Skocz do zawartości
KOFEK

Asus P5n-e Sli - Nforce 650i Sli

Rekomendowane odpowiedzi

zgadzam sie z toba, nie kazdy idze 3.6gHz, tylko się zastanawiam czy to nie jest problem płyty , że nie moze osiągnąc 400MHz;

tak jak napisał sarmat, pewnie problemem jest tu procek, nie każdy wstaje na 3,6. Żeby sprawdzić jak płyta sobie radzi z fsb 400 musiałbyś wsadzić pewnie jakiegoś e6300 albo e6400...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak napisał sarmat, pewnie problemem jest tu procek, nie każdy wstaje na 3,6. Żeby sprawdzić jak płyta sobie radzi z fsb 400 musiałbyś wsadzić pewnie jakiegoś e6300 albo e6400...

Tylko zeby wsadzic jakiegoś E6300 tez trzeba kasę :-( a procesor

kupilem tutaj

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh - najpierw napisali, ze ax to 3,6ghz, a pozniej dali screena z pcuz na ponad 3,7 :P

i to bez zadnego potwierdzenia stabilnosci.

pozatym p5ne to nie p5b dlx

Ja go puszczałem na razie na boxowym coolerku i 2700MHz jest stabilne, maksymalnie bootowal mi sie 3300MHz, zobacze jak będzie chodzi jak dam blok wodny, facet (screen z płytą główną) używal, jesli się nie mylę, freezera pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o kant du... sobie mozesz te ich foty i screeny - we wszystkich kartach graficznych pisza ze sa super i ze mozna na nich grac we wszystkie gry -> screeny daja zawsze takie same.

pozatym max stock V dla tego procka to nie 1,35 tylko 1,325 -> a to juz w sumie jest roznica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[OT]

Jak w Asus PC Probe II przywrócić zamknięte "kafelki"? Pliss o pomoc bo mi już się skończyły pomysły :/

[/OT]

Wrócę na chwilę do tego sprzedawcy z Allegro. To największy bajkopisarz jakiego kiedykolwiek widziałem. Już nie raz obiecywał gruszki na wierzbie także się ostro zdystansowałem do niego :)

Trzeba było wcześniej się ludzi na forum zapytać!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'poprawiona' plyta dostepna w sklepach to juz normalka, czy dopiero niedawno sie pojawila? a moze jednostkowy przypadek?

Radiatora mocniej umocowany + w jego rogach gabeczki podtrzymujace, teraz stabilny jest jak skala w porownaniu do tej co mialem wczesniej. SB ma inne logo niz do tej pory - nie to komputerowe, tylo z malym 'n'. Wczesniej mialem doczynienia z 3 roznymi P5N-E i zadna nie miala gabeczek miedzy radiatorem a plyta, a logo na wszystkich bylo 'nowe'. Do tego na tej plycie w czarnych, jak i w zoltych slotach pamieci dzialaja bez problemow. W poprzednich dzialaly albo w czarnych albo w zoltych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszlym tygodniu bede testowal swojego proca na innej szt. P5N-E SLI bo juz nie wiem czy slaba plyta czy moze proc, Kupilem wszystko na raz wiec nie mam co do tych czesci pewnosci.

CPU nie moge podkrecic powyzej 2,59GHz (FSB 370) i nie ma znaczenia jakie dam napiecie. Chlodzenie ma w maire dobre bo SCYTHE INFINITY. Powyzej tej wartosci musze podniesc napiecie na NB(chlodzenie aktywne zalman + FAN) nawet do 1,7V aby sie komp odpalil i RAM dzialal w dualu. Sprawdzalem to na roznych wer. BIOSu od 0307 przez 0401 po 0505 nie ma znaczenia. Na BIOSie 0401 zmniejszylem mnoznik na x6 aby sprawdzic czy uda mi sie osiagnac wieksze FSB, nic z tego tak jak by byla jakas bariera po przekroczeniu, ktorej komp nie dziala stabilnie. Spradzalem tez RAMy czy moze cos z nimi nie tak, na KINGSTONach (2x512MB 667MHz) jest tak samo, wyala sie.

Mam nadzieje ze wszystko sie wjasni po testach na 2 plycie bo juz mam tego dosyc. Kumpel, ktory kupil ten sam model plyty tylko CPU E4300 podkrecil go stabilnie bez podnoszenia napiec na 3,3GHz i na BOXowym radiatorku do tego RAM jest najbardziej wydajny przy QDR 1433 - 1478 (przynajmniej u niego i u mnie sa wtedy najlepsze wyniki). Gdy zejdzie do 3GHz komp przestaje dzialac stabilnie(na NB oryginalny radiator).

