Skocz do zawartości
Fresh

Big Tower

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chce pomalować całego Big Towera. Jeśli chodzi o firme to mam dostep do MOTIPow. Z tego co wiem to potrzebuje podkład na blache, podkład na plastyk, oczywiście farbe i lakier bezbarwny.

Teraz kilka pytan;

Sprzedawca tych motipow mowil że podklad na blache tez moge dać na panel przedni (plastyk), ze też chwyci ?

Jaką puszke podkładu musze mieć na Big Towera?

Jaką puszke farby (w moim przypadku czarny mat) musze mieć na Big Towera?

Jaką puszke lekieru musze mieć na Big Towera? (Sprzedawca mowil mi że jak dobrze wszystko zmatuje i dam podklad to lakier nie jest konieczny bo mitip dobrze trzyma) ?

Ile dać warstw podkładu? Ile warstw farby (3) ? Ile warst ew. lakieru?

Czy przed podkładem musze matować panel przedni? Sprzedawca mi mowil ze podklad tez moge troszke zamtowac to darba bedzie sie lepiej trzymala ?

Ogolnie z powierzchni malowania troche odpada bo z boku są 2 okna, na drugim boku otwor na 4 x 80mm wentyle (na nich bedzie chłodnica od WC), oraz w panelu przednim wentyl 80mm z grilem.

Z gory dzieki za pomoc.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawca dobrze gada tylko trzeba wsiąść jedną poprawkę farby nie mogą być na bazie nitro (panel przedni może ulec zdeformowaniu).

Podkładem na plastik też możesz trysnąć blachę. (Podkład na plastik jest droższy)

Biorąc pod uwagę sztywność panela przedniego BigTower-a osobiście trysną bym tańszą wersją podkładu, czyli na metal (podkład ftalowy).

Powinieneś powiedzieć sprzedawcy żeby dał Ci komplet farb ftalowych lub na syntetykach (nie nitro) podkład, baza, lakier bezbarwny.

Ilość farby

Podkład 1x400ml (jedna puszka w aerozolu)

Baza 2x400 ml

Lakier 1x400ml.

W trakcie malowania pierwszej warstwy napisz bo będzie trzeba każe malowanie przecierać papierem ściernym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będzie trzeba do farby talku dodać. Tylko powoli wsypuj talk . potem jest twarde strasznie i ładny mat wychodzi.

Potwierdzam, jest do domowy sposób uzyskania matu. Tylko powoli sypać i mieszać i mieszać.

Jak ktoś nie ma zaufania do tego sposobu uzyskania matu to niech odleje deczko farby i zrobi próbę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi