Adziu Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Im mniejszy opór tym mniejszy vdroop. Czyli moge mieć opór rzędu np. 20-30 kOhm? Jeśli tak to nie ma sensu mieć 70 kOhm skoro można "wymalować" 20 kOhm i mieć mniejszy vdroop. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Nie jestem pewien ale wtedy mozesz dobic do przevoltowania rdzenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 1 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2008 Czyli moge mieć opór rzędu np. 20-30 kOhm? Jeśli tak to nie ma sensu mieć 70 kOhm skoro można "wymalować" 20 kOhm i mieć mniejszy vdroop. :)Czytaj ze zrozumieniem... a jak nie to zawsze możesz sprawdzić co się stanie jak wymalujesz 20kOhm :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adziu Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Poprostu na TYM forum znalazłem jaki jest vdroop dla odpowiedniego oporu i z tego co widze jest tam nawet 9.75k ohms :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Poprostu na TYM forum znalazłem jaki jest vdroop dla odpowiedniego oporu i z tego co widze jest tam nawet 9.75k ohms :lol2:Chyba gościu miał miernik popsuty :D Maluj tak jak pisałem, a poza tym poszukaj w temacie, temat był wałkowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 2 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2008 Ja mam z tą płytą takie przygody: Po włączeniu, przechodzi bios, ale windows się nie ładuje już, w momencie kiedy ma pokazać się ekran ładowania xp, system zawisa, czarny ekran i tyle. Ostatnio musze nawet cztery razy pod rząd resetować, i dopiero wtedy normalnie się wczytuje. Config to : e6300@3ghz, 1.3600V (fsb 425), ramki corsarze@ 850 4-4--4-15 2T , Hdd wd 250gb na p-ata. Ktoś coś może poradzić :) 1. czy na default E6300 też takie zabawy? może być dziura FSB, daj wiecej i wieksze Vcpu 2. jak tak, program antivirusowy czasami to powoduje 3. jakie jest Vbat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Frost_ Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 (edytowane) 1. czy na default E6300 też takie zabawy? może być dziura FSB, daj wiecej i wieksze Vcpu 2. jak tak, program antivirusowy czasami to powoduje 3. jakie jest Vbat? Na default, to ten procesor działał tylko 20min, dziura fsb ? to chyba wogóle by nie działał, i ortohsa nie przechodził. Program antywirusowy ?? Co on ma do ładwania systemu ? Gdzie sie Vbat ustawia :) Jeśli chodzi ci i napięcie na NB to 1.56V Co ciekawe, jeśli zimnego pc np. rano on sie zawiesi i tak z 20sek na tym czarnym ekranie go potrzymam, to już po pierwszym resecie jest ok. Edytowane 3 Marca 2008 przez _Frost_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 3 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2008 Na default, to ten procesor działał tylko 20min, dziura fsb ? to chyba wogóle by nie działał, i ortohsa nie przechodził. Fakt. ale spr. np na 460x7 Vcpu=1.4 Program antywirusowy ?? Co on ma do ładwania systemu ? czasami ma, wiem to. Gdzie sie Vbat ustawia :) Jeśli chodzi ci i napięcie na NB to 1.56V Vbat sie nie ustawia, Everest VBAT baterii CMOS ile Ci widzi ? czasami jak pada płyta daje niskie napięcie tam i takie jak piszesz objawy Co ciekawe, jeśli zimnego pc np. rano on sie zawiesi i tak z 20sek na tym czarnym ekranie go potrzymam, to już po pierwszym resecie jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Frost_ Opublikowano 5 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2008 Program antywirusowy wywaliłem, nic to nie dało oczywiście. Vbat wynosi 3.12V. Co do cpu ustawiłem na 1.46 V :) i 2.8ghz, dalej to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Program antywirusowy wywaliłem, nic to nie dało oczywiście. Vbat wynosi 3.12V. Co do cpu ustawiłem na 1.46 V :) i 2.8ghz, dalej to samo. a daj może nową baterię, ..i google ..jak to mówią jak tam nie ma rozwiązania to juz nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Frost_ Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 a daj może nową baterię, ..i google ..jak to mówią jak tam nie ma rozwiązania to juz nie wiem Hmm, dam co mi zależy. ''jak to mówia jak tam nie ma rozwiazania, to wymieniam na DFI :) :wink: '' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 6 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2008 Hmm, dam co mi zależy. ''jak to mówia jak tam nie ma rozwiazania, to wymieniam na DFI :) :wink: '' Fakt, ta jest nie do zajechania :-) 4Ghz i Prime95 na 4rdzenie bez problemu, stałe napiecia..a to już 1,7V na cpu i ponad 400VA do przerobu miała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 siemka, mam pewien problem, dokupile 2 kosci pamieci do tej plyty i zaczely sie wariacje. ogolnie na 2x1gb wszystko chodzi wporzadku, jak dolozylem kolejne 2x1gb to: XP wstaje ale po paru sekundach poda vista (64bit) wogole nie wstaje :blink: jak zaloze 3x1gb to wszystko chodzi ale po jakis 2 godzinach wyskakuje blue screen :mur: i reboot ogolnie plyta powinna obsluzyc do 8gb wiec nie bardzo wiem w czym problem moja konfiguracja to: C2D 1,86 2 napedy (CD, DVD-RW) HDD 160GB sataII GeForce 7900 GS RAM tak jak pisalem dual 2x1GB OCZ (chce odpalic na 4x1GB ale system nie wstaje) FDD dodatkowe 2 wiatraki , usb oraz wyjscia na obudowie zasilk Chieftec 420W podejrzewam za slaba zasilke ale nie chce wydawac kilku stow po to aby ewentualnei sie przekonac ze to nie wina zasilki <_< , jakies pomysly?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 Wszystko masz ustawione na auto przez co timingi/command rate/ napiecia sa blednie ustawione? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 no jakos wstalo na razie lata na 4x1gb, troche zmienione timingi i napiecie zobaczymy jak dlugo ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 26 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2008 Parę dni temu zmieniłem proca z E6750 na E8400. Zamiana odbyła sie bezproblemowo, żadnych przykrych niespodzianek ze strony mobo, a i sam proc poleciał na 4Ghz, wszystkie banki pamięci obsadzone (xp widzi 3,5GB). Musiałem podbić jedynie napięcie na NB do 1,56V, standartowo jest v-droop pod obciążeniem. Jedynie co mnie martwi, to cienka wydajność proca w SuperPi - 16M robi w 7,15 min, w tle włączone duperelne programy, itp. Za to wynik w 3Dmarku06 chyba jest w porządku 13850pkt. Czy niska wydajność proca może mieć jakiś związek z płytą, jej ustawieniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Mam zamiar zmienić procesor i za jednym wyciąganiem mobo z obuodwy zmienić chłodzenie chipsetu. W związku z tym pytania: 1. Wybór padnie prawdopodobnie na E2160. Pójdzie bez prolemu? Bios 600coś (nie pamiętam dobrze). Kiedyś rzuciło mi się w oczy coś o auktualizacji biosu dlatego wolę zapytać. 2. Na chipset chciałem HR-05. Ma ktoś na tej płycie? Opłaca się? Wciśnie się wentylator nad grafą? Nie będzie kolidowało z ninją? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Mam zamiar zmienić procesor i za jednym wyciąganiem mobo z obuodwy zmienić chłodzenie chipsetu. W związku z tym pytania: 1. Wybór padnie prawdopodobnie na E2160. Pójdzie bez prolemu? Bios 600coś (nie pamiętam dobrze). Kiedyś rzuciło mi się w oczy coś o auktualizacji biosu dlatego wolę zapytać. 2. Na chipset chciałem HR-05. Ma ktoś na tej płycie? Opłaca się? Wciśnie się wentylator nad grafą? Nie będzie kolidowało z ninją? 1 - na biosie 0608 mobo obsłuży E2160 http://support.asus.com/cpusupport/cpusupp...del=P5N-E%20SLI 2- na mostku północnym mam założony HR-05 SLI z 40 mm wiatraczkiem a wygląda to tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Tak na oko przy zwykłym (nie SLI) też powinien wejść wentylator, ale mnie interesuje tylko 92mm, będę musiał popróbować. A jest spora różnica w chłodzeniu względem standardowego radiatora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Tak na oko przy zwykłym (nie SLI) też powinien wejść wentylator, ale mnie interesuje tylko 92mm, będę musiał popróbować. A jest spora różnica w chłodzeniu względem standardowego radiatora?Przy zmianie radiatora przesmaruj mostek porządną pastą, nie zostawiaj fabrycznego gluta. Fabryczny radiator, jak zapodałem 1,56V, aż parzył i miałem zawieszki kompa. Po zmianie na HR-05 brak zwisów, tempy pewnie niższe, ale dokładnie nie mierzyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Mistrz_ Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 (edytowane) Mam pytanie do kogoś, kto miał e2160 na tej mobo. Jakie przeciętnie FSB potrafi uzyskać? EDIT: Wątek o E2160 przeglądałem i problem w tym, że wykrzacza się przy podobnym FSB nawet po zmniejszeniu mnożnika CPU. No, ale aż taka padaka że przy 260 FSB? Edytowane 11 Kwietnia 2008 przez _Mistrz_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Przejzyj watek o E2160? Bo plyta powinna dobic do sciany fsb procka... Czyli ma sciane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 To mobo z tego co pamietam potrafi robić średnio jakies 480-490MHz. Wiec jak wcześniej się coś konczy to jest to na pewno proc, albo z pamieciami sobie nie radzisz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedstar Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Czy puszczaliście już na tej płycie proca E7200 czy w ogóle chodzi a jeśli tak to jak na niej sie kreci ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Ma ktoś raid 0 na tej płycie? Ja postawiłem na 2 Samsungach F1 320gb i nie dość, że transfery jak na te dyski cienkie, average read ok. 150MB/s, burst tylko ok. 230MB/s... \, wykres z HDTacha strasznie poszarpany, to jeszcze po restarcie otrzymuje komunikat "boot failure, no system disk" (to da sie akurat obejść...) Wszystkie sterowniki, bios najnowsze :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama1 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 menedżer urządzeń -->stacje dysków-->Volume0-->właściwości-->Zasady-->Optymalizacja wydajności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miron72 Opublikowano 24 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2008 Pytanie -jakie pamięci w rozsądnej cenie 2x2GB(do lekkiego naprawdę OC, muśnięcia....mobo kolegi).Coś na poziomie np.Patków LLK , OCZ Spec Ops czy Black Dragonów może...Czy są jakieś przeciwwskazania, kruczki czy niuanse przy wrzucaniu na tego mobaska 2x2GB?Czasem coś z czymś się po prostu "nie lubi" :wink: .Wiem ,ze powinienem wątek przewertować ale...czytam cały o mojej płycie, kolejny o Abitcie IP35 dla brata.Śledzę ceny/wątki co do Ati 48xx...no już mi ślepia padają więc proszę o wyrozumiałość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tynio Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) Cześć Od pewnego czasu mam problemy z płytą P5n-e Sli Są bardzo dziwne objawy może zacznę od początku - Komp już nie chodzi na DUAL-u (sam single się uruchamia) - Zakończyła się zabawa z podkręcaniem (nawet jak lekko podkręcę procka to system przy ładowaniu windowsa pokazuje niebieski ekran ) - Koniec z podkręcaniem pamięci (podniesienie minimalnie powoduje niebieski ekran - Podkręcenie karty jak na razie jeszcze nic nie powoduj Czy to może być objaw „pomroczności” dla płyty ?? A może to coś innego ? Dodam że - pamięci mam APOGEE 1066 2x2gb ,wcześniej miałem GILA 800 (myślałem że to pamięci) załatwiłem też do testów też Parioty i to samo (żadne w duala nie chodziły) - Procka nie mam możliwości załatwić drugiego Mój konfig to APOGEE 1066 2x2gb + E4300 1,8 (kiedyś kręcony na 2,5) Karta graficzna to 7900 GS teraz jest MSI 9600GT OC 3x HDD oraz 2x DVD-RW i kilka zajętych USB Wszystkiego pilnuje CHIEFTEC 560 W Dodam że nawet jak pamięci ustawie na 1066 Mhz to wywala niebieski ekran Czekam na jakieś sugestie jak będę pewny że to płyta to nawet jestem w stanie kupić nową a tą dam płytę do naprawy. Tynio Pozdrawiam Edytowane 19 Lipca 2008 przez Tynio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 A ja od początku mam taki problem jak kolega wyżej, pisałem i nikt mi nie pomógł, może teraz ktoś zdobył potrzebną wiedzę już? Single chanel na goodramach 667mhz. Do tego zwisy w 3D. Sprzęt zacina mi się podczas gier, dźwięk się zapętla, na końcu słychać przenikliwe wysokie terkotanie z głośników a po kilku sekundach wszystko wraca do normy...zwykle no problem, gorzej bywa w multi ;) A może to chipset? Ta grzałka wkurzająca? Swoją drogą mam tak od początku, czyli już ponad półtora roku :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobi48 Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2008 (edytowane) A próbowałes RAMY przeniesc do czarnych gniazd i podbic napiecie na NB do 1,56V , to czesto pomaga rozwiazac problem z pamiatkami na tej płycie heh !!! Edytowane 20 Sierpnia 2008 przez Bobi48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...