Puchacz1 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Mam takie nurtujące pytanie. Przy tworzeniu kalkulatora napotkałem następujący problem : Otóż jak zrobić aby umieścić kilka warunków w IF ? chcę aby do każdej zmiennej zastosować ten warunek if ( nliczba1 == 0 ) ale nie wiem jak obejść to. Abym mógł zapisać kilka zmiennych przyporządkowanych jednemu warunkowi. :mur: Proszę o podpowiedź, wyjaśnienie, link, cokolwiek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 (edytowane) if ((a || b || c) == 0) if (((a && b) || c) == 0) itd... ale napisz w jakim języku bo czasem nie można konstruować tak skomplikowanych warunków, lub można zastosować łączniki IN, BETWEEN itd... Edytowane 10 Stycznia 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 C++ A jak zrobić aby oprócz 0 nie obliczało liczb minusowych ? tak samo jak w przykładzie powyżej ? if ((a || b || c) == 0 (a || b || c) > 0) tak ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 (edytowane) tak: if ((a || b || c) >= 0) ale jak warunek ma mieć sens to powinno być: if ((a && b && c) >= 0) tak na przyszłość, poczytaj o budowaniu warunków: != różne == równe >= większe równe <= mniejsze równe > wiadomo < wiadomo && - AND || - OR ! - NOT Edytowane 10 Stycznia 2007 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz1 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Wielkie dzięki. Właśnie skończyłem swój pierwszy większy program (właściwie mały) kalkulator. A tego co napisałeś nie miałem w poradniku więc właśnie nie wiedziałem jak się do tego zabrać. Wielkie dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...