grzechuk Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 sytuacja taka: internet przychodzi do routera i od routera idzie na 2 komputery, na kazdym jest win xp pro sp2, wylaczone sa firewalle, nie widac drugiego komputera w otoczeniu sieciowym!! ani jeden ani drugi, po prostu siebie nie widza! ba nawet nei widza grup roboczych (ja mam workgroup, na drugim kompie jest grupa_robocza)... jest to o tyle dziwne, ze przez ftp moge sie pomiedzy nimi laczyc, ale to nie to samo... dziwi mnie tez fakt - odpalilem ubuntu 6.10 z cd na jednym i drugim kompie i bez problemu wykryl w swoim odpowiedniku otoczenia sieciowego i jednego i drugiego windowsa... moze omylkowo wylaczylem ktoras z uslug? niestety nie wiem co zrobic, a reinstal odpada (zgubilem keya od msdnaa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Nie pomyslales o tym ze komputery powinny byc w tej samej grupie roboczej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Heh, tez mam ten sam problem. Komp stacjonarny widzi laptopa w otoczeniu sieciowym, ale laptop kompa stacjonarnego juz nie (nawet grupy roboczej nie widzi - sa w innych). Ale do udostepnionych danych na stacjonarce moge sie bez problemu dostac, zarowno podajac IP kompa, jak i nazwe w sieci. Stacjonarny to XP Pro SP2, robiony nLite'em, laptop to XP Home SP2, standardowa instalka. Lapek dziala po Wifi, stacjonarny jest podlaczony do routera po kablu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechuk Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 pix3l ==> grupa robocza nie ma znaczenia, mozna miedzy roznymi plynnie przechodzic... costi==> tyle, ze u mnie (nie)dzia to w obie strony... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Trza se doinstalować protokół: "Service Advertising Protocol". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 i jeszcze odpowiednio ustawic polisy w "zasady zabezpieczen lokalnych" w narzedziach administracyjnych obowiazkowo muszabyc wlaczone uslugi :przegladarka komputera i serwer a jak nie dziala to zawsze ftp zainstalowqac mozna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Heh, tez mam ten sam problem. Komp stacjonarny widzi laptopa w otoczeniu sieciowym, ale laptop kompa stacjonarnego juz nie (nawet grupy roboczej nie widzi - sa w innych). Ale do udostepnionych danych na stacjonarce moge sie bez problemu dostac, zarowno podajac IP kompa, jak i nazwe w sieci. Stacjonarny to XP Pro SP2, robiony nLite'em, laptop to XP Home SP2, standardowa instalka. Lapek dziala po Wifi, stacjonarny jest podlaczony do routera po kablu. mialem dokladnie to samo, pomogla standardowa instalacja windowsa(bez zadnych nlitow i integracji autopatcherem) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Tylko widzisz, na tym kompie, na ktorym nie widac, jest standardowa instalka Windowsa ;) A na tym "pocietym" wszystko dziala jak trzeba. Aha, czy to normalne, ze na XP Home nie mam "zasad zabezpieczen lokalnych" w narzediach administracyjnych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 W home troche funkcji brakuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avecezary Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 witam HOME: ftp://ftp.microsoft.com/bussys/winnt/winnt-public/tools/scm/ plik scesp4i.exe ( pod PKM zainstaluj- nie podmieniac biblioteki esent.dll ) o problemach "niewidzialnosci" w otoczeniu sieciowym juz kilka razy bylo na forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...