Skocz do zawartości
martinc

Biostar Nf4-a9a

Rekomendowane odpowiedzi

bryken napisał(a):

ja jade na codzien 8x300 a procek ma na starcie 9 wiec ja mam nizszy

bryken a po zmianie na niższy mnożnik everest/cpuz itd. pokazują rzeczywiście ten niższy mnożnik?

Mam na co dzień 12*230=2760/1,35v,

zmieniam w biosie np. na 11*230=2530 i po zalogowaniu do win wszystkie everesty i tym podobne pokazują nadal 12*230=2760, jedynie sp2004 przez dosłownie 1-2 sek w miejscu cpu speed pokazuje 2530[11*] i zaraz wskakuje 2760[12*] :blink: WTF?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bryken napisał(a):

cpu-z pokazuje 8x300 a zainstalowalem nawet everesta zeby sprawdzic i everest tez tyle pokazuje

No to mam lipę bo chciałem na niższym mnożniku dojechać stabilnie do tych 3GHz.

Trafiłem na jakiś syfny egz. tego biostara, same wady: wiatrak wył póki go nie odkręciłem, bios nie chce zmieniac mnożnika na inny niż def., max vcore zbyt niskie...

Mam najnowszy [2007/01/24] bios NF4SA119fa.exe.

Bryken, jaki dokładnie masz wgrany bios?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HTT 385 MHz

Dołączona grafika

Opteron 144 @ 2976 MHz

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Sempron 3200+ @ 3102 MHz

Dołączona grafika

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=157766

Sempron 3200+ @ 3000 MHz 1M

Dołączona grafika

:) to by było na tyle jezeli chodzi o BIOSTARA

Bios widać na screenach, rewizja płyty 1.2

Max napięcie 1.55V

Max HTT - 300 (podciagane clockgenem)

Max Vdimm 2.9V

Brak kontroli parametru CR 1T/2T

fajna płyta za małe pieniądze - byłem aż zaskoczony :)

Edytowane przez MILANS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie, czy te Biostary z morele.net są takie jak wszyscy mają tutaj na forum ? Waham się teraz między Biostarem, Asrockiem dual sata, a MSI K8N Neo4H-FI, MSI K8N Neo4-FI, MSI K8N neo4-F

Biostar i MSI K8N neo4-f byłyby nówki, to w sumie plus dla nich.

Jeśli ktoś może to napiszcie czy Biostary sprawiają jakieś problemy.

Edytowane przez Teres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bryken napisał(a):

ASrocka dual saty nie dostaniesz nowki a te biostary z morele to takie jak kazdy ma odnosnie do MSI to sie wypowiem bo o plytce nic nie wiem

Hmm wiem, że na Asrocka nie ma szans.

Czyli na tej płytce 300MHz HTT to raczej nie problem, tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszeli procek wydoli np 9x300 ro jest to wiecej jak pewne sam mam 9x298 bo makx biosu v 1,525 a ja potrzebuje v 1,55 bo SP2004 sie wysypuje po 20 minutach

odnosnie c&q chyba nie obsluguje ale jest chyba jakis program ktora pozwala to zrobic i jest on lepszy od standartowego c&q

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też Wam skacze tak temperatura proca na tej płycie? np. nagłe przejście z idle=>stress to sekundowy skok z powiedzmy 30 na 42*C, zupełnie jakby temp. nie była mierzona a zwyczajnie 'przyporządkowana' określonemu obciążeniu procesora na daną chwilę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też jest podobnie tylko że z kartą graficzną skok z 41 do 47 i 51 stopni w kilka sekund!!!

mam zasilacz 20pinowy +4piny i zostaly mi 4 piny wolne we wtyczce ATX czy może takjuż zostać?? słyszałem że te dodatkowe piny są do zasilania PCI-E, czy muszę kupić jakąś przejściówke??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie nie :)

1) to normalne ze są takie skoki temperatur. dzieje sie tak w każdym procu, na każdej płycie (przynajmniej w architekturze K8)

2) komp może pozostać z tymi 4 pinami wolnymi w gnieździe 24pin. owe wolne 4 piny służą do podłączenia dodatkowej linii 12V jezeli zasilacz takową posiada

3) nie - to nie jest zasilanie PCI-e tylko lepsze "rozprowadzenie" prądu (bo przepływ prądu o zbyt duzym natężeniu mogłby popalić ściezki na płycie wiec dzieli się to jak tylko można)

Edytowane przez MILANS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MILANS napisał(a):

nie nie nie :)

1) to normalne ze są takie skoki temperatur. dzieje sie tak w każdym procu, na każdej płycie (przynajmniej w architekturze K8)

Nie na każdej, miałem asus a8n-e i msi k8n neo4 fi i na obu temp. nie skakała a płynnie przechodziła. Biostar 'skacze' :) przetestowane na 3000+ i 4000+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim Jetway'u też skacze, podobnie było na ASRocku K8 Upgrade NF3. Widocznie Asus i MSI miało lipny czujnik :P

Wczoraj trochę się bawiłem CMOSem: ustawiłem bajt odpowiedzialny za napięcie cpu (04Bh jakby to kogoś interesowało :P) na wartość niższą o 1 (odpowiednią dla napięcia 1,55V) i po restarcie komp wystartował domyślnym napięciem (podobnie było dla wyższych napięć). Tak więc płyta zmienia napięcie CPU przez VID i w prosty sposób (bez vmodów) nic z tym nie da rady zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie - dlatego jak do mnie dotarła, to pytałem, czy inni też mają zielone :)

Tak ogólnie to montuję BIOSik z regulacją zaawansowanych timingów pamięci (jest już TRFC, TRC, RP i MAL); myślę, że w ciągu paru dni coś wystawię :D.

Edytowane przez luk1999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dzisiaj dotarla do mnie plyta i generalnie jest oka, tylko mam problem z chłodzeniem CPU - wentyl wkręca się na 2,5k obrotów i wyje okrutnie. Czy da się na tej płycie jakoś kontrolować obroty? Cool'n'quiet w biosie nie znalazlem, podobnie jak i opcji "utrzymywania" temperatury (target CPU temperature).

Pomożecie?

EDIT: A może jest jakiś program do kontroli obrotów? ...bo coś speedana rozgryźć nie potrafię :(

Edytowane przez deng xiao ping

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam przejsciowke molex==>2xmolex 2x3pin 5V i 2x3pin 12V i do niej daje tego wyjca :)

kurcze ale to mobo ma potencjal postanowilem sobie potestowac max htt teraz jade 6x365 na default dzielnik 2:1 bo memki slabe ale kurcze juz przy 370 reset moze procek nie wyrabia piekna mobo

kurna Milans przeanalizowalem twoje screeny

- myslalem ze mnoznik HT x3 bedzie najlepszy a ty masz HT x2 chyba pojde to przetestowac :)

- kolejna niespodzianka bo masz mnoznik x5 na procku a myslalem ze k8 lubi tylko parzyste trzeba drobne modyfikacje wprowadzic :)

Edytowane przez bryken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi