scota Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zostałem poproszony o złożenie komputera bez monitora dla człowieka który będzie zajmował się dźwiękiem, ma swój zespół itp. Sądzę że lepszym wyborem w tym wypadku będzie Intel a mam raczej kiepskie rozeznanie w tym przypadku -płyta główna - zintegrowana grafa -Intel Core 2 Duo -ram - myślałem o 2GB -karta muzyczna - dla mnie im droższa tym lepsza, tyle wiem :lol2: -dysk twardy - najmniejszy problem chyba, 160BG Seagate wystarczy -nagrywarka DVD Proszę o jakieś sugestie, postaram się niedługo przedstawić konkretne elementy a ktoś może by to zatwierdził? :wink: Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) Podejrzewam że nie będzie oc <_< więc: * Intel Core 2 Duo E6300 BOX ~665zł * Gigabyte GA-945GMF-S2 ~290zł <_< * DDR2 2x1GB PC4200 533MHz Goodram ~ 660zł * Dysk Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB ST3250620AS ~305zł * DVDRW NEC 7173 ~130zł * reszta na jakis zasilacz, obudowe, karta dzwiekowa niech ktoś inny sie wypowie :-P Edytowane 7 Stycznia 2007 przez teat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 -karta muzyczna - dla mnie im droższa tym lepsza, tyle wiem :lol2: W myśl tej zasady mamy : Sound Blaster X-Fi Elite Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Raczej karty Creative ( w tym X-Fi ) do takich zastosowań sie nie nadają , przynajmiej dla kogoś kto się tym zajmuje profesjonalnie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piter6576 Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Można sie coś ciekawego dowiedzieć w temacie o kartach dźwiękowych w adudio :) Mnie się wydaje, że dobry bedzie Prodigy, może Terratec (ma pełno wejść, wyjść itp.), na pewno coś w tym stylu, x-fi to raczej odpada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Z tym dyskiem 160GB to ja pewny bym nie był :)) W końcu muzyka bez kompresji swoje zajmuje, dodajmy do tego wszystkie sample srample czy co oni jeszcze na hdd trzymają i wyjdzie moim zdaniem > 160GB. Najlepiej niech wypowie się ktoś kto w tym siedzi, bo nikt z 'szarych' użytkowników nie bardzo wie jak działają programy do obróbki przy naprawde dużym projekcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scota Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 nappy dlatego też założyłem ten temat :wink: Gdyby ten komp był do gier to bym wam nie zawracał głowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimaz Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Dla dźwiekowca nie ma znaczenia czy procek ma 1 GHz czy 2 GHz odnośnie karty muzycznej jeżeli chodzi o dobre stereo to może coś na PCM2702 (sam ową posiadam) a jeżeli już z fabrycznych to może M-audio ale najlepiej zapytan na audiostereo.pl . Odnośnie kompa to możesz nawet wziąć standarda na asus'ie p5gd1 za bagatela 79 zł na allegro do tego celerona najniższego za 130 zł 512 ramów i tyle ;) Grafika wg. ceny ;) To wszystko w końcu dla dźwiękowca, a kasa co zostanie będzie na akustyke pokoju albo na lepsze monitorki lub słuchawki :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nappy Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 (edytowane) Jimaz ale programy też mają swoje wymagania. To tak jakbyś powiedział, że grafik (2D) nie potrzebuje sprzętu. Sam miałem ostatnio mały 'zgon' ramu, i siedziałem na kostce 256ddr. Photoshop przy tym muli jak jasna cholera, przy projekcie plakatu (.psd ~20mb) nie dało się nic robić. Tak więc ram i proc ma ogromne znaczenie w działaniu programów. A celina + 512 /jakiegoś/ ramu to będzie porażka. To nie ma być komp do Music Magix Maker czy coś takiego, ale z tego co napisał scota dla poważnego dźwiękowca... Edytowane 7 Stycznia 2007 przez nappy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...