luk1999 Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Hmm, dziwne - czy ktoś z was ma też taki problem ze "zwykłą" wersją? Wyniki powrzucam jutro, ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzich_44 Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 Ze zwykłą wersją nie ma żadnych kłopotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 28 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2007 (edytowane) OK, alarm był przedwczesny, data przestała się przestawiać, oby na zawsze ;). Co do biosu, super :D Edit: piszczenie cewek mnie także nie ominęło, wszystko było spoko dopóki nie odpaliłem 3DM. Edytowane 28 Marca 2007 przez toman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr1zzt Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Witam. Kupilem te plyte wraz z procesorem San Diego 3700, i mam problem. Podejrzewam ze zalezy bardziej od windowsa niz biosu - otoz, ustawiam sobie na przyklad mnoznik x10 i inne napiecie niz defaultowe, w momencie kiedy zaladuje sie system mnoznik zamienia sie na defaultowy x11, napiecie rowniez wraca do standardowego. W trybie awaryjnym nic takiego nie wystepuje, wszystko jest zgodne z tym co sobie ustawie. Wywalilem z autostartu/rejestru wszystkie programy mogace z tym knuc (RMClock i takie tam), jednak to nic nie zmienia. Wszystko sprawdzam Everestem. Czy moze byc za to odpowiedzialny driver do a64 (najnowszy 1.3.2.0)? Bawie sie tym juz 2h i nie mam pomyslu, moze ktos mial podobny problem.. Dzieki z gory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Wygląda na to, że płyta ma jakiś kłopot z San Diego - czy możesz zmieniać mnożnik softem (RMClock, CrystalCpuID albo innym, którego nie znam)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Mam problem z moim Biostarem mianowicie chce zwiększyć napięcie procesora i gdy wchodze w zakladke Frequency/voltage control mam tylko prędkość procka i napięcie ram.Może trzeba to jakoś odblokować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr1zzt Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 (edytowane) Wygląda na to, że płyta ma jakiś kłopot z San Diego - czy możesz zmieniać mnożnik softem (RMClock, CrystalCpuID albo innym, którego nie znam)? Ale w trybie awaryjnym windowsa jest idealnie jak ustawilem. Tylko w "zwyklym" go resetuje do defaults :/ RMclock radzi sobie bez problemu z kazdym od 5x do 11x. Edytowane 14 Kwietnia 2007 przez dr1zzt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Daj screena z tego menu BIOS. Zapodaj screena z cpu-z. Jaki masz procesor - A64 Venice? Jaka wersja BIOS? Próbowałeś moich BIOSów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Screen w załączniku.Jak mam zrobić screen z biosu?Wgrywałem Twoje 2 biosy i dalej nic:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Co to za procesor (skąd go wziąłeś)? Pogadamy jutro (np: gg), dobra? Tak wogóle do ULTRA-A9A to zapodałem tylko jeden BIOS (M4). Czy te od "zwykłej" A9A-NF4 działają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Na to wygląda że tak.Wcześniej był oryginalny i też nie bylo można napięcia zmienic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 (edytowane) Spróbuj zmienić napięcie oraz mnożnik RMClock lub CrystalCpuID. Jak się nie uda, to twój CPU nie ma Cool'n'Quiet - nic się nie da z tym zrobić. Jeśli się da, to po prostu płyta nie obsługuje twojego procesora - w takim wypadku wyślij maila do BIOSTARa USA. Ale w trybie awaryjnym windowsa jest idealnie jak ustawilem. Tylko w "zwyklym" go resetuje do defaults :/ RMclock radzi sobie bez problemu z kazdym od 5x do 11x. Może spróbuj postawić system na świeżo - nie instaluj sterowników Cool'n'Quiet do A64 - to one mogą być przyczyną. Edytowane 15 Kwietnia 2007 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=178389051 procesor kupiony na tej aukcji.Później się pobawie tym programem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr1zzt Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Spróbuj zmienić napięcie oraz mnożnik RMClock lub CrystalCpuID. Jak się nie uda, to twój CPU nie ma Cool'n'Quiet - nic się nie da z tym zrobić. Jeśli się da, to po prostu płyta nie obsługuje twojego procesora - w takim wypadku wyślij maila do BIOSTARa USA. Może spróbuj postawić system na świeżo - nie instaluj sterowników Cool'n'Quiet do A64 - to one mogą być przyczyną. Instalowac mi sie nie chce, za bardzo poukladany mam system. Przydalo by sie wywalic te sterowniki amd tylko jak, bo scierwo zawsze wraca:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Instalowac mi sie nie chce, za bardzo poukladany mam system. Przydalo by sie wywalic te sterowniki amd tylko jak, bo scierwo zawsze wraca:) Stery amd do proca generalnie robią same problemy, pokazują niezgodne z biosem vcore, pokazują zawsze mnożnik 12x (w moim przypadku) mimo zmiany w biosie na niższy, a do tego przy OC procesor na sterach amd potrzebuje więcej napięcia do stabilności przy konkretnych ustawieniach. Po odinstalowaniu np. w "dodaj/usuń progr." problemy w/w znikają. Być może to tylko dotyczy san diego, acz nie znalazłem na stronach amd sterów konkretnie porzeznaczonych do sd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jeśli to co promieniowani napisał nie pomoże zdefinjuj sobie w Crystal CPU-ID profil z pożadanymi ustawieniami procka i ładuj go po starcie systemu, albo dodaj do autostartu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr1zzt Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Stery amd do proca generalnie robią same problemy, pokazują niezgodne z biosem vcore, pokazują zawsze mnożnik 12x (w moim przypadku) mimo zmiany w biosie na niższy, a do tego przy OC procesor na sterach amd potrzebuje więcej napięcia do stabilności przy konkretnych ustawieniach. Po odinstalowaniu np. w "dodaj/usuń progr." problemy w/w znikają. Być może to tylko dotyczy san diego, acz nie znalazłem na stronach amd sterów konkretnie porzeznaczonych do sd. Nie mam tego w dodaj usun, zaraz sprobuje pogmerac w regu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr1zzt Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Nie mam tego w dodaj usun, zaraz sprobuje pogmerac w regu. Podzialalo. Szkoda tylko ze 4speed robi w balona, piszac ze testuja procesory i idzie na tyle i tyle... Moj (kupiony na aukcji gdzie gwarantowali 2,9 -3.0) nie idzie nawet na 2,5, nie pomagaja zmiany napiecia itd. Prime i Pi sraja bledami az milo. :) Na szczescie nie jestem maniakiem podkrecania i lekko mi to zwisa.:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Pewnie trzeba się pobawić MAL, RP i tref. Ewentualnie pokombinować z dzielnikiem pamięci. 2,5GHz na SanDiego to dużo poniżej jego możliwości. wlasnie czekam na przesylke z Biostarem NF4ST-A9-A01 (nForce 4) rev. 1.0 wersja ze slotem PCI-Express x16 i XGP i SD3700 i az mnie ciarki przechodza na mysl ze niebedzie mozna zmieniac VcoreNie wiem, skąd masz takie ciekawe informacje - przecież w tamtej recenzji napisali zupełnie coś innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 wlasnie czekam na przesylke z Biostarem NF4ST-A9-A01 (nForce 4) rev. 1.0 wersja ze slotem PCI-Express x16 i XGP i SD3700 i az mnie ciarki przechodza na mysl ze niebedzie mozna zmieniac Vcore dokladnie to ta plyta 2576703[/snapback] Podzialalo. Szkoda tylko ze 4speed robi w balona, piszac ze testuja procesory i idzie na tyle i tyle... Moj (kupiony na aukcji gdzie gwarantowali 2,9 -3.0) nie idzie nawet na 2,5, nie pomagaja zmiany napiecia itd. Prime i Pi sraja bledami az milo. :) Na szczescie nie jestem maniakiem podkrecania i lekko mi to zwisa.:) I nie robisz dymu o to? Przecież to nie jakiś tam sprzedawca tylko firma, ja bym się kłócił :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr1zzt Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Pewnie trzeba się pobawić MAL, RP i tref. Ewentualnie pokombinować z dzielnikiem pamięci. 