Edytowane przez WSlomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przyszlym tygodniu bede testowal swojego proca na innej szt. P5N-E SLI bo juz nie wiem czy slaba plyta czy moze proc, Kupilem wszystko na raz wiec nie mam co do tych czesci pewnosci.

CPU nie moge podkrecic powyzej 2,59GHz (FSB 370) i nie ma znaczenia jakie dam napiecie. Chlodzenie ma w maire dobre bo SCYTHE INFINITY. Powyzej tej wartosci musze podniesc napiecie na NB(chlodzenie aktywne zalman + FAN) nawet do 1,7V aby sie komp odpalil i RAM dzialal w dualu. Sprawdzalem to na roznych wer. BIOSu od 0307 przez 0401 po 0505 nie ma znaczenia. Na BIOSie 0401 zmniejszylem mnoznik na x6 aby sprawdzic czy uda mi sie osiagnac wieksze FSB, nic z tego tak jak by byla jakas bariera po przekroczeniu, ktorej komp nie dziala stabilnie. Spradzalem tez RAMy czy moze cos z nimi nie tak, na KINGSTONach (2x512MB 667MHz) jest tak samo, wyala sie.

Mam nadzieje ze wszystko sie wjasni po testach na 2 plycie bo juz mam tego dosyc. Kumpel, ktory kupil ten sam model plyty tylko CPU E4300 podkrecil go stabilnie bez podnoszenia napiec na 3,3GHz i na BOXowym radiatorku do tego RAM jest najbardziej wydajny przy QDR 1433 - 1478 (przynajmniej u niego i u mnie sa wtedy najlepsze wyniki). Gdy zejdzie do 3GHz komp przestaje dzialac stabilnie(na NB oryginalny radiator).

twój kumpel podkręcil na boxowym do 3300MHz bez podnoszenia napięcia, a ja na chłodzeniu wodnym mam 3100MHz na 1,46v pod obciązeniem a ustawione mam 1.5v, nie każdy procesor da sie podkręcic jak twemu kumplowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twój kumpel podkręcil na boxowym do 3300MHz bez podnoszenia napięcia, a ja na chłodzeniu wodnym mam 3100MHz na 1,46v pod obciązeniem a ustawione mam 1.5v, nie każdy procesor da sie podkręcic jak twemu kumplowi.

Wiem, chodzilo mi tylko o farta jakiego ma ze dostal taki procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzine to wiesz gdzie mozesz wsadzic? Kolo braci Grimm i Andersena.

nie komentuje treści twojego postu bo szkoda gadać i pisać , jak napisałem to było wstepne testowanie bo jakbys popatrzyl na screen tobyś zauważyl która tam była godzina. Ja przyjmuje że już z 3h wystarczy by określic że procek jest stabilny. Ten proc albo się przy pierwszych 15 minutach wysypuje, albo idzie stabilnie z moich obserwacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I? Co za problem zostawic orthosa na noc wlaczonego? :rolleyes: Jakos watpie zeby cos sie spalilo...

{

Offtopic mode on

}

Widac ze jestes jeszcze kawalerem :-P jakbys był żonaty tobyś mnie zrozumiał

{

offtopic mode off

}

a tak poważnie, mi przeszkadza właczony komputer gdy spie , jego chcarakterystyczny szum, mnie to męczy i nie mogę spać, dlatego nie zostawiam właczonego komputera na noc.

Edytowane przez mieciop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OUUUUUUUUUUUU..............

Szum mozna zagluszyc - wystarczy otwarte okno i juz zapomniasz o szmerach kompa ^_^

Masz racje, tylko jak otworzysz okno to pojawia się inny rodzaj szumu tzn. jeżdżacych samochodów i masz juz dwa hałasy. Dobrze ale skonczmy juz ten temat, zauważylem ciekawą rzecz, jak dam mu Vcore wieksze niz 1.55v to sie komp wyłącza, nie wspomnę juz o Vdroopie z 1.55 na 1.46v , masz cos takiego u siebie że sie wyłacza i jaki masz Vcore droop? Czy masz V core droop moda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez ktos nawet w tym topicu mierzyl REALNEGO vdropa i wcale nie jest on taki jak pokazuja programy ....... ale do ludzi to jak widac nie dociera tylko dalej i dalej to samo pisza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez ktos nawet w tym topicu mierzyl REALNEGO vdropa i wcale nie jest on taki jak pokazuja programy ....... ale do ludzi to jak widac nie dociera tylko dalej i dalej to samo pisza

też to czytałem , tylko ja do tego nie jestem przekonany do wyników tych pomiarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi