia 2007 przez Chaos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 (edytowane) Witam, witam redakcje w moich skromnych progach :D Nie mam takiego komputera, żeby w SC:DA grać w AA. Poza tym NVidia poniżej 8xxx nie obługuje jednocześnie HDR i AA. Te "Kreski" na 1. screenie poruszają się tak, jak na drugim/trzecim. Czyli jak ruszam celownikiem albo kamerą w ogóle (tryb TPP), kreski/"zadrapania" się inaczej układają. Jak podchodzę bliżej, to kresek nie ma. To tyle, jeżeli dobrze zrozumiałem "ale pradowpodobnie chodzi ci o efekt AA na dalszych texturach ...". Chciałbym wiedzieć co i jak, bo moja karta jest na gwarancji. Problem z tym, że wolałbym nie wysyłać jej pochopnie na drugi koniec Polski, bo komputer potrzebny mi jest jeszcze do innych rzeczy oprócz grania. Pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie! Edytowane 8 Stycznia 2007 przez freak_outXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 (edytowane) A w ustawieniach wydajności i jakości nie masz przypadkiem suwaków ustawionych na wysoką wydajność? Od dawna to masz? Edytowane 9 Stycznia 2007 przez Spylon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 A w ustawieniach wydajności i jakości nie masz przypadkiem suwaków ustawionych na wysoką wydajność? Od dawna to masz? USTAWIENIA STEROWNIKÓW: Ustawienia wygładzania obrazu: Pod kontrolą aplikacji Filtr Anizotropowy: Pod kontrolą aplikacji Wydajność systemu: WYSOKA JAKOŚĆ Synchronizacja pionowa: Włączone Wymuś mipmapy: Trzyliniowy Prawidłowe ujęcie faktury: Włącz wszystkie optymalizacje mam WYŁĄCZONE (anizotropowa, trójliniowa itp.) Potrójne buforowanie: Włącz Ujemna kompensacja....: Naklejka USTAWIENIA RIVA TUNERA: no teraz to nie powiem, bo nie mam, ale jak odblokowuje potoki, to z tego co pamiętam: - opcja kompatybilności płyty głownej jest zaznaczona (nForce3, karta jest AGP - sorry, że nie wspomniałem); - wyłączam wszelkie optymalizacje (OpenGL, DirectX); - suwak daje na najlepszej jakości mipmapy; - zaznaczam w DirectX wszystkie typy tekstur; - oczywiście opcja maskowania potoków i verteksów jest odznaczona, manualnie je "podnosze"; Bez czy z RivaTunerem (czyli z lub bez dodatkowych p/v) J E S T T A K S A M O !!! Od dawna to masz? Jest gdzieś tu mój post z kwietnia z tym samym problemem. Nie napisałem dużo postów, więc znalezienie go to tylko kilka chwil. Tam ktoś napisał, że w TR i NFS rypnięte cienie i tekstury mają wszyscy, więc nie ma się czym przejmować. Problem występuje właśnie przy nakładaniu jednych tekstur na drugie z większej odległości od obserwatora (np. okna w BF, TR i SC:DA), a w wielu grach nie ma go w ogóle. Nie wiem, czy jakbym oddał karte do serwisu, to gdyby nie mogli jej naprawić i nie mieli takiej na stanie, to daliby mi odpowiednik wydajnościowy - mam ją z Allegro, sprzedaną z "gwarancją na potoki". 8 potoków i 2 werteksy piechotą nie chodzą. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 ustaw wszystko an kontolowane przez aplikacje. moze pomoze:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lavos Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 mam podobny efekt na moim radeonie x800 gto. zdarza sie w paru grach ze lamia sie polygony albo pojawiaja sie biale kreski przy ich zlaczeniach. efekt o ktory ci chodzi tez czasem mam w csie - pod katem wystepuja migajace polprzezroczyste, lamane tekstury, ale migaja tylko jesli ruszam mysza tj zmieniam kat patrzenia. podobne rzeczy mialem na gf2mx i denerwujace jest to rownie jak inna niedoroba zwana shimmeringiem :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fanboy Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 jezeli bez odblokowania potokow i vertexow nie masz tego to juz chyba znasz odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 (edytowane) jezeli bez odblokowania potokow i vertexow nie masz tego to juz chyba znasz odpowiedz BEZ jest tak samo, co jest napisane w jednym z wcześniejszych postów. Pozdro P.S.: Co to jest shimmering ? lavos bez odblokowanych p/v też masz "łamiące się polygony" ? Edytowane 13 Stycznia 2007 przez freak_outXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fanboy Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 BEZ jest tak samo, co jest napisane w jednym z wcześniejszych postów. Pozdro P.S.: Co to jest shimmering ? lavos bez odblokowanych p/v też masz "łamiące się polygony" ? no ale my ciagle rozmawiamy o 1 grze moze gierka zwalona malo takich jest w markach tez masz takie cos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lavos Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 BEZ jest tak samo, co jest napisane w jednym z wcześniejszych postów. Pozdro P.S.: Co to jest shimmering ? lavos bez odblokowanych p/v też masz "łamiące się polygony" ? Bez jest to samo. Shimmering to prosciej ujmujac takie zjawisko, ktore wystepuje przy teksturach w wysokiej rozdzialce, ktore to z daleka pod roznymi katami lekko migaja albo inaczej ujmujac swieca migajac. Wystepuje to tylko w ruchu i raczej nie po calej teksturze jako jeden obiekt tylko, ze tak powiem obszarowo-sekwencyjnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...