Ramza Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Mam problem od jakiegoś czasu strasznie grzeje mi się karta graficzna.Wentylator(ten na karcie)jest sprawny i wyczyszczony.Screen: http://img329.imageshack.us/img329/8260/dddrf2.png .Czasami podczas grania jest nawet 120stopni. :mur: Dane mojej karty: Nvidia Geforce 6800xt Firma:Leadtek Karta modulowana tzn.że ma odblokowane wszystkie potoki i vertex'sy.Firma w której to kupiłem zrobiła tak kartę. Może ma to związek z tym że nie dawno kupiłem nowego proca,płytę i ramy. POMOCY!Pomóżcie bo ja się o swoją kartę boję.Niech mi ktoś powie jak zbić temperaturę.Mam zabudowane 2 wentylatory jeden skierowany w stroną gpu ,a jeden przy zasilaczu.Liczę na waszą pomoc. Ramza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Ciut cieplo w tej budzie masz?? Sa tam jakies wentylatory dodatkowe?? Skieruj jakas 80 na karte i zobacz jak sie zmienia tempy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 1. :arrow: MODOWANA a nie modulowana. Czas poszerzyc slownictwo. 2. :arrow: Podaj caly zestaw... Z zasilaczem. 3. :arrow: Dotykasz radiatora i jest goracy? Wiatrak sie kreci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramza Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 mam wentylatory dodatkowe jak już pisałem.Jeden skierowany w stronę gpu ,a jeden przy zasilaczu.Mam zasilacz z firym yamo 350vat karta jest ciepła wiatrak sie kreci sorry moj blad juz teraz wiem amd athlon 64 3500+ s.939 2x 512ddr ram kingston,1x 256ddr ram noname geforce 6800xt twardziel segate 80gb ata mobo asrock 939dual-vsta amd athlon 64 3500+ s.939 2x 512ddr ram kingston,1x 256ddr ram noname geforce 6800xt twardziel segate 80gb ata mobo asrock 939dual-vsta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterix Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Sprawdź czy radiator dobrze leży na rdzeniu (GPU) - u mine po zmianie z WC z powrotem na AC przykręciłem nierówno radiator i nie miał prawie styczności z GPU temperatury były identyczne jak u ciebie. Ale odrazu rozłożyłem i złożyłem chłodzenie z powrotem i już było OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramza Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 wiesz co ja nie ruszlem tego wentylatora na gpu wiec to chyba odpada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zdejmij chłodzenie z karty posmaruj GPU jakąś pastą (arctic silver 5, caramiqe itp.) i załóż cooler spowrotem. Jak to nie pomoże, to znaczy, że czujnik kłamie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramza Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 No spoko tylko czy ja przez to nie stracę gwarancji?A tak wogole podczas grania gry sie zatna na jakas chwilke i znow sie odblokowuja.A wczoraj mialem ekran smierci zwiazany z sterownikiem gpu.Wyskoczył mi tez przed tym komunikat ze karta ma wysoka temp.byl to komunikat od sterownika.czekam na rady B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Jak się boisz o gwarancje to zanieś do serwisu niech Ci zrobią... po własnoręcznej wymianie albo stracisz albo nie, zależy kto będzie sprawdzał, bylebyś nie uszkodził mechanicznie podczas zdejmowania/zakładania bo wtedy na 100% nie uznają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramza Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 ehh to tu bedzie maly problem..bo ja,ja na allegro kupilem w firmie komputerowej z siedziba w zielonej gorze a ja w bytomiu miszkam.A nie znasz jakiegos innego sensownego wytlumaczenia?czemu sie gpu grzeje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Bo zasilacz jest za bardzo obciazony przez co jedna linia leci w dol a druga daje kosmiczne napiecia. W takiej sytuacji procz grafiki narazone jest wszystko co aktualnie dziala w obudowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramza Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 zamontowalem na probe 450vat i bylo to samo to ja juz nic nie wiem :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 (edytowane) 9,35 V na +12V linii ?? :blink: Co to za zasilacz że ma takie wachania napięcia ?? . Kup sobie jakiś normalny zasilasz ( nie koniecznie 450W ) np. ModeCom lub Huntkey : Modecom MC-300 ATX 300W za 87 zł , HuntKey HK-350AP 350 W za 199 zł , CHIEFTEC GPS-400AA-101A - 400 W za 185 zł . Z tym co masz daleko nie zajedziesz . A co do temperatur GPU , zobaczy czy wentylator karty wywiewa chłodne czy ciepłe powietrze - możliwe że zaistalowane chłodzenie nie daje rady albo nie styka się z rdzeniem poprawnie ; Podkręcałeś może kartę lub była podkręcana przez sprzedającego i chodzi na tych zegarach do teraz ?? Podaj dokładny model karty . Edytowane 12 Stycznia 2007 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 9,35 V na +12V linii ?? blink.gif Co to za zasilacz że ma takie wachania napięcia ?? . Od kiedy to sie mierzy programami?? :mur: Jakie są te zasilacze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyysiu Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 (edytowane) VAT to podatek taki. Jednostką mocy jest wat (W). W innym wątku pisałem Ci, żebyś zmierzył napięcia miernikiem. Nadal obstawiam słaby kontakt GPU-Cooler. P.S. Sama moc napisana na nalepce dużo nam nie mówi, zawsze pisz model i producenta zasilacza. Edytowane 12 Stycznia 2007 przez krzyysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramza Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Mam zamontowany zasilacz z firmy yamo 350vat ,a zamontowalem na probe zasialcz z firmy tracer 450vat. Producent karty:Leadtek Model:Geforce 6800Xt modowana typ chlodzenia:wiatarak typ:agp napiecia i temperatura mierzona hmonitor link do karty: http://allegro.pl/item157356595_geforce_68...r3_okazja_.html tylko ze chyba kles waluje z tymi parametrami moja karta tak mniej wiecej wyglada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Napięć nie mierzy się softem, tylko miernikiem. Poza tym Tracery to jedne z najgorszych zasilaczy na rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramza Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 no dobra nie wazne czy najgorsze czy nie po prostu chcialem zobaczyc czy to cos zmieni.Jutro pomierze miernikiem to powiem co mi wyszlo.Martwi mnie tylko ta temperatura na gpu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Mierz temperatury w RivaTuner. Bardziej pewny program. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramza Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 no pomierzylem tym programem jest mniej wiecej tyle samo.cos czuje ze czujnik temperatury jest przepalony lub uszkodzony.dzwonilem do firmy dzie ja kupilem to mi powiedzieli ze jak karta ulegnie uszkodzeniu mam im ja wyslac i najprawdopodobniej dadza mi nowa :) tylko nie wiem czy im wierzyc na slowo...moga mnie wrobic.stwierdza ze z mojej winy sie spalila(uszkodziala)czy cos i co potem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Mam zamontowany zasilacz z firmy yamo 350vat ,a zamontowalem na probe zasialcz z firmy tracer 450vat. Yamo to hurtownia ktora sie miesci w Warszawie (np glowny dystrybutor Geila, ale to tak miedzy slowami), a tracer to jedno z najwiekszych syfow jakie istnieja na ziemi. Rozumiem, ze napiecia sie mierzy miernikiem, ale mozna zalozyc, ze wahniecia beda na poziomie nawet 1V. Jednak ja bym sie mocno zaniepokoil, ze mam 9V na linii 12V. Te czujniki klamia ale bez przesady. Ponizej zdjecie z Everestu z mojego komputera. Norma na 12V to 11.4V - 1V przeklamanie (podobno 0,5V tak naprawde przeklamuja czujniki). Ale ponizej 10V na 12V linii to slabiutko. O konsekwencjach nie chce mowic czym to sie moze skonczyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Ja też mam 9v na lini 12v. I nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością. Sprawdź sobie miernikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramza Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 jak juz pisalem mam 2 pomocniczy wentylatory.Ten przy zasilaczu odwrocilem w strone gpu.Tak ze wiej na srodek kompa.Hmm..i nic...nie wiem co robic...bo nie chce nic uszkodzic w moim kompie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 jak juz pisalem mam 2 pomocniczy wentylatory.Ten przy zasilaczu odwrocilem w strone gpu.Tak ze wiej na srodek kompa.Hmm..i nic...nie wiem co robic...bo nie chce nic uszkodzic w moim kompie icon_sad2.gifSprawdzałeś innym programem?? Albo lepiej ;] Sprawdź to ręką... Jeżeli parzy to znaczy że ma dużo stopni ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramza Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 na brzegach karty parzy dopiero po dluzszej chwili a centralnie na srodku po prostu po krotkiej chwili parzy.zaraz sprawdze innymi programami.Sprawdzalem juz rivatunerem,hmonitor i programem od nvidi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...