Skocz do zawartości
grzechuk

Otoczenie Sieciowe - Niewidoczne Komputery?!

Rekomendowane odpowiedzi

sytuacja taka: internet przychodzi do routera i od routera idzie na 2 komputery, na kazdym jest win xp pro sp2, wylaczone sa firewalle, nie widac drugiego komputera w otoczeniu sieciowym!! ani jeden ani drugi, po prostu siebie nie widza! ba nawet nei widza grup roboczych (ja mam workgroup, na drugim kompie jest grupa_robocza)... jest to o tyle dziwne, ze przez ftp moge sie pomiedzy nimi laczyc, ale to nie to samo... dziwi mnie tez fakt - odpalilem ubuntu 6.10 z cd na jednym i drugim kompie i bez problemu wykryl w swoim odpowiedniku otoczenia sieciowego i jednego i drugiego windowsa... moze omylkowo wylaczylem ktoras z uslug? niestety nie wiem co zrobic, a reinstal odpada (zgubilem keya od msdnaa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, tez mam ten sam problem. Komp stacjonarny widzi laptopa w otoczeniu sieciowym, ale laptop kompa stacjonarnego juz nie (nawet grupy roboczej nie widzi - sa w innych).

Ale do udostepnionych danych na stacjonarce moge sie bez problemu dostac, zarowno podajac IP kompa, jak i nazwe w sieci.

Stacjonarny to XP Pro SP2, robiony nLite'em, laptop to XP Home SP2, standardowa instalka. Lapek dziala po Wifi, stacjonarny jest podlaczony do routera po kablu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, tez mam ten sam problem. Komp stacjonarny widzi laptopa w otoczeniu sieciowym, ale laptop kompa stacjonarnego juz nie (nawet grupy roboczej nie widzi - sa w innych).

Ale do udostepnionych danych na stacjonarce moge sie bez problemu dostac, zarowno podajac IP kompa, jak i nazwe w sieci.

Stacjonarny to XP Pro SP2, robiony nLite'em, laptop to XP Home SP2, standardowa instalka. Lapek dziala po Wifi, stacjonarny jest podlaczony do routera po kablu.

mialem dokladnie to samo, pomogla standardowa instalacja windowsa(bez zadnych nlitow i integracji autopatcherem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko widzisz, na tym kompie, na ktorym nie widac, jest standardowa instalka Windowsa ;) A na tym "pocietym" wszystko dziala jak trzeba.

Aha, czy to normalne, ze na XP Home nie mam "zasad zabezpieczen lokalnych" w narzediach administracyjnych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi