Skocz do zawartości
KOFEK

Asus P5n-e Sli - Nforce 650i Sli

Rekomendowane odpowiedzi

Zapraszam chlopaki na strone asusa jest nowy oficjalny BIOS 0307

P5N-E SLI BIOS Release version 0307

Enhance compatibility with certion memory

No fajnie wgralem ten 307, ale nie moge wejsc do biosu.... wchodzi i czarny ekran.Na szczescie system dziala. Jakies porady?

Zaczynam tesknic za MSI :?

Edytowane przez Monaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli musisz flashowac spod dosa, to zrob dyskietke systemowa i wgrywaj ;)

Tak wlasnie zrobilem. Wszystko poszlo ok na koncu F1. Uruchamia sie ok ale wciskam del, zeby wejsc do biosa i czarny ekran widze zamiast biosa. Zrobie jeszcze z 2 X reset i zobacze.

Odlaczylem myszke i modem ,ktore mam na usb i dalej nic. Wchodze do biosu i ciemnosc widze. Czyzby Asus ofiarowal nam bios do ktorego nie mozna wejsc, zeby nikt nic w nim nie grzebal :D

Teraz to sie boje wgrywac nawet ten oryginalny, bo skoro tak wyglada flashowanie u Asusa to az strach myslec. A propo samego flashu...juz ktos poza mna wgral 0307? U mnie wygladalo to tak, ze wszystkie obszary biosu na bialo poza 2-ma gdzie nie zapisal. Jednak nie sadze, zeby to byla wina tych 2-och nie zapisanych, bo juz nie raz widzialem, ze nie wszedzie jest zapisywane i bylo ok.

Edytowane przez Monaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem pod Win Asus Update z zaznaczona opcja Clear CMOS. Weszlem do biosu. Mysle sobie ok. Wczytalem profil 1 -oszczedny do neta ale z 1T zapisalem zmiany proboje znow wejsc i czarna otchlan ponownie....Bede musial jeszcze raz pod Win i wczytac 1 profil i zmienic RAM na 2T. Ciekawe tylko czy to jest tego przyczyna...no i czy wogole wstanie komp z profilem 2 -OC DDR 667 na 800 itp.

Asus twierdzi, ze ten bios zwieksza kombatybilnosc mobo z RAM.Jak dla mnie zupelnie odwrotnie...

EDIT

Po zrobieniu updatu biosu, wejsciu do biosu, wczytaniu profilu 1,jego zapisaniu i probie wejscia do biosu byla ciemnosc....Juz wiem,gdzie byl blad. Nie wczytywac wlasnego profilu tylko na nowo go stworzyc w nowym biosie. Inaczej komp sie odpala, ale nie dalo sie wejsc do biosu.

W 0307 pojawila sie nowa opcja pod AI Tuning na dole SLI-Ready Memory.

Edytowane przez Monaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Stane sie posiadaczem tej płyty, mam pare pytan. Czy FSB ~250 nie bedzie problemu z Prescottem?? Jakies mody na v są żeby 1.6v było realne?? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawosci.....Ma ktos ta mobo i miernik? Mozna byloby przekonac sie na 100% czy ten Asus ma Vdropa na poziomie 0.1V pod obciazeniem czy te wahania na Asus Probe 2 to wierutna bzdura...

Jak sie ma vcore moda to nie ma vdroopa, bo automatycznie modzik podnosi napiecie. I tak dla przykladu przy ustawieniu 1.6V z biosu na CPU + vcore mod, realne napiecie = 1.68V i tym samym w load takze napiecie jest wyzsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie ma vcore moda to nie ma vdroopa, bo automatycznie modzik podnosi napiecie. I tak dla przykladu przy ustawieniu 1.6V z biosu na CPU + vcore mod, realne napiecie = 1.68V i tym samym w load takze napiecie jest wyzsze.

Nie powiedzialbym. Sam Vcore nie starczy - napiecia dalej brykaja, fakt ze masz wiecej niz ustawisz w biosie, ale nie o to chodzi w Vdroop modzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedzialbym. Sam Vcore nie starczy - napiecia dalej brykaja, fakt ze masz wiecej niz ustawisz w biosie, ale nie o to chodzi w Vdroop modzie.

Przeca Ent nie musisz mi tlumaczyc ;) Ale z racji tego, ze nie ma do tej mobo jeszcze vdroop'a to vcore jest dobrym wyjsciem. I powiem Ci, od pewnego czasu robie albo vcore, albo vdroop'a na mobo, w zaleznosci od tego ile ona moze dac z biosu max ;) No chyba, ze mobo to totalny gniot i trzeba wsio zrobic.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kiedy moze wyjdzie mod na vdrop?

jak wyjdzie to będzie :) płyka sporo potrafi, ale ma też wady...nie kazdy robi od razu vdropa lub vmoda więc to zjawisko występuje i jest dość wyraźnie zauważalne... moim zdaniem dobra płytka, ale nie wyrównana i te ukłądy zasilania - w tańszych płytach asusa to normalne...sam mam Asusa M2N-E i wiem co to duzy vdrop, ale gdy tą płyte kupowałem to jeszcze mało się o niej mówiło...moim zdaniem Abit AB9/Pro to bardziej wyrównana płyta :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi