Skocz do zawartości
Slayer

Pamięciożerność XP- jak to ograniczyć?

Rekomendowane odpowiedzi

XP jak wiadomo, bardzo lubi RAM, ale jak mu to ograniczyć? Napiszcie, co robicie, aby temu zaradzić? Napisze mniej wiecej, co ja robię:

-wygląd systemu najprostrzy- wszystkie graficzne bajery wyłączone

-tweak systemu poprzez Rage Tweaker 3.7

-stały plik stronicowy

-wszystkie niezbędne łatki do systemu, najnowsze wersje programów

Kiedyś grzebałem w rejestrze, ale XP-Anty SPY robi większość za mnie, no i jeszcze AD-Ware 6.0

Coś jeszcze w tym względzie radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche sie dziwie ze masz taki problem poniewaz masz duzo pamieci. Nie mysle aby ci Windows XP z tego powodu wolno dzialalo. Zreszta mozesz sobie sprawdzic w Windows Task Manager / Performance ile masz dostepnej "Physical Memory". Jestem przekonany ze duzo. Ja mam takze 512Mb pamieci i mam wiele wlaczonych programow rezydentalnych takich jak Norton Antivirus czy Norton Firewall i do tego mam jeszcze Style XP ktory jest naprawde pamieciozerny i nadal mam ponad 300Mb wolnej pamieci fizycznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko prawda. Moim zdaniem to jednak przegięcie, bo co to jest w sumie dosłownie:

-zegar

-mixer k. dźw.

-Norton Anty Vir 2003

-Imesh

-IE

+ sterowniki i system

Wiec sie pytam- jak można by było to zmniejszyć, bo szkoda mi trochę tej pamięci marnować na jakieś g-wna ;)

Update: że się tak zapytam- pamięc zadeklarowana 155/912 MB - to jest właśnie poziom pamięci, jaki system zajmuje łącznie z plikiem stronicowym? Bo Bufor systemu to ok. 240 MB. Który z tych parametrów określa zajętą pamięć, bo coś mi sie pomieszało :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi