Skocz do zawartości
mattnick

Nisza Rynkowa...blok Na Hdd(ki)

Ilość dysków  

97 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim komputerze posiadam

• 2 dyski twarde i fajnie byłoby chłodzić je cieczą
      27
    • 1 dysk twardy i fajnie byłoby chłodzić go cieczą
      23
    • Chłodzenie dysków cieczą to bezedura i w ogóle to jest niepotrzebne
      47

Rekomendowane odpowiedzi

IMO jeśli temperatura dysku Scythe Quiet Drive lub ine\nej bitumicznej skrzynce nie przekrazczała ~40*C to nie ma sensu chłodzić go wodą. Poza tym nie zwracam zbytniej uwagi na temperaturę dysku, nawet temperatura mosfetów, zasiłki jest dla mnie ważniejsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO jeśli temperatura dysku Scythe Quiet Drive lub ine\nej bitumicznej skrzynce nie przekrazczała ~40*C to nie ma sensu chłodzić go wodą. Poza tym nie zwracam zbytniej uwagi na temperaturę dysku, nawet temperatura mosfetów, zasiłki jest dla mnie ważniejsza

Popieram ^

W pewnych okolicznosciach scythe moze nie dawac takich zadowalajacych wynikow (np 2 na sobie, lub jakis koszmarnie grzejacy sie rodzaj hdd). U mnie np odizolowany calkowicie od obudowy scythe daje w pelni zadowalajace temperatury.

Wada bloku na hdd jest taka ze sam w sobie nie daje nic jezeli chodzi o wyciszanie dysku. Twierdze nawet ze umieszczenie w/dorobienie do niego skrzynki bitumicznej jest trudniejsze niz bez bloku. Po co sobie komplikowac zycie. Chyba ze bylaby bardzo skuteczna skrzynka bitumiczna ala scythe i DODATKOWO miala w sobie bloczki i fajne niepozorne krocce do podczepienia wezykow. No ale znowu jaka bylaby cena tego, skoro bez bloku juz jest strasznie drogo i konkuruja powoli z tym rozwiazaniem dyski 2.5'' (wolniejsze, ale zimne i ciche bez skrzynek bitumicznych).

Sa takie bloki-skrzynki na alphacoolu, nawet na pare dyskow, ale ceny zabijaja no i nie sa one zaprojektowane stricte pod wyciszanie :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dlaczego nie ma opcji: "W moim komputerze posiadam

1 dysk twardy i chlodze go ciecza" :lol: ?? nie no zartuje, moim zdaniem blok sie przydaje jak chcemy kompletnie odizolowac dysk od powietrza (wytlumic go matami) ale jak niektorzy mowia ze zestawy Scythe Quiet Drive itp wystarczaja to chyba nie ma sensu. nie moge nic powiedziec w tej kwesti bo nie uzywalem Scythe Quiet Drive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam, że blok na HDD nie jest potrzebny. Schłodzić da się inaczej a kwestia wyciszania to tak jak mówili poprzednicy.

Co do Scythe i skrzynek homemade:

Niedługo, jak tylko znajdę trochę czasu, spróbuje zrobić kopię Scythe w domu. Ciekawe co z tego wyjdzie :) Konstrukcja prawie identyczna jak Quiet Drive... jedyny problem mam ze znalezieniem Thermal Padów :(

Inne skrzynki oparte na sklejce/tekturze i matach dają nieporównywalnie mniejszy efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo nie o to pytam...

to o co?

ja zaglosowalem ze fajnie by bylo chlodzic moj jeden dysk cieczą, ale nigdy takiego bloku nie kupie - ze wzgledu na cene. Jezeli za 100 zł dostane super blok i super wyciszenie ala scythe, to... go nie kupie, bo bedzie za drogi, wole to zainwestowac w cos zupelnie innego.... co nie zmienia faktu, ze "fajnie" by było. Jedyna opcja perspektywy mojego dysku z blokiem to to, ze sam go sobie zrobie, dla zabawy, nie po to zeby był, ale jakos nie mam na to checi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja sie dopisze że moim zdaniem chłodzenie dysku cieczą to przerost formy nad treścią.

Zrobiłem sobie Homemade skrzynke na dysk:

-Pudełko zrobione z dwóch "ceowników" z blachy alu w srodek dysk i okleiłem dwoma warstwami mat APP.

-Drugie pudełko też z alu tylko większe - okleiłem od środka matami APP (chyba 3 warstwy) i w środek wcisnąłem to pierwsze pudełko z dyskiem.

-Całość koleiłem na około dwoma warstwami mat APP.

Jest tylko wolne miejsce na podpiecie taśmy - całośc jest wielkości CD-ROMu i dość sporo waży.

Temperatury są o 2-3*C mniejsze niż dysk leżał luzem na gąbce !!

I bardzo dobrze wycisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dalczego nie ma opcji "mam 4 dyski HDD i chłodzę je ciecza"?

A dlaczego WC na HDD? Przy 4 dyskach jeden nad drugim miałem temperatury rzędu 55-60 oC przy 28 oC powietrza (lato, uuuuuu, lato wszędzie, zwariowało oszalało moje serce... lato...).

Teraz mam po 36-38 oC przy 26 oC w pokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sa takie bloki-skrzynki na alphacoolu, nawet na pare dyskow, ale ceny zabijaja no i nie sa one zaprojektowane stricte pod wyciszanie :/

Ale mozna spróbowac coś takiego zrobić :) Wyciszenie jakieś tam jest (w końcu skrzynka wyłożona matami)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to by było nawet fajne :) tylko jak sie domyślam to to jakaś firmówka, a ktoś samemu by nie umiał samemu zrobić to by sie nie wypłacił za takie coś :]

za jakiś czas przedstawie też podobną puszkę, z tym że zastosuję wentyl na 5v ;)

Edytowane przez adzio_tuning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm o ile sie nie myle to na allegro ktoś sprzedaje takie cosik ;)

w aukcji było napisane że kupił za 400 zł :blink:

edit

znalazłem:

Watercool Silentstar HDD Dual - allegro

Edytowane przez adzio_tuning

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi