Orgiusz Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 xacti Nie do konca IMHO. Ustawiasz powiedzmy te 1.5V na chipie, na mierniku widzisz ~1,48V zalaczasz sPI na 1M i w polowie liczenia napiecie leci na lep na szyje na 1,41V i wyskakuje BSOD. Tak widze skrajny przypadek [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 kurde, no to nie za ciekawie :? chcialem ta mobo kupic za jakis czas, ale te informacje troche mnie zniechecily :? jest jakas mozliwosc zaradzenia temu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Gdzieś czytałem test, na którym nie mogła dać dla quad core podkręconego do około 3,5Ghz więcej, jak 1,35V, mimo że w biosie było ustawione 1,6. Zasilanie już nie wyrabiało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 a taki e4300 @ 3GHz to bedzie ok? bo jak nie to narazie nie widze zadnej innej porzadnej mobo za takie pieniadze :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) Ze zwykłym E6X00 czy E4300 sobie dobrze radzi. Edytowane 22 Stycznia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 aha, a jaki jest przy takich prockach vdrop? bo rozumiem ze jak jest maly to nic sie nie stanie? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 aha, a jaki jest przy takich prockach vdrop? bo rozumiem ze jak jest maly to nic sie nie stanie? ;)Poczytaj temat od początku, długi nie jest, a odpowiedzi znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zapraszam chlopaki na strone asusa jest nowy oficjalny BIOS 0307 P5N-E SLI BIOS Release version 0307 Enhance compatibility with certion memory http://support.asus.com/download/download....SLanguage=en-us Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) Zapraszam chlopaki na strone asusa jest nowy oficjalny BIOS 0307 P5N-E SLI BIOS Release version 0307 Enhance compatibility with certion memory No fajnie wgralem ten 307, ale nie moge wejsc do biosu.... wchodzi i czarny ekran.Na szczescie system dziala. Jakies porady? Zaczynam tesknic za MSI :? Edytowane 22 Stycznia 2007 przez Monaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Wgrać stary bios spod windowsa. Masz klawiaturę na usb? Jak tak, to podłącz jakąś na ps2 i wtedy spróbuj wejść do biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Wgrać stary bios spod windowsa. Masz klawiaturę na usb? Jak tak, to podłącz jakąś na ps2 i wtedy spróbuj wejść do biosu. Klawiature mam na PS2. Z pod windowsa nie ma jak. Awdflash i bios jest dla dos'a. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 jesli musisz flashowac spod dosa, to zrob dyskietke systemowa i wgrywaj ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) jesli musisz flashowac spod dosa, to zrob dyskietke systemowa i wgrywaj ;) Tak wlasnie zrobilem. Wszystko poszlo ok na koncu F1. Uruchamia sie ok ale wciskam del, zeby wejsc do biosa i czarny ekran widze zamiast biosa. Zrobie jeszcze z 2 X reset i zobacze. Odlaczylem myszke i modem ,ktore mam na usb i dalej nic. Wchodze do biosu i ciemnosc widze. Czyzby Asus ofiarowal nam bios do ktorego nie mozna wejsc, zeby nikt nic w nim nie grzebal :D Teraz to sie boje wgrywac nawet ten oryginalny, bo skoro tak wyglada flashowanie u Asusa to az strach myslec. A propo samego flashu...juz ktos poza mna wgral 0307? U mnie wygladalo to tak, ze wszystkie obszary biosu na bialo poza 2-ma gdzie nie zapisal. Jednak nie sadze, zeby to byla wina tych 2-och nie zapisanych, bo juz nie raz widzialem, ze nie wszedzie jest zapisywane i bylo ok. Edytowane 22 Stycznia 2007 przez Monaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
S4racen Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Wgraj jeszcze raz ten nowy bios. Mógł się źle wgrać. Były takie przypadki na P5B DLX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Wgraj jeszcze raz ten nowy bios. Mógł się źle wgrać. Były takie przypadki na P5B DLX Ok a jak za 2-gim razem wgra sie tak, ze mobo nie wstanie to wtedy co? Jak ja reanimowac? Chce byc przygotowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 sam nic nie zrobisz raczej.. jak bios sie calkowicie skopie to na serwis trzeba ja oddac :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 W instrukcji powinno być coś napisane, czy jest jakaś dyskietka ratunkowa itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
themOn Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) wgrywalem ten nowy bios, po resecie wchodząc do biosu miałem czarny ekran, wystarczy zrobic clear cmos zworka i juz jest ok. Edytowane 22 Stycznia 2007 przez themOn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 (edytowane) Zrobilem pod Win Asus Update z zaznaczona opcja Clear CMOS. Weszlem do biosu. Mysle sobie ok. Wczytalem profil 1 -oszczedny do neta ale z 1T zapisalem zmiany proboje znow wejsc i czarna otchlan ponownie....Bede musial jeszcze raz pod Win i wczytac 1 profil i zmienic RAM na 2T. Ciekawe tylko czy to jest tego przyczyna...no i czy wogole wstanie komp z profilem 2 -OC DDR 667 na 800 itp. Asus twierdzi, ze ten bios zwieksza kombatybilnosc mobo z RAM.Jak dla mnie zupelnie odwrotnie... EDIT Po zrobieniu updatu biosu, wejsciu do biosu, wczytaniu profilu 1,jego zapisaniu i probie wejscia do biosu byla ciemnosc....Juz wiem,gdzie byl blad. Nie wczytywac wlasnego profilu tylko na nowo go stworzyc w nowym biosie. Inaczej komp sie odpala, ale nie dalo sie wejsc do biosu. W 0307 pojawila sie nowa opcja pod AI Tuning na dole SLI-Ready Memory. Edytowane 22 Stycznia 2007 przez Monaro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Tak sobie powoli śledzę ten temat i z czasem wychodzą babole owej mobo... Niestety tak jak myślałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobo90 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Tak sobie powoli śledzę ten temat i z czasem wychodzą babole owej mobo... Niestety tak jak myślałem... Eee... Jakie babole? Imho to plyta poza vdropem to nie ma wad ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Monaro Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Tak z ciekawosci.....Ma ktos ta mobo i miernik? Mozna byloby przekonac sie na 100% czy ten Asus ma Vdropa na poziomie 0.1V pod obciazeniem czy te wahania na Asus Probe 2 to wierutna bzdura... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Witam. Stane sie posiadaczem tej płyty, mam pare pytan. Czy FSB ~250 nie bedzie problemu z Prescottem?? Jakies mody na v są żeby 1.6v było realne?? B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Tak z ciekawosci.....Ma ktos ta mobo i miernik? Mozna byloby przekonac sie na 100% czy ten Asus ma Vdropa na poziomie 0.1V pod obciazeniem czy te wahania na Asus Probe 2 to wierutna bzdura...Jak sie ma vcore moda to nie ma vdroopa, bo automatycznie modzik podnosi napiecie. I tak dla przykladu przy ustawieniu 1.6V z biosu na CPU + vcore mod, realne napiecie = 1.68V i tym samym w load takze napiecie jest wyzsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Jak sie ma vcore moda to nie ma vdroopa, bo automatycznie modzik podnosi napiecie. I tak dla przykladu przy ustawieniu 1.6V z biosu na CPU + vcore mod, realne napiecie = 1.68V i tym samym w load takze napiecie jest wyzsze.Nie powiedzialbym. Sam Vcore nie starczy - napiecia dalej brykaja, fakt ze masz wiecej niz ustawisz w biosie, ale nie o to chodzi w Vdroop modzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Nie powiedzialbym. Sam Vcore nie starczy - napiecia dalej brykaja, fakt ze masz wiecej niz ustawisz w biosie, ale nie o to chodzi w Vdroop modzie.Przeca Ent nie musisz mi tlumaczyc ;) Ale z racji tego, ze nie ma do tej mobo jeszcze vdroop'a to vcore jest dobrym wyjsciem. I powiem Ci, od pewnego czasu robie albo vcore, albo vdroop'a na mobo, w zaleznosci od tego ile ona moze dac z biosu max ;) No chyba, ze mobo to totalny gniot i trzeba wsio zrobic. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 a kiedy moze wyjdzie mod na vdrop? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Ktoś się bawił już nowym biosem? bios Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael86 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 a kiedy moze wyjdzie mod na vdrop? jak wyjdzie to będzie :) płyka sporo potrafi, ale ma też wady...nie kazdy robi od razu vdropa lub vmoda więc to zjawisko występuje i jest dość wyraźnie zauważalne... moim zdaniem dobra płytka, ale nie wyrównana i te ukłądy zasilania - w tańszych płytach asusa to normalne...sam mam Asusa M2N-E i wiem co to duzy vdrop, ale gdy tą płyte kupowałem to jeszcze mało się o niej mówiło...moim zdaniem Abit AB9/Pro to bardziej wyrównana płyta :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsaint Opublikowano 23 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Tak się przymierzam do tej mobo i mam pytanie do jej posiadaczy. Potrzebne mi będą porty: LPT (ten jest) i jeden COM. Czy da się z tej płytki wyprowadzić na jakimś śledziu COMa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...