2,5GHz na SanDiego to dużo poniżej jego możliwości. Kusi mnie Twoj bios ale, zawsze jestem ostrozny co do wgrywania nieoficjalnych. Kiedys mialem z tym jazdy.. Mozesz podac link do najnowszego swojego do a9a ultra? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Wszystkie BIOSy znajdują się w 2 poście w tym temacie (1 strona). Przed flashem koniecznie przeczytaj instrukcję! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 @luk1999 jestem ciekawy, czy moze jesli ten bios od biostara NF4ST-A9-A01 ma regulacje VCore do 1.625v to by to tobie pomoglo zwiekszyc VCore w Nf4-a9a? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Tak, na pewno mi pomoże. Poczytaj sobie o reverse engineering'u, to zobaczysz, jakie to "proste": http://www.geocities.com/mamanzip/Articles...s_RE_guide.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2007 gdybym cos z tego zrozumial, to pewnie bym przeczytal. no ale jesli sie nie da to nie - myslalem ze jesli ten sam chipset i podobna mobo, to cos pomoze. widac sie nie znam . ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr1zzt Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2007 (edytowane) Udalo mi sie stabilne 3.0 na 1,425V. Teraz mam problem z Rmclock (najnowsza wersja), ktory nie widzi wyzszego napiecia niz 1,400. Nie lubie katowac niepotrzebnie proca, moze ktos ma pomysl jak tam ustawic wyzsze napiecie? // nieaktualne juz sobie poradzilem - rejestr. ;) UnlockVid.. Edytowane 21 Kwietnia 2007 przez dr1zzt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 BIOS M4 do A9A-NF4 rev1. Jeszcze nie sprawdzony! M4rev1.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
promieniowanie Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Przeprowadziłem mały test mierzenia temp. proca na naszej płycie (łopatologicznie ale logicznie). Otóż zastanawiało mnie że na niektórych płytach z jakimi miałem do czynienia pomiar temp. był płynny, bez idiotycznych skoków o np. 6 stopni w ćwierć sekundy... miałem asusa i msi w których temp. była wydaje mi się mierzona faktycznie przez termometr (płynna zmiana temp., realistyczna) a w biostarze są skoki w momencie obciążenia procesora/odciążenia itd. Spróbowałem coś takiego: przytrzymałem wiatrak żeby proc nie miał żadnego chłodzenia i co... można sobie tak trzymać wiatrak do spalenia procesora a temperatura i tak nie rośnie mimo niechodzącego chłodzenia, mało tego, w momencie obciążenia skacze typowo dla biostara a przy małoprocentowym użyciu nawet spada (zastopowany wiatrak!). Moim skromnym zdaniem nasza płyta ani trochę nie mierzy temperatury a tylko ją oblicza, przyporządkowuje do aktualnego obciążenia procesora co nie jest chyba najszczęśliwszym rozwiązaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltana Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Witam! Od 3 dni jestem posiadaczem Biostarka, kupilem bo nie moglem znalezc nic sensownego do mojego SD. W sumie nie spodziewalem sie niczego szczegolnego, a jednak :) plyta wg mnie rewelacja, stabilna, zero zaciec i zero zwisow, kreci proca az milo, musze tylko chlodziwo zmienic bo przy 2800 proc wymieka (choc plyta podaje temp. 45 w stresie, co prawda nie jest na pewno). Sprobuje zmienic moze bios, bo jade na stockowym z grudnia 2006. Ciesze sie z zakupu, choc z 4speed znowu czekalem tydzien na przesylke :) podobnie jak z prockiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2007 Siema, kupiłem nowego Venice i zacząłem podkręcać.Narazie na 2070mhz nie ma problemu ale chciałem sie spytać jak ustawić Htwidth?mam 8 8 i nie wiem czy dobrze jest ustawione.Aha i mam w zakładce frequency napięcie procka ale jest ono takim jasnym kolorem i nie ma jego regulacji?Jak je zmienic,zainstalować stery Amd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...