Skocz do zawartości
Xaz

Zestawe Za 1800zł [albo Mniej]

Rekomendowane odpowiedzi

planuje kupić w najbliższym czasie kilka części do kompa, a mianowicie mobo, proca, ram i grafe. Zasiłke mam, sądze że chieftek 450 styknie :] najprawdopodobniej będe miał ok 1800 zł i to co planuje kupić:

Pentium d 915

Gigabyte 945P-S3 (i945P)

Palit GeForce 7900GS 256MB /256bit/ TV-out DVI-out

GoodRam 1GB PC667 CL5

w esc.pl wyszło mi 1768zł

zestaw będzie służył głównie do grania, grafy słabszej nie biore więc pod uwagę, bo uważam że bez sensu jest zakup 7600gs'a do c2d :unsure: bo chyba lepiej będą gierki chodziły na takim zestawie, zwłaszcza że głównie grafa się liczy. Jeśli się myle to wyprowadźcie mnie z błędu.

Upgrejd kompa raczej nie nastąpi prędko, ale wole mieć w razie czego możliwość zmiany na c2d, np e4300, który na tej płytce może się nawet nieźle podkręcić. Myślicie że da rade podkręcić ładnie tego [pd915] proca na tej mobo? bo na pclabie osiągnęła niby 330mhz, ale to na c2d. No i ma niezłe napięcia nawet, do 2,4v na mem :>

z góry dzięki za porady B-)

Edytowane przez Xaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, myśle o tej, na ds3 to chyba dużo ponad fsb 330 się wyciąga. Tego Palita nie widziałem nigdzie w Trójmieście za mniej niż 660zł, a kupno przez neta nie wchodzi w gre. Za ten sprzęt co podałeś bym zapłacił niecałe 1700zł, z chęcią bym dołożył do czegoś, ale ten sam zestaw tylko że e6300 kosztowałby mnie 2000zł, a tyle nie wiem czy uzbieram :/

a jeśli warto poczekać troche, to w sumie nie ma problemu. do tej mobo wolałbym e4300, bo by lepiej poleciał :>

Edytowane przez Xaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ta, tylko że ponad 100zł droższa, a wtedy to już chyba lepiej p5b nowy rev. A po co mi 965ds3 pod pd915? napisałem że raczej prędko nie upgrejduje kompa

PS. Camilos, widze z siga że masz tą mobo, aż taka zła jest? napisz coś o niej, kręciłeś na niej coś swojego p4 ponad te 3,2?

Edytowane przez Xaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo S3 to budżetówka, do OC to ona raczej sie mało nadaje ;) Może by tak wziąć Biostara Tforce P965 Deluxe za niecałe 400zł i poczekać na C2D E4300?? Wtedy wziąłbyś tak:

C2D E4300 ~ 600-650zł

Biostar Tforce P965 Deluxe ~ 400zł

GoodRam 1GB DDR2 667mhz ~ 380zł

Palit 7900GS ~ 650zł

Wychodzi nie wiele ponad 2000zł a zestaw moim zdaniem bardzo ciekawy :)

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta, tylko że szkoda że cena niewiele niższa niż e6300 :/ no ale mobo nie trzeba takiej dobrej :>

a sądzicie że odczuje aż tak bardzo różnice pomiędzy e6300 a pd915 w grach przy tej grafie? zamierzam grać w 1024x768 na maxa, ale raczej bez AA. Proca i grafe podkręce ile się da :> czy naprawde warto dokładać tą kase? a moze lepiej dobre mobo do tego pd a kiedyś conroe?

Edytowane przez Xaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybaczcie za posta pod postem ale chciałem odświeżyć topic :] może jak do grania i bez upgrejda to zamiast wywalac tyle kasy to:

a64 3200 am2

Biostar Tforce 6100 AM2 [tanie, nieźle się kręci podobno :> ]

1gb goodram 667mhz

i ten palit 7900gs

co myślicie o tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o jak do grania to zbuduj coś na athlon x2 3800 za jakies 550 mozna kupić oczywiscie na s.AM2

http://allegro.pl/item156424067_amd_athlon...arancja_fv.html - 435 zł

http://allegro.pl/item154395992_arctic_coo...ipe_gw_fv_.html - 59 zł

Razem wychodzi mniej niż 500zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bryken

ale to asrock, i ma pciex4 a nie x16, więc grafe ograniczy

a tak swoją drogą to jak się kręcą x2 na am2?

no to sytuacja wygląda mniej więcej tak:

albo pd915 + gigabyte 945p-s3 [z czasem conroe wejdzie]

albo jakiś biostar t-force + x2 3800

cenowo praktycznie tak samo

do gier chyba athlonka lepiej, nie? ale jakoś zawsze wolałem intela :]

Edytowane przez Xaz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi