Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Może na miano Krzysztofa Kolumba nie załuguję , ale wczoraj przez przypadek z jakiegoś starego CDR-a odpaliłem progsa i przypomniałem sobie , do czego on jest . Hasło wywoławcze : szpieg AUREATE Między innymi w GETRIGHT , CUTE FTP , WEBCOPIER (lista progsów jest dość długa) instalują tego szpiega . Nie wykrywa go ŻADEN antywirus . Żeby było jeszcze śmieszniej , zawiera go również SERVICE PACK 1 WIN XP 8O Szpieg tworzy ukryte okno za każdym razem gdy uruchomisz przeglądarkę. Podczas połączenia z Internetem to okno tworzy i posyła 4 strony informacji do serwera "Aureate" używając portu 1749 w Twoim systemie. Te strony zawierają: 1. Twoje nazwisko (imię) spisane z rejestru systemu. 2. Twój adres IP. 3. Zwrotny DNS Twojego adresu który podaje im Twój kraj (obszar) i ISP. 4. Spis całego oprogramowania Twojego komputera pobrany z rejestru systemu. 5. Adresy URL wszystkich stron WWW i FTP na których jesteś, a w tym: a.) Kliknięcia w bannery b.) Wszystkie "download" czyli ściągnięcia plików z uwzględnieniem nazwy pliku, wielkości, daty, czasu i typu (image, zip, executable, itd). c.) Daty i czas wszystkich działań podczas używania przeglądarki. d.) Konfigurację połączenia DialUp. e.) Hasło DialUp jeżeli jest zapisane w systemie. Jeżeli nie jest, może być podejrzane w trakcie wprowadzania z klawiatury. Jeżeli będzie zainteresowanie tematem , zarzucę więcej szczegółów , a jeśli temat jest wszystkim znany , to sorrrrki bardzo i prosze modera o zdjęcie topica pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychO50 Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Jakim programem można usunąć tego szpiega?? Ad-Aware'em sie uda?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Szpieg Aureate składa się z poniższych plików, a w Twoim systemie mogą być zainstalowane wszystkie lub tylko niektóre z nich , ponadto każdy z nich może występować kilkakrotnie : adimage.dll advert.dll advpack.dll amcis.dll amcis2.dll amcompat.tlb amstream.dll anadsc.ocx anadscb.ocx htmdeng.exe ipcclient.dll msipcsv.exe tfde.dll W moim kompie to gnojstwo usiadło tutaj : c:WINDOWSServicePackFiles 8O i386advpack.dll c:WINDOWSsystem32advpack.dll c:WINDOWSsystem32amcompat.tlb c:WINDOWSRegisteredPackages{44BBA855-CC51-11CF-AAFA-00AA00B6015C}amstream.dll c:WINDOWSsystem32amstream.dll c:WINDOWSsystem32dllcacheamstream.dll Jest taki programAntiSpy (nie pomylić z tym do WinXP , ale nie wiem gdzie go zassać - miałem do niego linka , ale już jest nieaktualny) - sprawdza i usuwa powyższe pliki szpiegowskie Aureate. Zawsze można te pliki usunąć ręcznie (ja tak zrobiłem) - niektóre niestety spod DOS-u , bo Winda odmawia dostępu . A ten Ad-aware - nie wiem . A teraz lista programów o których wiadomo że instalują szpiega Aureate: 123Search 3d Anarchy 3D-FTP 3rd block Abe's FTP Client Abe's Image Viewer Abe's MP3 Finder Abe's Picture Finder Abe's SMB Client Access Diver III Acorn Email AcqURL ActionOutline Light 1.6 Active 'Net Add URL Add/Remove Plus! Address Rover 98 Admiral VirusScanner Advanced Call Center Advanced Maillist Verify AdWizard Alive and Kicking alphaScape QuickPaste ASP1-A3 Auction Explorer Aureate Group Mail Aureate SpamKiller AutoFTP PRO AutoWeb AxelCD Beatle Binary Boy BinaryVortex Blue Engine BookSmith : Original buddyPhone 2 Calypso E-mail CamGrab Capture Express 2000 Cascoly Screensaver CDDB-Reader CDMaster32 ChanStat Charity Banner Cheat Machine Check4New ChinMail Clabra clipboard viewer Classic Peg Solitaire ComTry Music Downloader Crystal FTP CSE HTML Validator Lite CuteFTP 3.0 CuteFTP 3.0 CuteFTP/Tripod CuteMX CutePage Danzig Pref Engine DateTime Delphi Component Test Delphi Tester Dialer 2000 DigiBand NewsWatch DigiCams - The WebCam Viewer Digital Postman DirectUpdate DL-Mail Pro 2000 DNScape Doorbell 1.18 Download Minder 1.5 Download Wonder DownLoader v.1.1 Dwyco Video Conferencing EasySeeker EmmaSoft ChatCat EmmaSoft dBrow EmmaSoft KeepLan EmmaSoft Soundz EnvoyMail EZ-Forms FREE File Mag-Net FileSplit Folder Guard Jr. FourTimes Free Picture Harvester Free Solitaire Free Spades Free Submitter Pro FreeImageEditor FreeIRC FreeNotePad FreeSite FreeWebBrowser FreeWebMail FreeZip! FTPEditor GetRight Go!Zilla Go!Zilla WebAttack GovernMail Grafula Gunther's PasswordSentry HangWeb hesci Private Label HTML Translator HTTP Proxy-Spy Huey v1.8 Color Picker Iban Technologies IP Tools 3.1 Idyle GimmIP Idyle GimmIP iFind Graphics imageN Infinite Patience InfoBlast InnovaClub InstallZIP Internet Tree Internetrix InterWebWord Companion JetCar JFK Research jIRC JOC Email Checker JOC Web Finder JOC Web Spider KVT Diplom LapLink FTP LineSoft Download LOL Chat LOL Chat Mail Them Meracl FontMap Meracl ImageMap Generator Midnight Oil Solitaire MirNik Internet Finder More Space 99 MouseAssist MP3 Album Finder MP3 Fiend MP3 Grouppie MP3 Mag-Net MP3 Renamer Mp3 Stream Recorder MP3INFO-Editor MultiSender Music Genie MX Inspector BIG AD My Genie Patriots My Genie SE My GetRight NeatFTP Net CB Net Scan 2000 Net Vampire Net-A-Car Feature Car Screensaver NetAnts NetBoard Netbus Pro 2.10 NetCaptor 5.0 Netman Downloader NetNak NetSuck 3.10.5 NetTime Thingy Network Assistant NeuroStock NewsBin NewsShark NewsWire NfoNak NotePads+ Notificator 1.0b Octopus Pattern Book People Seek 98 Personal Search Agent Photocopier PicPluck Pictures In News Ping Thingy PingMaster Planet.Billboard Planet.MP3Find PMS ProtectX 3 ProxyChecker QuadSucker/Web Quadzle Puzzles QuikLink Autobot QuikLink Explorer QuikLink Explorer Gold Edition QuoteWatch QWallet Real Estate Web Site Creator Recipe Review ReGet 1.6 Resume Detective RingSurf RoboCam 1.10 Rosemary's Weird Web World SaberQuest Page Burner SBJV SBWcc Scout's Game ScreenFIRE ScreenFIRE - FileKing ScreenFlavors Sea Battle Shizzam Simple Submit SimpleFind SimpleSubmit v1.0 SK-111 Smart 'n Sticky SmartBoard 200 FREE Edition SmartSum calculator SonicMail Sound Agent Space Central Screen Saver Splash! Siterave StartDrive Static FTP StockBrowser Subscriber SunEdit 2K SuperIDE Sweep SweepsWinner Text Transmogrifier The Mapper TheNet TI-FindMail TIFNY Total Finger Total Whois Tracking The Eye Trade Site Creator TWinExplorer Standard TypeWriter 1.0 UK Phone Codes Vagabond's Realm VeriMP3 Vertigo QSearch Virtual Access Visual Cyberadio Visual Surfer VOG Backgammon Main VOG Backgammon Table VOG Chess Main VOG Chess Table VOG Reversi Main VOG Reversi Table VOG Shell VOG Shell VOG Shell History W3Filer Web Coupon Web Page Authoring Software Web Registrant PRO Web Resume Web SurfACE WEB2SMS WebCamVCR WebCopier Web-N-Force WebSaver Website Manager WebStripper WebType WhoIs Thingy Win A Lotto WinEdit 2000 Word+ Wordwright WorldChat Client Worm xBlock Your ESP Test Zion Zip Express 2000 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychO50 Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Dzieki za odpowiedź. Ad-Aware chyba sobie z tym radzi, bo mam getrighta, a żadnego z plików, które wymieniłeś nie mam w systemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 "Odpowiedzialność" poszczególnych plików Aureate (przynajmnien mi znane) : --- advert.dll --- Tworzy ukryte okno za każdym razem gdy uruchomisz przeglądarkę. Podczas połączenia z Internetem to okno tworzy i posyła 4 strony informacji do serwera "Aureate" używając portu 1749 w Twoim systemie. Te strony zawierają: 1. Twoje nazwisko (imię) spisane z rejestru systemu. 2. Twój adres IP. 3. Zwrotny DNS Twojego adresu który podaje im Twój kraj (obszar) i ISP. 4. Spis całego oprogramowania Twojego komputera pobrany z rejestru systemu. 5. Adresy URL wszystkich stron WWW i FTP na których jesteś, a w tym: a.) Kliknięcia w bannery b.) Wszystkie "download" czyli ściągnięcia plików z uwzględnieniem nazwy pliku, wielkości, daty, czasu i typu (image, zip, executable, itd). c.) Daty i czas wszystkich działań podczas używania przeglądarki. d.) Konfigurację połączenia DialUp. e.) Hasło DialUp jeżeli jest zapisane w systemie. Jeżeli nie jest, może być podejrzane w trakcie wprowadzania z klawiatury. 6. advert.dll w swoim kodzie zawiera notę programisty: "Show me the money! I want to be Mike!" --- advpack.dll --- Używany tylko podczas instalacji dla potrzeb instalowanych plików. --- amcis.dll --- Modyfikuje następujące klucze rejestru: 1. HKEY_CURRENT_CONFIG 2. HKEY_DYN_DATA 3. HKEY_PERFORMANCE_DATA 4. HKEY_USERS 5. HKEY_LOCAL_MACHINE 6. HKEY_CURRENT_USER 7. HKEY_CLASSES_ROOT --- amcompat.tlb --- Śledzi tytuły wszystkich multimediów które oglądasz (video/obraz/dzwięk). Zawiera odniesienia do DblClick. --- amstream.dll --- Setup dwukierunkowej łączności pomiędzy Twoim komputerem, a serwerem Aureate. Wysyła informacje i otrzymuje polecenia lub aktualizacje. Otwiera port 1749 dla łączności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulko Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 jak ktoś szuka AntiSpy to dałem to na ftp http://fulko.fm.interia.pl/antispy.zip faktycznie tego ciulstwa multum sie instaluje :? na pewno pomysł microsyfu :twisted: :twisted: :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Cytat jak ktoś szuka AntiSpy to dałem to na ftp http://fulko.fm.interia.pl/antispy.zip faktycznie tego ciulstwa multum sie instaluje :? na pewno pomysł microsyfu :twisted: :twisted: :evil: thx 4 link do antispy'a aha! jeszcze jedno ważne przypomnienie : po usunięciu tych plików z Aureate Winda wrzeszczy że ma nie rozpoznane wersje plików - olejcie to i pozostawcie je , bo wkładając na żądanie n.p. "CDRom z ServicePack 1 XP" może znowu zainstalować te świństwa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychO50 Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 ściągnałem tego Antispy'a i co... NAV upiera się że to jest trojan :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.......... niedźwiedzia przysługa ze strony kolegi Fulko , ale i tak thx za dobre chęci . p.s. nie instaluj tego - spróbuję poszukać gdybym nie znalazł , usuń pliki ręcznie i będzie git :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 ale jaja... panowie! znalazłem 9 stron z Antispy i WSZYSTKIE miały go z trojanem ale znalazłem http://www.majorgeeks.com/article.php?sid=506&cat=31 - Ad-Aware sprawdziłem - jest "czyste" (NAV sie nie rozdziera) i znajduje , po czy usuwa świństwa z kompa (ale nie wszystkie) będę szukał dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[yarazz] Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Win Xp to caly jeden trojan :o O tym ze ten windows przesyla konfig i inne takie do microsoftu to wiedzialem dawno, ale zalamales mnie tym Aureate 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Cytat "]Win Xp to caly jeden trojan :o O tym ze ten windows przesyla konfig i inne takie do microsoftu to wiedzialem dawno, ale zalamales mnie tym Aureate 8O stary... XP to jeszcze pikuś! czytałem , że "świeża" instalka Win95 8O zawiera niektóre pliki wchodzące w skład Aureate... co ty na to? :lol: czyżby wujek Bill już od początku zamierzał stać się wielkim imperatorem IT i swój misterny plan realizuje punkt za punktem? :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArthJ Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 heh, ale motyw....ciekawe jak wykorzystuja otrzymane dane... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychO50 Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Cytat ale jaja... panowie! znalazłem 9 stron z Antispy i WSZYSTKIE miały go z trojanem ale znalazłem http://www.majorgeeks.com/article.php?sid=506&cat=31 - Ad-Aware sprawdziłem - jest "czyste" (NAV sie nie rozdziera) i znajduje , po czy usuwa świństwa z kompa (ale nie wszystkie) będę szukał dalej Ale z kolei ad-aware nie usuwa wszystkiego, np. tego aureate nie znalazl... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 na pewno można je wykorzystać w celu marketingowym - te dane to po prostu wykres zainteresowania poszczególnymi dziedzinami a przy okazji mają rozeznanie , ile pirackiego oprogramowania lata po rynku , np. z rejestru ci wyczesza sławetny key XP FCKGW-RHQQ2-YXRKT.... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Przecież napisałem Cytat usuń pliki ręcznie i będzie git :mrgreen: chyba że chcesz sobie wsadzić trojana z Antispy... :lol: Jeszcze raz mówię : START->wyszukaj (nazwy plików aureate) ->znalezione zaznacz i DELETE :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 hah... a do tego większość dostępnych na sieci plików z softem to usuwającym ma trojany... ciekawe dlaczego - czyżby komós zależało żebyśmy tego nie usuwali na swoich kompach :) ciekawe czy jak zablokuje port 1749 to mi to <span style="color:red;">[ciach!]</span>o z sieci lokalnej nic nie wyśle? nie jestem też pewien czy działanie togo typu oprogramowania nie jest nielegalne (w końcu bez powiadomienia wysyła dane???) ale najbardziej ciekawi mnie czy jak zablokuje ten port to nie pójdzie dziadostwo innym ??? próbował ktoś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Cytat hah... a do tego większość dostępnych na sieci plików z softem to usuwającym ma trojany... ciekawe dlaczego - czyżby komós zależało żebyśmy tego nie usuwali na swoich kompach :) ciekawe czy jak zablokuje port 1749 to mi to <font color="#FF0000">[ciach!]</font> z sieci lokalnej nic nie wyśle? nie jestem też pewien czy działanie togo typu oprogramowania nie jest nielegalne (w końcu bez powiadomienia wysyła dane???) ale najbardziej ciekawi mnie czy jak zablokuje ten port to nie pójdzie dziadostwo innym ??? próbował ktoś? zerknij 2 posty wyżej - to jest moje mniemanie notabene jest do też prawdopodobnie w Linuxie , tak przynajmniej czytałem , ale jeszcze nie wyczaili co i jak konkretnie A co do portu , to jakisik spec by się mógł wypowiedzieć - zauważyłem , że np. jeden z adminów - marco , ma dość dobrze obcykany temat . Może by z nim zagaworzyć? Tak z czystej ciekawości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulko Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Cytat buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.......... niedźwiedzia przysługa ze strony kolegi Fulko , ale i tak thx za dobre chęci . p.s. nie instaluj tego - spróbuję poszukać gdybym nie znalazł , usuń pliki ręcznie i będzie git :mrgreen: :? :? :? qrde 1 raz ten program widzicie czy co :?: antywiry zawsze tak na niego reagują i było to kiedyś opisane w Enterze sprawdzał mi to kiedyś kolega na kompie nie podłączonym do netu i żadnych dziełań nie stwierdzono Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulko Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 jak wam sie nie podoba antispy to macie linka do nowego ad-aware6 http://www.lavasoft.de/support/download/ na marginesie to stosuje antispy 2lata i jak dotąd żyje ja i mój komp :? 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Boshe... stary , co się tak pienisz? spokojnie , nikt tu nie ma do ciebie pretensji , bo jak sam napisałem na 9 stronach mieli go z trojanem . A sprawa nadgorliwych antywirów - owszem , jest ogólnie znana , ale skąd masz pewność , że w tym konkretnym wypadku jakiś gostek nie wrąbał faktycznie swojego trojana? Ja takiegosik czegoś nie zainstaluję i finał - wolę ręcznie pliki wyrzucać... ach , ale ta młodzież dzisiaj nerwowa :bij: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 no i sobie sprawdziłem - znalazłem tylko dwa. amcompat.tlb - w XP Pro i uwaga - w nowej instalacji Windows 2000 Server!!!!!! amstream.dll - też w obu, z tym, że w XP z pięc razy zaraz skasuje i zobaczymy czy windoza wstanie :) w tym xp to może być wszystko bo mam na nim zainstalowanego m.in. getrighta i kupę innego syfu, ale nowiutka instalacja 2000 Server i to jeszcze jest oryginał, żadne pirackie g... Widać m$ śledzi nas i to na dobre. Ciekaw jestem tylko z tym portem - czy wystarczy go zamknąć - wszędzie mamy firewall'e na bsd :) więc żadna micro$winia :twisted: mi się nie przepchnie - jeśli ten port coś da :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulko Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Cytat Boshe... stary , co się tak pienisz? spokojnie , nikt tu nie ma do ciebie pretensji , bo jak sam napisałem na 9 stronach mieli go z trojanem . A sprawa nadgorliwych antywirów - owszem , jest ogólnie znana , ale skąd masz pewność , że w tym konkretnym wypadku jakiś gostek nie wrąbał faktycznie swojego trojana? Ja takiegosik czegoś nie zainstaluję i finał - wolę ręcznie pliki wyrzucać... ach , ale ta młodzież dzisiaj nerwowa :bij: wcale nie taka młodzież 8) to raz a 2 to wq... się o podejrzenia o celowosć co do trojana to reaguje na to norton i kasperski ale jako podejrzane działanie a po sprawdzeniu firewal nie melduje o żadnych tikach i jeszcze jedno ten program się nie instaluje mam go na cd i z cd uruchamiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 no i usunąłem - a XP odrazu zareagował tym: czyli czuwa :) myślę, że pliki trzeba będzie usuwać po każdej aktualizacji softu - może ktoś napisze jakiś skrypcik - codziennie by się odpalał i czyścił? - no i jeszcze, jeden pomysł - prawdopodobnie on przesyła dane w okreslone miejsce - jakiś serwer główny tego softu - może poprostu blikować w firewall'ach (także tych windowsowych) możliwość wysłania czegokolwiek na dane ip? Jak ktoś ma jakiś pomysł jak to "zablokować" bez biegania po wszystkich kompach w sieci i ręcznego usuwania plików to proszę, niech się podzieli wiedzą. pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 dżizas , chłopie - a kto ci zarzuca celowość w działaniu??? ludzie , albo ja się nie umiem dobrze wysłowić o co mi chodzi , albo ty się kompletnie na żartach się nie znasz... a w sumie nieważne - mea culpa - i'm sorry - przepraszam - izwienitie - perdona me - zachowałem się jak smarkacz i wogóle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kost@k Opublikowano 12 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2003 Cytat no i usunąłem - a XP odrazu zareagował tym: czyli czuwa :) myślę, że pliki trzeba będzie usuwać po każdej aktualizacji softu - może ktoś napisze jakiś skrypcik - codziennie by się odpalał i czyścił? - no i jeszcze, jeden pomysł - prawdopodobnie on przesyła dane w okreslone miejsce - jakiś serwer główny tego softu - może poprostu blikować w firewall'ach (także tych windowsowych) możliwość wysłania czegokolwiek na dane ip? Jak ktoś ma jakiś pomysł jak to "zablokować" bez biegania po wszystkich kompach w sieci i ręcznego usuwania plików to proszę, niech się podzieli wiedzą. pozdrawiam, to jest właśnie to o czym pisałem - tyle że u mnie wydarł japę o "ServicePack1 XP Disc" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Uwaga !!! Bardzo Wazne Dla Win XP Prof !!! ========================================== skasowanie z systemu plikow: - advpack.dll - amcompat.tlb - amstream.dll spowoduje utrate praw administratora! nawet dla uzytkownika "Administrator"!!! system wyswietli wtedy komunikat: "Aktualnie zalogowany uzytkownik nie ma przywilejow Administratora. Zaloguj sie ponownie jako Administrator lub skontaktuj sie z Administratorem komputera." w tej sytuacji niemozliwym staje sie wykonywanie w systemie niektorych rzeczy wymagajacych praw dostepu Administratora - np prozaiczna instalacja nowego DirectX. rozwiazaniem jest PRZENIESIENIE wymienionych plikow gdzies w "ustronne" miejsce i w przypadku pojawienia sie problemu z prawami Administratora przywrocenie ich spowrotem - wystarczy przywrocic je do katalogu c:windowssystem32 - potem ponownie je usowamy. brak pliku "amstream.dll" jest takze zauwazony w diagnostyce DirectX /dxdiag/ "Brakuje pliku amstream.dll! Należy ponownie zainstalować program DirectX, aby uzyskać najnowszą wersję." - jednak jeszcze nie udalo mi sie napotkac na jakiekolwiek konsekwencjie tego bledu. zachowanie sie DX'a testowalem tylko 3Dmark'iem 2003 - zadnych nieporzadanych zachowan nie zauwazylem. ----------------------------------- nie mialem mozliwosci przetestowania jak powyzsze dzialania beda zachowywac sie w systemie XP w wersji HOME - dlatego wszelkie inne doswiadczenia beda mile widziane. with greetings 2 bill g. powered by emge_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daethar_Rumarth Opublikowano 22 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2003 Hehehe, robicie sobie zarty chlopaki, czy co? :D IMHO, amcompat.tlb to pliczek zwiazany z media playerem, a dokladniej zawiera ustawionka opcji. 'Dblclick' - ale to moze byc skrot od dwukrotnego klikniecia, biorac pod uwage ze to nie jest jedyny wyraz z "click". amstream.dll - ten mi wyglada na czesc DirectX odpowiedzialna za DirectShow. Wiec emge nic dziwnego ze dxdiag cos wywalal po usunieciu jak mu pliki kasujesz ;) Za to advpack.dll, to pliczek wykorzystywany w trakcie instalki InternetExplorera. Tylko te trzy mam w sysie i nie mam zamiaru sie ich pozbywac :) Oczywiscie, __to tylko moje dywagacje na temat prawdziwej przydatnosci tych plikow__, i nie musza byc zgodne z rzeczywistoscia! Ale po przegladnieciu ich tak to widzialem, jak napisalem ;) p.s. zadnego programu z listy nie posiadam. p.p.s. jak by sie jakies "okno" chcialo laczyc na zewnatrz, to by go raczej firewall wylapal, nie? w koncu pilnuje wszystkich portow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emge Opublikowano 23 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2003 swieta racja to co piszesz Daethar_Rumarth byc moze tak jest ze znaczenie tych plikow jest faktycznie trywialne. jednak jesli jest tak trywialne - to jak to sie dzieje ze ich usuniecie automatycznie uniemozliwia dostep do praw administratora? badz co badz najwazniejsza rzecz w systemie dla uzytkownika. tak na prawde to mi traci jakims "archiwum x" - wielka tajemnica, krag wtajemniczonych, etc, etc... a jak wszystkim powszechnie wiadomo prawda lezy po srodku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 25 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2003 jedna rzecz mnie dziwi (nie zebym kogos od razu oskarzal tylko pytam) Kost@k: skad masz te informacje? UPDATE: teraz siedzie w pracy na NT sp5 i jest advpack.dll amstream.dll amcompat.tlb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...