Skocz do zawartości
Gość traintokill

Jaki Maskymalny Procesor Włożę Do Tej Płyty?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość traintokill

Problem jest taki: mam płytkę ECS P6BAT -A+ i nie mam pojęcia jaki procesor mogę do niej włożyć.

Posty na tym forum niewiele wyjaśniły. O to dokładniejsze specyfikacje:

Napisy z pudełka:

P6BAT-A+ (133MHz)

Form Factor: ATX

Chipset: VIA693A & 596B

VGA/Audio: No/Yes

Modem/Lan: Optional/No

DIMM/RIMM: 3/0

ISA/PCI/AGP/AMR: 2/4/1/0

Dane z Everesta:

Pole Wartość

Właściwości płyty głównej

ID płyty głównej 06/22/2000-693-596-W977E-P6BAT-APC-00

Nazwa płyty głównej ECS P6BAT-A+

Właściwości magistrali FSB

Typ magistrali Intel GTL+

Szerokość magistrali 64-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz

Efektywna częstotliwość taktowania 67 MHz

Przepustowość 533 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci

Typ magistrali SDR SDRAM

Szerokość magistrali 64-bitowy(a)

DRAM:FSB Ratio 1:1

Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz

Efektywna częstotliwość taktowania 67 MHz

Przepustowość 533 MB/sek

Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej

Typ magistrali PCI

Szerokość magistrali 32-bitowy(a)

Rzeczywista częstotliwość taktowania 33 MHz

Efektywna częstotliwość taktowania 33 MHz

Przepustowość 133 MB/sek

Informacje fizyczne płyty głównej

Liczba gniazd procesora 1

Liczba gniazd rozszerzeń 2 ISA, 4 PCI, 1 AGP

Liczba gniazd pamięci 3 DIMM

Współczynnik postaci ATX

Rozmiar płyty głównej 220 mm x 300 mm

Mikroukład płyty głównej ApolloPro133

Właściwości mostka północnego (Northbridge)

Mostek północny (Northbridge) VIA VT82C693A Apollo Pro133

Supported FSB Speeds 66 MHz, 100 MHz, 133 MHz

Obsługiwane typy pamięci FPM, EDO, PC66 SDRAM, PC100 SDRAM, PC133 SDRAM

Kontroler pamięci

Bank Interleave Wyłączone

Taktowanie pamięci

CAS Latency (CL) 3T

RAS To CAS Delay (tRCD) 3T

RAS Precharge (tRP) 3T

RAS Active Time (tRAS) 5T

Liczba gniazd pamięci

Gniazdo DRAM nr 1 64 MB (SDRAM)

Gniazdo DRAM nr 2 128 MB (SDRAM)

Kontroler AGP

Wersja AGP 1.00

Stan AGP Włączone

Urządzenie AGP Creative 3D Blaster RIVA TNT2 Value

Rozmiar pamięci fizycznej dostępnej dla AGP 64 MB

Obsługiwane szybkości AGP 1x, 2x

Bieżąca szybkość AGP 2x

Fast-Write Nieobsługiwane

Side Band Addressing Obsługiwane, Wyłączone

Pozdrawiam, jak ktoś ma info to pisać na GG również : 4742311

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hymh wiedzę że ta płyta na VIA Apollo, bo były chyba jeszcze na BX z takim oznaczeniem...

Jak to rzeczywiście Apollo to mozesz do tego spokojnie wsadzić Pentium 1000, zasadniczo wszystko co znajdziesz na S370 poza Tualatinami...

Jeszcze tylko sprawdź jakie masz pamięci, bo jak to będą PC100 to nie będzie się specjalnie opłacało pakować w proca z FSB 133Mhz...

po pierwsze jaki revision plyty po drugie masz bana na strone ecs

http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Support/C...69&LanID=16

Coś mi się morron nie wydaje, wejdzie więcej niż z tej tabelki, skoro to VIA to da rade i proce na 133Mhz FSB

Edytowane przez -=Qroń=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość traintokill

Hymh wiedzę że ta płyta na VIA Apollo, bo były chyba jeszcze na BX z takim oznaczeniem...

Jak to rzeczywiście Apollo to mozesz do tego spokojnie wsadzić Pentium 1000, zasadniczo wszystko co znajdziesz na S370 poza Tualatinami...

Jeszcze tylko sprawdź jakie masz pamięci, bo jak to będą PC100 to nie będzie się specjalnie opłacało pakować w proca z FSB 133Mhz...

Coś mi się morron nie wydaje, wejdzie więcej niż z tej tabelki, skoro to VIA to da rade i proce na 133Mhz FSB

Ram chodziłby 2x 128MB PC 133. Jeszcze 1 na Slot1 czy Socket 370?

Edytowane przez traintokill

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość traintokill

No cóż, z racji ograniczonych funduszy kupię Pentium 700/256/100 SLOT1 na gwarancji miesięcznej i dokupię 128MB ramu. Myślę, że do DSL 2mbps (płynne ładowanie www), komunikatora, CS,Starcrafta i Win2k starczy do "komfortowej " pracy, dużo lepszej niż na obecnym zestawie Cel 566/128/66 + 192 MB ram i os win98.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu, bo mam taką płytę. Mam kilka upatrzonych procków na Allegro i się zastanawiam, którego wybrać.

1 - pentium 667/256/133, 2- pentium 600EB/256/133, 3 - pentium 650/256/100 slot1, 4 - pentium 700/256/100

Prosiłbym o jakąś odpowiedź i podanie mniej więcej orientacyjnie jakiemu Celeronowi odpowiada wydajnością każdy z nich.

Drugi problem to problem RAM. Czytałem na jakimś forum, iż mogę mieć do 768 MB registered RAM albo 384 zwykłego. Podobno można miksować.

Pozdrawiam

Edytowane przez neho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor oczywiscie p3 700 a celeron jakiemu odpowida to tak sie zabardzo nieda bo kazdy bedzie mial inne zdanie ja mialem celerona coppermina 700@1050 i obecie mam p3 733 to ten celeron po oc nie dorasta do pięt p3(SPI, 3dmark2001). Z ramami to nie wiem

Czekaj czekaj ja cie chyba skads znam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich! :D

Przepraszam, że tak bezceremonialnie wtrącam się do tematu, ale jako zupełnemu noobowi mam nadzieję, że mi wybaczycie, ale zdaje się, że znalazłem w sieci odpowiednie miejsce na zadanie tego pytania :rolleyes:

Otóż moja płyta główna, o ile zdążyłem się zorientować, to MSI 6337, z Socket 370 zdaje się (prawda to?), w każdym razie zamontowany jest tam wysłużony, starusieńki Celeron 1 GHz na Coppermine. Ze względu na raczej słabe możliwości mojego portfela :cry: mogę co najwyżej pomarzyć o zmianie procesora na lepszy (pamieć rozszerzyłem już do maksymalnych 512 MB, a karta graficzna ujdzie w tłoku).

I tu jest pies pogrzebany, bo w sieci znajduje różniące się informacje, co do kompatybilnosci Pentiumów III na jądrze Tualatin z moją płytka, tak więc jestem nieco zdezinformowany :blink:

Jeśli ktoś jest mi w stanie tą sprawę naświetlić - z góry dziękuje :D

PS. Uprzedzam ewentualne pytanie - niestety, z przyczyn obiektywnych, nie mam żadnej dokumentacji technicznej dotyczącej płyty. :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Otóż moja płyta główna, o ile zdążyłem się zorientować, to MSI 6337, ...

I tu jest pies pogrzebany, bo w sieci znajduje różniące się informacje, co do kompatybilnosci Pentiumów III na jądrze Tualatin z moją płytka, tak więc jestem nieco zdezinformowany :blink:

Jeśli ktoś jest mi w stanie tą sprawę naświetlić - z góry dziękuje :D ...

1. ściągasz jakiś programik diagnostyczny który wyświetli jaki masz chipset - bo z tego co zerknąłem to sama nazwa MSI 6337 niewiele daje (znalazłem płyty od BX do i815ept - nie chciało mi się weryfikować) - może być np. AIDA 32 i ten program wypluje wszytkie ważne informacje (szukaj w 2 pierwszych zakładkach komputer i płyta główna)

2. jak się okaże że to jakiś stareńki model to trzeba będzie zrobić moda - kilka razy był ten temat poruszany na forum (tualatin bx mod i coś w ten deseń)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ściągasz jakiś programik diagnostyczny który wyświetli jaki masz chipset - bo z tego co zerknąłem to sama nazwa MSI 6337 niewiele daje (znalazłem płyty od BX do i815ept - nie chciało mi się weryfikować) - może być np. AIDA 32 i ten program wypluje wszytkie ważne informacje (szukaj w 2 pierwszych zakładkach komputer i płyta główna)

2. jak się okaże że to jakiś stareńki model to trzeba będzie zrobić moda - kilka razy był ten temat poruszany na forum (tualatin bx mod i coś w ten deseń)

OK, to znowu ja :) Dzięki za odpowiedź, zrobiłem co trzeba i już wiem, że chodzi o płytę MSI 815 E(P)T Pro (MS-6337 v5.x) / MS 6337 LE5 , przynajmniej AIDA tak pokazuje. O ile zdążyłem się zorientować, ta płyta obsługuje Tualatiny, ale tylko do 1133 MHz i tu pojawia się kolejny problem, jakowoż na allegro można znaleźć takowe ale w wersji Pentium III-S, a ja za cholere nie wiem czy takie cuś byłoby kompatybilne - wszak z tego co zdażyłem się zorientować, napięcie w przypadku P III-S wynosi 1.45 V, podczas gdy obecnie mój Coppermine ma 1.75 V. Nie wiem - cz jak włoże ten wymagający mniejszego napięcia, stanie się coś niedobrego :sad: , czy też mogę uderzać i kupować tą wersję?

Wielkie dzięki jeśli ktoś znajdzie chwilę czasu by odpowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zakładając nowego tematu,złożyłem kompa na zapas, płyta jest na chipsecie I440 Dokładnie ta: http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-6bxc.html procki ma na slot 1, czy ten procek: http://allegro.pl/item272013704_procesory_..._gwar_f_ra.html

Będzie działać z tą płytą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwna sprawa ...

w specyfikacji plyty pisze ze obsluguje proce na FSB 133MHz

a pamiec zaledwie 100MHz ...

to wg mnie jest ... bez sensu ...

ale mysle ze powinno pojsc ... ofkors z pamieciami 133MHz albo z takimi co sa podatne na 133 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zakładając nowego tematu,złożyłem kompa na zapas, płyta jest na chipsecie I440 Dokładnie ta: http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-6bxc.html procki ma na slot 1, czy ten procek: http://allegro.pl/item272013704_procesory_..._gwar_f_ra.html

Będzie działać z tą płytą ?

tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...