Skocz do zawartości
scota

2,5k Zł Dla "dźwiękowca"

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałem poproszony o złożenie komputera bez monitora dla człowieka który będzie zajmował się dźwiękiem, ma swój zespół itp. Sądzę że lepszym wyborem w tym wypadku będzie Intel a mam raczej kiepskie rozeznanie w tym przypadku

-płyta główna - zintegrowana grafa

-Intel Core 2 Duo

-ram - myślałem o 2GB

-karta muzyczna - dla mnie im droższa tym lepsza, tyle wiem :lol2:

-dysk twardy - najmniejszy problem chyba, 160BG Seagate wystarczy

-nagrywarka DVD

Proszę o jakieś sugestie, postaram się niedługo przedstawić konkretne elementy a ktoś może by to zatwierdził? :wink: Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam że nie będzie oc <_< więc:

* Intel Core 2 Duo E6300 BOX ~665zł

* Gigabyte GA-945GMF-S2 ~290zł <_<

* DDR2 2x1GB PC4200 533MHz Goodram ~ 660zł

* Dysk Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB ST3250620AS ~305zł

* DVDRW NEC 7173 ~130zł

* reszta na jakis zasilacz, obudowe, karta dzwiekowa niech ktoś inny sie wypowie :-P

Edytowane przez teat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym dyskiem 160GB to ja pewny bym nie był :)) W końcu muzyka bez kompresji swoje zajmuje, dodajmy do tego wszystkie sample srample czy co oni jeszcze na hdd trzymają i wyjdzie moim zdaniem > 160GB.

Najlepiej niech wypowie się ktoś kto w tym siedzi, bo nikt z 'szarych' użytkowników nie bardzo wie jak działają programy do obróbki przy naprawde dużym projekcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla dźwiekowca nie ma znaczenia czy procek ma 1 GHz czy 2 GHz odnośnie karty muzycznej jeżeli chodzi o dobre stereo to może coś na PCM2702 (sam ową posiadam) a jeżeli już z fabrycznych to może M-audio ale najlepiej zapytan na audiostereo.pl . Odnośnie kompa to możesz nawet wziąć standarda na asus'ie p5gd1 za bagatela 79 zł na allegro do tego celerona najniższego za 130 zł 512 ramów i tyle ;) Grafika wg. ceny ;) To wszystko w końcu dla dźwiękowca, a kasa co zostanie będzie na akustyke pokoju albo na lepsze monitorki lub słuchawki :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimaz ale programy też mają swoje wymagania. To tak jakbyś powiedział, że grafik (2D) nie potrzebuje sprzętu. Sam miałem ostatnio mały 'zgon' ramu, i siedziałem na kostce 256ddr. Photoshop przy tym muli jak jasna cholera, przy projekcie plakatu (.psd ~20mb) nie dało się nic robić. Tak więc ram i proc ma ogromne znaczenie w działaniu programów. A celina + 512 /jakiegoś/ ramu to będzie porażka. To nie ma być komp do Music Magix Maker czy coś takiego, ale z tego co napisał scota dla poważnego dźwiękowca...

Edytowane przez nappy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi