Skocz do zawartości
John M. Kane

Przybył kolejny użytkownik Herca 8500LE

Rekomendowane odpowiedzi

Szalony Ivanie - co do grania, to teraz nie będę miał na to czasu z powodu studiów (a kiedyś to grałem 8h dziennie [kiedyś - czyt. jeszcze kilka miechów temu :D])...

Gf3 jest gorszy od 8500 bo nie obsługuje dx8.1, nie ma pixel shadera 1.4 i czegoś tam pewnie jeszcze - no ogólnie jest archaiczny technologicznie. Co do jakości obrazu to chyba nie muszę nic pisać. A Gf4Ti jest oczywiście lepszy od 8500 no ale jakbym miał szmalec to bym się nie wahał tylko brał np. 9700 PRO, ale nie mam kasy więc biorę 8500.

A dlaczego nie 9000 - bo to 'szajs', a może w wakację będę (co ja mówię, na pewno będę) grał w coś i 9000 wysiądzie. Wole się zabezpieczyć i w przedziale cenowym do 450-500 wolę kupić 'de beściaka'...

Jeżeli r8500 będzie aż tak zły do grania to mi tylko na dobre wyjdzie - może wyjdę z tego nałogu wreszcie po 15 latach niewoli...

pzdr wszystkich hardcore'owych graczy ! 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieeeee, czemu wybór jest taki trudny....

Qrcze znalazłem Ti4200 tanio Leadteka, może się skuszę...

Wie ktoś może kiedy wyjdzie nowy układ ATi albo cokolwiek innego, bo może lepiej poczekać kilka miesięcy na obniżke cen ??

dopisane później: ee ten Leadtek to lipa (tzn. jego cena) - oczywiście na allegro to znalazłem, ale nie ma minimalnej więc nie wierze w cuda, że gość sprzeda tak tanio go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie, mogę czekać i czekać... jak poczekam kilka (góra dwa, bo więcej chyba nie wytrzymam) miesięcy to się może okazać, że karty którą chce kupić już nigdzie nie można dostać. I znów będę musiał czekać, żeby dozbierać na nową, a jak już będę miał kasę to wyjdzie coś dwa razy lepszego i tak w kółko...

Poszperam jeszcze czy nie ma tanich Gf4Ti4200 gdzieś a jak nie to kupuje R8500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gf3 jest gorszy od 8500 bo nie obsługuje dx8.1, nie ma pixel shadera 1.4 i czegoś tam pewnie jeszcze - no ogólnie jest archaiczny technologicznie. Co do jakości obrazu to chyba nie muszę nic pisać.

I tu się mylisz GF3 jest zgodny z dx8.1 i ma pixel shader (chyba) 1.3 (co w przypadku gier nie robi różnicy), technicznie jest narówni z R8500. A jakoś obrazu zależy od producenta są R8500/9100 z koszmarnym obrazem.

Ja naprzeciwko :wink: radkom nic nie mam i jak jesteś zdecydowany (a chyba już tak) to kup tego gigabyte i też bedze ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gf3 z tego co wiem obsługuje 8.0a - to chyba gdzieś na tym forum wyczytałem...

Poza tym czytałem już tyle o radkach i widze same plusy...

no jeszcze musze looknąć co to ja za zasilacz mam, bo nie wiem nawet ;P - z tym mogą być problemy no i z moją nietypową obudową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszystkim za wszystko - zakupiłem już Radka 8500 LE Herculesa. Jak na razie jestem wniebowzięty - nie dość, że cały 3dmark zobaczyłem po raz pierwszy (wcześniej miałem Gf256ddr) to jeszcze jestem happy, bo mój zasilacz wytrzymał, a wiem, że bywały problemy z nimi...

Do tego jeszcze chula mi to na zasyfionym windowsie (zasyfionym sterami nvidii)... Co to będzie jak zrobie reinstall :D

THX...

PS. do moderatorów - można zamknąć topic. Jeżeli chodzi o mnie wszystko już zostało powiedziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie - różnica jest i to całkiem spora.

Jedna sprawa - szukam nowszych sterów do tego cacka, bo na razie użyłem tych z płytki (nawet nie wiem co to za stery mam - cyfer masa, nie to co w detkach ;) - może ktoś objaśni mi zasady nazywania sterowników ATi ?? ;)) [mam coś takiego - 7.66-020122x-2505c-ati]

No i co sobie instalnąć 2.4 catalysty czy może najnowsze ? (Mafia mi zapierdziela na max detalach, ale mam braki teksturowe :( )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem już w 3D2k1 - ~6000 - należy <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwagę brak reinstalacji systemu, pamięci mam teraz 256 - bo druga kość się coś chrzani ostatnio. Jak wszystko instalne od nowa to podam ostateczne wyniki.

Niech ktoś mi da jakiegoś tipa jeżeli chodzi o te stery!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genghiskhan - zwróć uwagę jaki ja mam sprzęt - a kasą, że tak powiem nie sr... więc długo tego sprzętu nie zmienie. A chce mieć kartę lux. Zresztą to co przeczytałem w dziale sprzęt i troche w Archiwum daje do zrozumienia, że 8500 r00leZ.

no to ja mam podoby - wiesz co ci powiem - niedawno jechalem na TUALATINIE @1.72GHz i mialem 10k pkt a teraz na durniu 1.1 mam 9k wiec to swiadczy a na radku 8500 nie mialbym tyle

jakbys kupil tego ti4200 to wyciagniesz 7-8k wiec duzo wiecej niz na radq

no dobra wynik w 3dsmarku spadł ci o 10% , a ile ci spadł komfort w grach , dajmy na to C&C generals Unreal 2 ...

dlatego prawda jest taka że narazie , w komforcie grania , przy dobrym sprzecie nie ma _ŻAdnej Roznicy_ w grach , co będzie pożniej , się okaże

Chyba ze mi powiesz ze na Ti4200 w ut2003 masz 80klatek a na radeo 70

jakas roznica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale ludzie czasami graja w roznych rodzielczociach :-). CO prawda ja uzywam 1024x768 32 bity :-) i nie mam zadnych problemow ale gdyby monitor pozwolil :-)...to fajnie by bylo 1600x1200 np. :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

genghiskhan - zwróć uwagę jaki ja mam sprzęt - a kasą, że tak powiem nie sr... więc długo tego sprzętu nie zmienie. A chce mieć kartę lux. Zresztą to co przeczytałem w dziale sprzęt i troche w Archiwum daje do zrozumienia, że 8500 r00leZ.

no to ja mam podoby - wiesz co ci powiem - niedawno jechalem na TUALATINIE @1.72GHz i mialem 10k pkt a teraz na durniu 1.1 mam 9k wiec to swiadczy a na radku 8500 nie mialbym tyle

jakbys kupil tego ti4200 to wyciagniesz 7-8k wiec duzo wiecej niz na radq

no dobra wynik w 3dsmarku spadł ci o 10% , a ile ci spadł komfort w grach , dajmy na to C&C generals Unreal 2 ...

dlatego prawda jest taka że narazie , w komforcie grania , przy dobrym sprzecie nie ma _ŻAdnej Roznicy_ w grach , co będzie pożniej , się okaże

Chyba ze mi powiesz ze na Ti4200 w ut2003 masz 80klatek a na radeo 70

jakas roznica?

w duzych detalach jest roznica - radek 10fps ti4200 powiedzmy 20 czyli juz w miare plynnie a nie slide szoł :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę wszystkich użytkowników 8500 LE o szybką odpowiedź:

nie wiem o co chodzi, ale jak robiłem coś w total commanderze i chciałem bodajże rozpakować coś (kombinacja ALT+F9) to nagle monitor się wyłączył... Musiałem wchodzić do windy z poziomu trybu awaryjnego, bo za każdym razem gdy się logowałem do windy monitor gasł. Przed chwilą miałem podobny wypadek, tylko że z kombinacją ALT+F5 (pakowanie w TC)... Czy to przez Control Panel może ??? Czy to jakaś tajna kombinacja powodująca np. SLEEP mode w karcie ?? Wywalić ten control panel czy co??

===============

dopisane later ;) :

qrka wodna, już nie trzeba, już sam znalazłem. Było podobnie jak podejrzewałem... Uffff, już podejrzewałem, że to przypadek i że zasilacz tak się "krztusił"... ale jednak to były skróty klawiszowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyłączyć tego nie mogłem - daje "domyślnie jeden monitor" a on i tak pamięta ten skrót więc zmieniłem na taką kombinację, którą za Chiny Ludowe nie wciśne...

Co do kręcenia to go jeszcze nie podkręcałem.

Po reinstalce systemu mam ciut lepszy wynik (ok. 6000 pkt. w2001se 330). Na razie mi taki wystarczy, podkręce go jak mi zacznie coś zwalniać... Aha, aktualnie mam 256 RAMu - tak dla ścisłości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie udziele :P

Jesli juz zrobiles ten blad i kupiles R8500LE (dobrze chociaz ze z porzadnej firmy) to teraz pare rad.

Musisz wyczyscic totalnie system z NV. Najprosciej format HDD (partycji) i instalnac wszycho od nowa. DX8.1 + catalist 3.x i juz nie bedziesz tak narzekac i zaden sleep mode :P nie bedzie przeszkadzal.

Podkrec go tez, sam jestem ciekaw na ile pojdzie. Na tym sprzecie musisz miec okolo 7.5k w 3dmarku (podkrecone wszycho ofcorce - ECS :-/ ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...