Skocz do zawartości
Ramza

Gpu Się Niewiarygodnie Grzeje

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem od jakiegoś czasu strasznie grzeje mi się karta graficzna.Wentylator(ten na karcie)jest sprawny i wyczyszczony.Screen:

http://img329.imageshack.us/img329/8260/dddrf2.png .Czasami podczas grania jest nawet 120stopni. :mur:

Dane mojej karty:

Nvidia Geforce 6800xt

Firma:Leadtek

Karta modulowana tzn.że ma odblokowane wszystkie potoki i vertex'sy.Firma w której to kupiłem zrobiła tak kartę.

Może ma to związek z tym że nie dawno kupiłem nowego proca,płytę i ramy.

POMOCY!Pomóżcie bo ja się o swoją kartę boję.Niech mi ktoś powie jak zbić temperaturę.Mam zabudowane 2 wentylatory jeden skierowany w stroną gpu ,a jeden przy zasilaczu.Liczę na waszą pomoc.

Ramza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam wentylatory dodatkowe jak już pisałem.Jeden skierowany w stronę gpu ,a jeden przy zasilaczu.Mam zasilacz z firym yamo 350vat

karta jest ciepła

wiatrak sie kreci

sorry moj blad juz teraz wiem

amd athlon 64 3500+ s.939

2x 512ddr ram kingston,1x 256ddr ram noname

geforce 6800xt

twardziel segate 80gb ata

mobo asrock 939dual-vsta

amd athlon 64 3500+ s.939

2x 512ddr ram kingston,1x 256ddr ram noname

geforce 6800xt

twardziel segate 80gb ata

mobo asrock 939dual-vsta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy radiator dobrze leży na rdzeniu (GPU) - u mine po zmianie z WC z powrotem na AC przykręciłem nierówno radiator i nie miał prawie styczności z GPU temperatury były identyczne jak u ciebie. Ale odrazu rozłożyłem i złożyłem chłodzenie z powrotem i już było OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko tylko czy ja przez to nie stracę gwarancji?A tak wogole podczas grania gry sie zatna na jakas chwilke i znow sie odblokowuja.A wczoraj mialem ekran smierci zwiazany z sterownikiem gpu.Wyskoczył mi tez przed tym komunikat ze karta ma wysoka temp.byl to komunikat od sterownika.czekam na rady B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się boisz o gwarancje to zanieś do serwisu niech Ci zrobią... po własnoręcznej wymianie albo stracisz albo nie, zależy kto będzie sprawdzał, bylebyś nie uszkodził mechanicznie podczas zdejmowania/zakładania bo wtedy na 100% nie uznają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9,35 V na +12V linii ?? :blink:

Co to za zasilacz że ma takie wachania napięcia ?? .

Kup sobie jakiś normalny zasilasz ( nie koniecznie 450W ) np. ModeCom lub Huntkey :

Modecom MC-300 ATX 300W za 87 zł , HuntKey HK-350AP 350 W za 199 zł , CHIEFTEC GPS-400AA-101A - 400 W za 185 zł .

Z tym co masz daleko nie zajedziesz .

A co do temperatur GPU , zobaczy czy wentylator karty wywiewa chłodne czy ciepłe powietrze - możliwe że zaistalowane chłodzenie nie daje rady albo nie styka się z rdzeniem poprawnie ;

Podkręcałeś może kartę lub była podkręcana przez sprzedającego i chodzi na tych zegarach do teraz ??

Podaj dokładny model karty .

Edytowane przez reyden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

9,35 V na +12V linii ?? blink.gif

Co to za zasilacz że ma takie wachania napięcia ?? .

Od kiedy to sie mierzy programami?? :mur:

Jakie są te zasilacze??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VAT to podatek taki. Jednostką mocy jest wat (W).

W innym wątku pisałem Ci, żebyś zmierzył napięcia miernikiem.

Nadal obstawiam słaby kontakt GPU-Cooler.

P.S.

Sama moc napisana na nalepce dużo nam nie mówi, zawsze pisz model i producenta zasilacza.

Edytowane przez krzyysiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamontowany zasilacz z firmy yamo 350vat ,a zamontowalem na probe zasialcz z firmy tracer 450vat.

Producent karty:Leadtek

Model:Geforce 6800Xt modowana

typ chlodzenia:wiatarak

typ:agp

napiecia i temperatura mierzona hmonitor

link do karty: http://allegro.pl/item157356595_geforce_68...r3_okazja_.html

tylko ze chyba kles waluje z tymi parametrami

moja karta tak mniej wiecej wyglada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no pomierzylem tym programem jest mniej wiecej tyle samo.cos czuje ze czujnik temperatury jest przepalony lub uszkodzony.dzwonilem do firmy dzie ja kupilem to mi powiedzieli ze jak karta ulegnie uszkodzeniu mam im ja wyslac i najprawdopodobniej dadza mi nowa :) tylko nie wiem czy im wierzyc na slowo...moga mnie wrobic.stwierdza ze z mojej winy sie spalila(uszkodziala)czy cos i co potem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamontowany zasilacz z firmy yamo 350vat ,a zamontowalem na probe zasialcz z firmy tracer 450vat.

Yamo to hurtownia ktora sie miesci w Warszawie (np glowny dystrybutor Geila, ale to tak miedzy slowami), a tracer to jedno z najwiekszych syfow jakie istnieja na ziemi. Rozumiem, ze napiecia sie mierzy miernikiem, ale mozna zalozyc, ze wahniecia beda na poziomie nawet 1V. Jednak ja bym sie mocno zaniepokoil, ze mam 9V na linii 12V. Te czujniki klamia ale bez przesady. Ponizej zdjecie z Everestu z mojego komputera. Norma na 12V to 11.4V - 1V przeklamanie (podobno 0,5V tak naprawde przeklamuja czujniki). Ale ponizej 10V na 12V linii to slabiutko. O konsekwencjach nie chce mowic czym to sie moze skonczyc.

post-102323-1168697700_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

jak juz pisalem mam 2 pomocniczy wentylatory.Ten przy zasilaczu odwrocilem w strone gpu.Tak ze wiej na srodek kompa.Hmm..i nic...nie wiem co robic...bo nie chce nic uszkodzic w moim kompie icon_sad2.gif

Sprawdzałeś innym programem?? Albo lepiej ;] Sprawdź to ręką... Jeżeli parzy to znaczy że ma dużo stopni ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi