Skocz do zawartości
WombaT

Problem Z Irq?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proboje przywrocic do stanu uzywalnosci dosc stary sprzet, narazie niewiele wiem o samym sprzecie (celeron 1.7GHz, 256 SD-ram, karta graficzna, muzyczna i sieciowa zdezintegrowane w plycie glownej - a jakie konkretnie to nie wiem) Ciezko cokolwiek na nim zrobic, jest totalnie niestabilny, instalator win98 wogle nie startuje, a XPka, co chwila sie zawiesza lub wywala BSOD-a. Najczesciej bsody sa typu IRQ_NOT_EQUAL czy cos w tym kierunku, wiec wywnioskowalem ze to problem z przerwaniami. Tak one wygladaja w tej chwili:

Dołączona grafika

wg mnie to chyba tu lezy problem, ale moge sie mylic. Dodam jeszcze ze BIOS jest strasznie okrojony, sa w nim tylko podstawowe mozliwosci konfiguracji w 2 menu. Co robic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek, to zakładam że komp został przeczyszczony z kurzu i wszystko jest dobrze podłączone.

Następnie proponuję reset ustawień bios i ustawienie od nowa.

Okrojony powiadasz..? Zrób fotkę, żeby było widać, z czym mamy doczynienia.

Dalej test pamięci programem MemTest lub GoldMemory.

Potem możemy przystąpić do instalacji systemu. Jeśli to możliwe, to proponuję całkowite wyczyszczenie dysku programem WDCLEAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej test pamięci programem MemTest lub GoldMemory.

Okazalo sie jednak ze tu lezał problem, jedna z kosci byla do D. Kiedys, na innym kompie mialem podobny porblem i pomoglo wlasnie poprzestawianie przerwan, wiec myslalem ze i teraz to powoduje problem

Tak czy siak, dzieki za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi