-=DeathClaw=- Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Witam. Jako, że jest to mój pierwszy post na łamach PurePC, to chciałbym się przedstawić - DeathClaw (Paweł) oraz przywitać, co też po części zrobiłem na początku topic`a :) Zastanawiam się nad wyborem dobrej i niedrogiej obudowy komputerowej. Na początek planuję zamontowanie jedynie AC ale z czasem chciałbym się pobawić WC, więc przestrzeń wew. budy nie może być krępująca. Zależy mi na 120mm wiatraczku wydmuciach!ącym z tyłu i podobnym wdmuciach!ącum z przodu. Skoro mowa o dmuchaniu, to filtr przeciw kurzowy staje się niezbędny do zachowania wnętrza w czystości. Bezśrubkowy montaż dysków, napędów optycznych i kart rozszerzeń, to już standard i dlatego uważam, że powinien się takowy znaleźć wew. skrzynki. Nie chciałbym, aby taki bezśrubkowy montaż wpłynął na głośność pracy komputera, więc mocowania mają być solidne, ew. wygłuszone przez gumki. Cyrkulacja powietrza wew. budy powinna pozwolić na wysokie OC, dlatego też zależy mi na rozsądnym rozplanowaniu koszy 5,25 i 3,5. Odpadają wszelkie rozwiązania BTXowe. Jeżeli chodzi o ciszę, to nie jestem jakimś przeczulonym na szmer osobnikiem i dlatego walory akustyczne budy nie stanowią decydującego czynnika podczas wyboru (nie mniej jednak dźwięki drżenia dysku w plasikowej szynie mocującej są nie do zaakceptowania) - czyli głośnośc mała w miarę możliwości. Wygląd zew. - nie krzykliwy, a najlepiej skromny i stonowany (kolor nieistotny, byle nie różowy:). Klapka frontowa... tu nie mam pojęcia co wybrać, dlatego też użytkowników jednej i drugiej opcji proszę o za i przeciw. Front powienien posiadać conajmiej wejście USB, a najlepiej jak by miał USB, FW i Audio. Cena jak w temacie max. 300zł z naciskiem na MAX. poniżej kilka typów jakie biorę pod uwagę, proszę również o podawanie swoich "debeściaków" - - Antec Solution SLK3000 - http://www.newegg.com/....asp?Item=N82E16811129152 - cena w PL, to ok. 250, gdyby miała jeszcze we audio i FW z przodu, to bym się długo nie zastanawiał. - Cooler Master Centurion - http://www.ocia.net/...nturion5/cmcenturion5.shtml - cena w PL ok. 200. Biorę pod uwagę modele 5, 532, 534 - jest to mój faworyt, laureat wielu nagród i przyjazny w wyciszaniu i wentylacji kumpel podzespołów koputerowych. Niestety brak maskownic i białe panele napędów czyniły by zestaw nieestetycznym... czy ktoś ma jakieś rozwiązanie? - Chieftec seria LBX - http://mcs.pc.pl/produkt639.html - cena hmmm... czy warta tej obudowy? Na początku byłem zachwycony tą "S"krzynią ale z czasem mój zapał osłabł i po przeczytaniu kilku komentarzy odnośnie mocowania nepędów i "plastikowości" nie jestem fanboyem Chiefa. Poza tym za dużo otworów umożliwiających zakurzenie wnętrza (można kupić filtry ale w tej cenie powinny być w komplecie) - Antec Sonata II - http://www.cooling.pl/..._110&products_id=1382 - myślę, że za 290 da się znaleźć ten towar. Pytanie tylko czy warto? - Sunbeam Quarterback - http://www.cooling.pl/..._112&products_id=1793 - cena ok. 200. Przyzwoita... plastikowość jak w Chiefie. - Thermaltake Matrix VX - http://www.cooling.pl/..._108&products_id=1367 - aluminium... hmmm. Trochę za mała. Ten zwykle pomijany podczas zakupu zestawu element stał się dylematem na miarę NVidia/Ati - Intel/AMD (przynajmniej dla mnie). Do tej pory w miejscu "obudowa" (na liście podzespołów zestawu) wpisywałem 100 PLN :). Czas kupić sobie coś, co nie będzie stało w lecie otwarte i z zasilaczem na wierzchu. Dziękuję "from mountain" za udzieloną pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kater Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 antec to b solidne budki - recze slowem uzytkownika ;) patrzyles na model solo? owszem, prawie stowka wiecej, ale to b udany model, zapewniajacy niewiele gorsze chlodzenie niz p180. no i ma audio z przodu - ale bys musial miec napedy czarne o nie ma zaslepek. jedyny mankament (choc nie dla mnie) to ze moze byc ciasnawo, filtry sa. 2 x 92 mm z przodu, 1 x 120 na tyl. dodatkowo buda ma boczki usztywnione i jest b dobra podstawa do budowy cichego kompa - mimo ze piszesz ze Cie to nie rusza to kto wie, moze z czasem to docenisz antec ma tez fajne model nsk - wlasciwie to mocno podobne do solo kazdy z tych antecow m bardzo dobrze rozwiazane chlodzenie - tradycyjnie, ale skutecznie, zadnych cyrkow, jakosc super - slowem, trudno sie przyczepic jest jeszcze akasa zen - ale o niej slyszalem rozne opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 A moze by tak 30 zl do Lian Li dorzucic? Jakoscia wykonania bije wszystkie podane. Klasyczny design, aluminium, 2 cichutkie 120 mm i miejsce na 80 mm u gory, "komin" potrafi naprawde poprawic chlodzenie. No i w koncu to Lian Li :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 (edytowane) Moje typy to 1. Szef 2. Antek 3. Sunbeam Szef jest największy i najtwardszy, a przedni panel w LBX wcale nie jest brzydki (w dragonie wygląda bardziej plastikowo z uwagi na specyficznego "grilla"). Widziałem go na żywca na półce i prezentuje się naprawdę ładnie. Obok stał TT soprano i niedość, że wyglądał przy tym szefie jak wypierd mamuta, to ten jego przedni panel wyidealizowany na zdjęciac wyglądał przy LBX słabiutko. Co do koszyków- jeśli ktoś chce mieć ciszę to i tak mocuje twardego w zatoce 5.25, albo w jakimś Silent Boxie. Porównaj sobie wagę szefów/antka i centurionów i wyciągnij wnioski. EDIT: Jak kupisz polecanego wyżej LianLi to na pewno nie będziesz żałował :) Edytowane 10 Stycznia 2007 przez przemo3642 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kobrowisko Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Moje typy to 1. Szef 2. Antek 3. Sunbeam Szef jest największy i najtwardszy Zgadzam sie z przedmówcą. Niedawno kupiłem używanego Szefa CX i jestem naprawde bardzo zadowolony. Blach sztywne, grube na 1mm , sporo miejsca w środku. Buda ciężka i solidna. Plastikami z przodu bym sie nie przejmował - po dołożeniu mat Be Quite nic nie słychać... Maty of course możesz dokupić w późniejszym czasie (najlepiej w jakimś hiperze kupić korkowe plastry). Jeśli chodzi o filtry przeciwkurzowe to zamiast kupować jakieś gotowce warto by troszke pokombinować i samemu coś zmajstrować. Ja to zrobiłem tak: starą gąbke od płyty głównej podkleiłem dwustronną taśmą samoprzylepną i przytwierdziłem do blaszanych boków budy - sprawdza sie na 100%. Jeśli chodzi o mocowanie dysków na plastikowych szynach: wystarczy niewielkich rozmiarów filc podłożyć pomiędzy dyski a plastik i między plastik a konstrukcje koszy i już jest lepiej... Zasilator w budach Chiefteca czasami przenosi drgania na reszte - rozwiązaniem jest podłożenie we wszystkie miejsca styku zasilacza z "ramą" budy gumowych podkładek (ew. filc, korek). Wentyle warto zamocować na gumowych (silikonowych) kołeczkach. Po tych wszystkich modyfikacjach w okolicach kompa robi sie naprawde cicho. :D ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcz Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Jeśli chodzi o filtry przeciwkurzowe to zamiast kupować jakieś gotowce warto by troszke pokombinować i samemu coś zmajstrować. Ja to zrobiłem tak: starą gąbke od płyty głównej podkleiłem dwustronną taśmą samoprzylepną i przytwierdziłem do blaszanych boków budy - sprawdza sie na 100%. Do czasu jak nie będzie trzeba ich wymienić/wyczyścić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo3642 Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Do czasu jak nie będzie trzeba ich wymienić/wyczyścić. Eeeetaam, odklejasz, otrzepujesz z kurzu, przyklejasz spowrotem (ewentualnie zmieniając taśmę). Poza tym tak bardzo często nie trzeba tego robić (chyba, że ktoś nie ma okurzacza w domu). A jak chcesz mieć "profesjonalnie" to idziesz do znajomej krawcowej i prosisz ją o parę rzepów - i w oparciu o nie robisz mocowanie, tak jak w oryginalnym zestawie filtrów to jest rozwiązane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...