yamaykee Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 (edytowane) ogólnie sprawa rozbija się o dokonany przez mnie zakup nowego monitora, po przesiadce z crt na panorame 22" lcd WXGA okazało się, że rozdzielczość 800x600 jest już nie do przyjęcia. próbując przyspieszyć działanie obliviona (w 1280x768 - ta rozdzielczość wygląda już nieźle) stwierdziłem, że ograniczeniem w moim kompie jest głównie procesor. a skoro wymiana procesora - to i wymiana "wszystkiego". obecny konfig: Athlon XP 2500+ @ 2200mhz GF 6600 GT (bez O/C - obek sypie artami) 2x256 + 1x512 MB kingston 400mhz (o dziwo chodzi to niby w dualu) tagan 380u (czyli 600W PMPO ;) ) i teraz podam rewolucyjny parametr, ktory jest w/g mnie bardzo istotny, a czesto pomijany: SOP* : 25 fps - tak, mam niewielkie wymagania - nie gram w FPS'y :) cel: przesiadka na platforme, ktora dzis pozwoli mi grac w najbardziej wymagajace tytuly w miare wysokich rozdzielczosciach (od 1280x768 do 1680x1050) a w przyszlosci pozwoli na rozbudowe. Dodam, że kupując obecnego kompa ponad 2 lata temu (wtedy byl na axp1700 R9100 i 512MB) udalo mi sie podobny cel osiagnac. O ile z wyborem karty nie mam wiekszych problemow (cos w okolicach 7900GS) to sen z powiek ;) spędza mi wybór platformy - czy C2D czy może minimalistycznie A64 orleans 3000+ (z zamiarem kręcenia) czy może wogóle coś innego. Po lekturze innych tematów domyślam się, że zaraz polecicie mi C2D, ale nie jestem przekonany, czy wykorzystam w grach 2 rdzenie, ani czy intel nie wywinie mi zaraz numeru ze zmiana podstawki i za rok, zamiast kupić nowy procek, będę znów musiał wymieniać mobo. z drugiej strony obiło mi sie cos o uszy o AM2+, wiec to tez niekoniecznie taka przyszłosciowa platforma. wydaje mi się tez, ze przy preferowanej rozdzielczości i SOP relatywnie słaby procesor i tak nie będzie mnie ograniczał (a wnioskuje to po tym teście) pamięć - mysle ze przy A64 szarpnąłbym się na 2GB, a przy C2D 1GB zasilacz - w miare mozliwosci, chcialbym pozostac przy obecnym i jeszcze pytanie - czy A64 jest duzo szybszy niż AXP? *SOP - Subiektywne Odczucie Płynności Edytowane 12 Stycznia 2007 przez yamaykee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zależy ile masz kasy na całość , przy < 2500 zł opłaca się brać AM2 , powyżej 2 500 zł C2D staje się bardziej opłacalny . A64 jest znacznie wydajniejszy niż stary AXP . Na dzień dzisiejszy faktycznie nie ma gier wykorzystujacych 2 rdzenie , ale to ma się wkrótce zmienić ( Stalker , Crysis ) ; drugi rdzeń pozwala komfortowo pracować w systemie - kiedy uzywasz jednej zasobożernej aplikacji ( gry , programy do renderingu , programy do obróbki Audio/Video , programy pakujące etc. ) inne programy mogą działać na drugim rdzeniu - staje się np. mozliwa gra przy jednosczesnej rekompresji filmu . Zresztą na górze masz przyklejony temat o zestawach autorstwa Sysaka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ludwiczek Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2468-36 Jak sam widzisz z płynnym graniem na 7900GS w OB bywa różnie. 2GB by się przydały. Do wysokich rozdzielczości pewnie by się przydało coś lepszego od 7900gs czy 1950pro :wink: Ale 7900gs może Ci starczyć jeżeli nie jesteś wybredny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Tak naprawde do gier przynajmniej teraz 2-ch rdzeni nie wykorzystasz, ale programisci juz dzialaja w tej kwestii. Jezeli chodzi o bariere 25FPSow to tak naprawde tu w wiekszym przypadku decyduje grafika. Jak chcesz grac w rozdzialkach 1280 w gore, to w/g mnie 7900GS nie za bardzo Ci na to pozwoli, no chyba, ze lubisz delektowac sie przycieta w detalach grafika. Im wyzsza rozdzialka i bardziej teksturowa gra 2GB ramu tez by sie przydalo (przykad - Flight Simulator X - a to jeden z nowszych tytułów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamaykee Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 coraz bardziej przekonuje sie do c2d (6300). chociaż myslę, że na dzień dzisiejszy lepszym rozwiązaniem byłby A64, to wszystko wskazuje na to, ze bardziej przyszłościowy jest c2d. mobo - wziąłbym coś na n570 - przydałaby się obsługa 2 kanałów IDE - dobry to wybór (również pod względem OC)? pamieci - na razie 1 gb (Geil 1GB PC800 CL4 Ultra) co do grafy to zdecyduje, jak wybiore już pozostałe komponenty - chciałbym zmieścić się w budżecie 2,5 kpln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Czyli na AM2 się decydujesz?? Jeżeli tak, to bierz DFI na NF4 - seria chipsetów NF5xx nie udała się nVidii, nikt ich nie poleca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Tak, wkrótce AMD wyda na rynek AM2+, o to cały przyszłościowy AM2 ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamaykee Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 (edytowane) z drugiej strony obiło mi sie cos o uszy o AM2+, wiec to tez niekoniecznie taka przyszłosciowa platforma. Tak, wkrótce AMD wyda na rynek AM2+, o to cały przyszłościowy AM2 ... czyli tu sie zgadzamy? :) zdecydowalem sie na core 2 duo. ale chipset chcialbym od nvidii. płyta na nforce 570 albo 650 - np Asus P5N-E SLI Edytowane 14 Stycznia 2007 przez yamaykee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lhorror Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Z prockiem ja bym polecał FX, a potem conroe. To raczej oczywisty wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ITpro Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Człowieku, nie wypowiadaj się, jak się nie znasz... Niby jakim cudem C2D wsadzi na AM2 (podstawka pod FX)? Młotkiem? Wtedy wszystko będzie bezużyteczne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lhorror Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Nie zamierzam próbować ;) człowiek się pyta o procek to mówię. jakby nie patrzeć conroe bardziej przyszłościowy, może zmieni zdanie co do am2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 ...ale chipset chcialbym od nvidii. płyta na nforce 570 albo 650Tylko nf 650 z tych dwóch, chyba że nie zamierzasz podkręcać więcej, niż minimalnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamaykee Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 ok, to na chwile obecna planuję c2d 6300 na Asus P5N-E (nforce 650). karta to 7600gs/gt. Jaki ram do tego? no i czy moj tagan 380 styknie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...