basterall Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Panowie... wiem że było już to przerabiane ale w końcu nie ma jednoznacznej odpowiedzi... mianowicie... czym schłodzić obydwa mostki?? Na co zmienić ten radiator co jest w standardzie gdyż grzeje jak mała grzałka... oraz co założyć na drugi mostek... co tam pasuje itd :) Proszę o rady ... nie mam za dużo pieniędzy ale powiedzmy na oba chłodzenia mam 150zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sdymek8 Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Postanowiłem założyć coś żeby ochłodzić ten chipset i wybór padł na NOCTUA NC-U6. Chipset przesmarowałem pastą ZALMAN ZM-STG1 a na radiator założyłem Wentylatorek 80x80 Arctic-Cooling AF8025L. Puszczony na 12V jest niesłyszalny, a radiator jest zimny, po ustawieniu na 5V łopatki prawie nie chodzą i wtedy temperatura wzrasta o kilka stopni. Polecam ten produkt każdemu posiadaczowi P5N-E SLi, choć do pasywnego chłodzenia to on się raczej nie nadaje ponieważ temperatury będą troszke niższe niż na standartowym chłodzeniu a w końcu płacą za produkt 90,- oczekujemy czegoś zupełnie innego.Tak jak wcześniej pisałem. Na NB postaw NOCTUA NC-U6 (90zł) + 80x80 Arctic-Cooling AF8025L (13zł), na SB daj Zalman'a ZM-NBF47 (29zł), do tego przesmaruj wszystko pastą Zalman ZM-STG1 (29zł). To wyjdzie ~160zł, i na obecną chwile wydaje mi się, że to by było najlepsze rozwiązanie (nie patrząc oczywiście na WC ;]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Albo wersja budżetowa ;) Na NB wicherek 40 albo 60 a na SB Zalmana NB47 (albo coś w tym stylu). Koszt 40 zł max ;) Ja mam za to lepsze pytanie, jak się zabrać za chłodzenie mosfetów? Jest coś gotowego bez kombinowania? Pewnie jednak trzeba pod wymiar jakiś radiator pociąć i kleić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Jak wyglada sytuacja z dropem u ludzi ktorzy maja moda? Ile u Was wynosi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Jak wyglada sytuacja z dropem u ludzi ktorzy maja moda? Ile u Was wynosi? 0,02-0,03v :) Pencil Opor jakies 71k ohm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 (edytowane) To u mnie bardziej 30mV niz 20 Generalne w load mam takie napiecie jakie w biosie ustawie, ale w idle podbija mi o 0,03V :/ 77k lutowane Edytowane 20 Marca 2007 przez Kean Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 To u mnie bardziej 30mV niz 20 Generalne w load mam takie napiecie jakie w biosie ustawie, ale w idle podbija mi o 0,03V :/ 77k lutowane to masz podobnie jak ja... load = jak w biosie idle = 0,03v wiecej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spoxxx Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 pojawil sie nowy bios do naszej plytki zaktualizowalem juz na razie nic osobiscie nie zauwazylem z oc jest tak samo dobrze jak bylo wiec ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 0401? Jeśli tak to nie jest taki nowy ;) Od dzisiaj jade na nim i w sumie nie jest zle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 (edytowane) 0401? Jeśli tak to nie jest taki nowy ;) Od dzisiaj jade na nim i w sumie nie jest zle 0505 i jest "nowiutki" :lol: 5.03.2007 Wlasnie testuje... (zadna roznica)... pamieci prowadza sie podobnie... procesora na extreme nie jechalem ale miejmy nadzieje ze z nowym biosem plyta bedzie miala mniej fochow z dziutrami w fsb :) Hmm mam jeszcze jedno spostrzezenie :) Odczyty napiecia mi sie sie jakos ciut zmienily... (niby pokazuje wiecej) :wink: (miernikiem nie chcialo mi sie mierzyc) Edytowane 21 Marca 2007 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Jak dokladny jest pomiar Probe'm temperatury procka? Oplacalo mi sie montowac radiator z kt600 na SB? ;] Interesowac sie aktywnym chlodzeniem mostka jesli nie mam zamiaru krecic powyzej 450fsb? :wink: I czy mi sie tylko wydaje czy mam problem z CoreTemp - jak odpale to lape BSOD... btw. dysk sata, nagrywarka ata - ~10sek rozpedu przed speakerem :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 Co do dysku i nagrywarki i 10s to bylo wczesniej ;) Jesli chodzi o chlodzenie mostka to obowiazkowo jakis nadmuch na to. 450.... woda albo bardzo wydajne chlodzenie, bo to w default sie grzeje tak ze mozna skórę stracic na placu jak sie dotyka Radiator starczy na SB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2007 No to sobie daruje wyzsze FSB na razie :lol: Chociaz wartoby bylo wiedziec jaki jest potencjal 51 tygodnia e4300 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 chciales zrobic 450 x9? masz jakis freon pod reka czy co ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Nie [; 450x7 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 (edytowane) Nie [; 450x7 :wink:Na chipsetach nvidii wyższe fsb (zachowując taktowanie) niewiele daje. Żródło gry programy Jedynie do SPI Chyba że 450 dostanie jakiegoś niesamowitego kopa wobec 400, jak 358 wobec 323. Edytowane 22 Marca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 u mnie 6300 chodzil kilka dni bez przerwy 470x7 i nic sie nie stalo ( 3x120 postawione jeden na 2'gim pionowo, wialo na plyte, grafe i pamieci) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Ja co mogę dodać że biosik 0505 zwiększył realność odczytów temp u mnie, i już znam przyczynę problemu z oc >3,6ghz.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Mam następiującą zagwózdkę. Komp nówka sztuka, konfig: P5N-E SLI E4300, 2x1024 A-Data, Asus 8800GTS, zasilator Chieftec 560 Komp ma problemy ze wstaniem, czasami dojdzie do Wndowsa i restart albo gasi monitor. Na początku wszystko wskazywało na niezgodności z Ramem, później niekompatybilności z procem w sensie bios nie supportuje E4300. Sprawdzałem różne grafy, kilka zasilaczy, nie mam tylko jakiegoś P4 na podmiankę ale powoli wszystko wskazuje że płyta ma problemy z zasilaniem. Biosu nie mam jak zmienić bo przy braku stabilności systemu nie podejmę się tego. Chciałbym się dowiedziec czy ktoś miał podobne problemy, bo wszystko wskazuje na to ze płytę trzeba będzie reklamować ;( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Znaczy zonglowales pamieciami w slotach, ustawiles podstawowe timingi zgodnie ze specyfikacja producenta, napiecia na standard, sprawdzales czy przypadkiem wtyczka od zasilania nie jest poluzowana... Na podstawowych byl problem ze startem ale wyszlo ze robilo sie zwarcie... BTW. :arrow: Gdzie jest ten nowy BIOS :?: ;rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 (edytowane) Mam następiującą zagwózdkę. Komp nówka sztuka, konfig: Sprobuj puscic z jedna koscia ramu na najgorszych timingach... i najlepiejz jakas inna grafa... zaktualizuj bios i poskaldaj od nowa :) BTW. :arrow: Gdzie jest ten nowy BIOS :?: ;rolleyes: Na stronie ASUSA :lol2: :lol2: :lol2: BYL A TERAZ NIE MA :)... Jesi chcecie to moge wrzucic na server (bo ze strony asusa to sie wieki sciagalo)... Ps. ciekawe czemu go teraz nie ma dostepnego :wink: :wink: :wink: czyzby cos w nim nie dzialalo?? :lol: u mnie smiga normalnie wszystko w stabilonnosci nic sie nie zmienilo... Hmmmm a odczyty bardziej prawdopodobne :) Hmm Hmmm... B-) Edytowane 23 Marca 2007 przez Sector19 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Przed chwilą sprawdzałem i bios 0505 jest normalnie dostępny na stronie Asusa... W razie czego mam na dysku jakby ktoś chciał ;) KosiMazaki- ramki masz w czarnych slotach obsadzone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Zaczeło się od tego że komp się nie chciał podzwignąć po złożeniu. Kręcił tylko wiatrakami i stał w miejscu. Nie miałem innej kostki RAMu niż 256mb 533 Goodrama więc cierpliwie czekałem na dostawę (pomyślałem sobie że pewnie na jakiś shitowanych kostkach jest i bios zgłupiał). W tzw. międzyczasie znalazłem nówkę 512 też Goodrama i komp wstał, monitor się włączył i nawet instalka Windy przeszła. Następnego dnia przychodzę do arbeitu, odpalam maszynę a tu zonk. Znowu coś ala Coldbug. Kręci śmigłami i po zawodach. Pomieszałem pamięciami w slotach i pooooszło komp wstał. Wciąz na tej samej 512-tce Goodrama. Później znowu lipton. Wreszcie dotarły do mnie docelowe pamięci A-Data 667 MHz. Komp się podzwignął, ale moja radość była przedwczesna. Zaczął się restartować w różnych momentach, w biosie, na ładowaniu Windy, na pulpicie, przy instalacji driverów, czy w HDTachu. Normalnie losowo. W biosie ustawiałem różne opcje, napięcia, timmingi. Nic nie dawało. Pomyślałem że wrzucę ten nowszy biosiek bo mam 307 jak się nie mylę., różnie to bywa może ten bios nie wie jak się zahować z E4300, wszak świeży prcc i mogli go nie uwzględnić w biosie. Ku mojemu zdziwieniu na stronce Asusa jest tylko 401, a na bank był nowszy poprawiający chyba jakąś współpracę ze stepingiem któryś procków. Ale pojawia się problem. Flashowanie na takim niestabilnym badziewiu to jak balansowanie na ostrzu noża, a z drugiej strony wtedy będzie coś uwalone :P więc odeślę na gwarancję. Próbowałem już róznych graf, monitorów bo tez myślałem że to wina starego szkiełka, kilku prześciówek DVI wciąż jest to samo. A co najśmieszniejsze teraz komp przechodzi benchmarka i Orthosa liczy od dobrych 30 minut. Ps. Ramiki były już we wszystkich slotach, teraz są w czarnych bo tak Szanowne grono polecało w tym temacie :) Ps2. Sznurek do biosu by się przydał bo strona Asusa nędzie chodzi :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Przed chwilą sprawdzałem i bios 0505 jest normalnie dostępny na stronie Asusa... W razie czego mam na dysku jakby ktoś chciał ;) KosiMazaki- ramki masz w czarnych slotach obsadzone? Gdzie?? Strona Asusa :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chase1 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 dzisiaj asus miesza cs na stronie. godzine temu na p5be byly dostepne wszystkie biiosy - wraz z tymi opisanymi jako "beta" ; pozniej znikly wszystkie, pozniej nie szlo wejsc na download... cos kombinuja znowu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedzik Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Ps2. Sznurek do biosu by się przydał bo strona Asusa nędzie chodzi :( przez ftp'a latwiej sie dostac i mic nie znika jak na stronie ;) ftp://ftp.asus.com.tw/pub/ASUS/mb/socket775/P5N-E%20SLI/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Mój Asus dotarł 2 dni temu do mnie, jak narazie testuje ram. Naprawili go :blink: . Mam problemy powyżej 20x230 :lol: btw. może ktoś podesłać link pod vdroopa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Link byl juz chyba z 5x na forum w przeciagu ostatnich 5 stron :P ale jeszcze raz vDroop dla P5N-e SLI teat: jak naprawili mobo? nie dostales nowej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 Nie mam pojęcia co oni z nią zrobili, thx za droopa :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 (edytowane) moje spostrzeżenia co do biosu 0505: -> mój e4300 na nominalnym napięciu chodzi stabilnie na 3GHz! na poprzednim biosie musiałem napięcie podnosić do 1.425v -> problem dysk sata + nagrywarka ata - ~10sek rozpedu przed speakerem - nie rozwiązany testuję dalej :) Edytowane 24 Marca 2007 przez markus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...