EXO3 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Witam! W swoim życiu spotykałem się już z wieloma dziwnymi zachowaniami windowsa ale w dniu dzisiejszym totalnie nie wiem co moglo się stać więc postanowilem napisac posta na forum. Sytuacja wygląda tak: Naciskam POWER Komp sie botuje Wszystko wygląda normalnie Wyskakuje okienko windowsa i pasek ładowania - przeleci tradycyjne z 7 razy i... no właśnie charakterystyczny 'pyk' monitora - po którym pojawiał się normalnie windows - obecnie następuje 'pyk' i pojawia się czarny ekran i nic więcej - żadnego błędu itp itd, poprostu czarna dziura. Oczywiście postanowiłem, że trzeba sprawdzić co się dzieje, więc tryb awaryjny - no i znów to samo tyle, że komp się resetuje w momencie pojawienie się czarnego ekranu. Niewzruszony niepowodzeniem postanowiłem przywrócić ostatnią dobrą konfigurację - no i spoko znów okienko windowsa, pasek ładowania, i? 'pyk' i czarny ekran :blink: no to mówie niezły shit. Any ideas? Wiem, że można zrobić formata i po krzyku ale raz, że nie mam na to czasu i ochoty, a dwa musiałbym lecieć do kumpla z dyskiem, żeby zgrać ważne dane z C, więc w swoich poradach traktujcie format c: jako ostateczność :) Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co można zrobić to będę wdzięczny za pomoc Druga sprawa to czy mogło się coś posypać poza systemem - jakiś hardware albo cuś? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misico Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Miałem podobny problem. Jeśli masz już starszy monitor, to może być to samo, co u mnie... - zmniejszyłem rozdzielczość monitora - wgrałem odpowiednie sterowniki do grafiki. U mnie monitor nie 'wytrzymywał' po kilkuletniej eksploatacji odświeżania i wysokiej rozdzielczości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Jaka konfiguracja komputera?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 (edytowane) Miałem podobny problem. Jeśli masz już starszy monitor, to może być to samo, co u mnie... - zmniejszyłem rozdzielczość monitora - wgrałem odpowiednie sterowniki do grafiki. U mnie monitor nie 'wytrzymywał' po kilkuletniej eksploatacji odświeżania i wysokiej rozdzielczości. tzn, że monitor byłby dead? musiałbym potargać do kumpla z tym pudłem, żeby to sprawdzić... Grzechu_1990 konfig taki jak w sigu AMD Athlon 1Ghz ASUS A7V133 256MB RAM Prolink FX 5200Umonitor MAG 17" PF2 cośtam ;) typu CRT; ma ze 2 lata - może 3 Edytowane 12 Stycznia 2007 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 A jaki zasilacz, sprawdź kondensatory na płycie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Warto by dysk sprawdzić chdiskiem z konsoli z płytki instalacyjnej.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 A jaki zasilacz, sprawdź kondensatory na płycie.Zasilacz typu "Zasilacz" czyli typu noname. A z tymi kondensatorami to co mam konkretnie zrobić? tzn jak sprawdzić? :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 poogladac czy sa spuchniete/wylane....ale to raczej nie jest wina w tym przypadku. sprawdz dysk chkdsk (plyta winXP) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 (edytowane) A z tymi kondensatorami to co mam konkretnie zrobić? tzn jak sprawdzić? :-PObejrzeć - jak są takie jak na obrazku to kicha - do wymiany -> Pozdr. :D Edytowane 12 Stycznia 2007 przez Lzep Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 12 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Ten 'pyk' jest jak ma przejść w system graficzny tak? Stery tutaj nie mają nic do rzeczy bo tryb awaryjny ładuje swoje stery (systemowe) mi to wygląda na: 1. Coś zwaliło się w systemie (Format) [Często tak się dzieje że nagle przestaje działać] 2. Grafa (ponieważ jak włączasz awaryjny to od monitora się komp nie zresetuje) 3. Pożycz jakiegoś Linuxa Live CD i zobacz czy on startuje (jak linux odpali to znaczy że na 100% system beknął a sprzęt jest sprawnt) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misico Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 tzn, że monitor byłby dead? musiałbym potargać do kumpla z tym pudłem, żeby to sprawdzić... Nie o to chodzi! Ja mam wciąż ten sam monitor, tylko nie dawał sobie rady z dużym odświeżaniem i większą rozdzielczością. Ale trzeba było wgrać nowe stery, zmniejszyć rozdzielczość i odświeżanie, a w ten sposób pracuje na nim dalej... monitor MAG 17" PF2 cośtam ;) typu CRT; ma ze 2 lata - może 3 Ja mam MAG XJ500T...starszy typ. A może te MAG-i mają takie problemy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ice_sagan Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 jeszcze oprocz trybu awaryjnego i ostatniej dobrej konfiguracji jest bardzo pomocna opcja: tryb vga powinno pomóc jak wejdziesz do sys'a to drive cleaner i stery od grafy/chipsetu jak nie pomoże to sobie chociaz zgrasz dane z c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 wlasnie mialem pisac o trybie VGA ;) a na przyszlosc nie trzymaj waznych danych na partycji systemowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Nie wiem czy wniosę coś sensownego do tematu ale miałem to samo jak złożyłem Celka D z tym gumolepiszczem od intela i radiator dobrze nie przylegał, przeszedł post wrzuciło ekran bootvis'a a potem pyk i resecik i czarny ekran nawewt bez postu... może się po prostu grzejesz ?? Wejdź sobie w biosie w harware monitor i sprawdź. Z kolei jak źle złożyłem radiator na mobilu to miałem zwiechę w biosie po jakichś 15 - 20 sekudach aż wlazłem na tę zakładkę i zobaczyłem 75*C :D :D :D poprawienie chłodzenia dało efekt pozytywny:D Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Raczej to nie jest wina monitora ;). Weź płyte z xp i opcje naprawy systemu. Potem możesz pracować/lub zrobisz kopie danych i od nowa system. Spróbuj najpierw z jakimś linxuem live jak ktoś tutaj pisał i wtedy będziesz na bank widział czy monit jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 (edytowane) sprawe monitora, a raczej zbyt wysokiej rozdzielczosci/odswiezania wykluczy tryb VGA Edytowane 13 Stycznia 2007 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 ok dzieki wszystkim za rady - wlasnie wrocilem do domu - moze cos wieczorem uda sie pokombinowac - gdybym nie mial waznych danych na c to nawet bym sie nie zastanawial nad formatem ;) no ale tak sie jakos uzbieralo "pare" plikow w dokumentach i lipa. KOnmdensatory wydają się być ok. MOnitor chyba też, włożyłem jakąś płytke windows xp pre-install czy jakoś tak i tam weszło w menu, które było w 1024x768 i działało.... Dam znać co i jak po przetestowaniu wszystich podanych sposobów :) - tylko z tym linuksem bedzie ciezko - skad ja go wezme :D pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Jak w windowsie w 1024 działa to raczej nie on więc linux nie jest Ci potrzebny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Ok sprawdziłem chyba wszystko co napisaliście - oprócz linkuxa - bo nie mam skad go wziac :P Hardware monitor - 61 stopni Celc. Tryb VGA - też czarny ekran... nie pomaga Oczywiście próbowałem standardowych poleceń w konsoli odzyskiwania, które pomagają w większości przypadków błędów systemu - fixmbr, fixboot, bootcfg - niestety nic nie pomaga. Czy w związku z tym, że póki co nic nie pomaga zwiększa się prawdopodobieństwo, że posypało się coś z hardware? Druga sprawa - jak najłatwiej można przekopiować dane z C? :P Chodzi mi głownie o to czy można to zrobić np przez tą konsolę odzyskiwania systemu itp. Czy może lepiej się nie czarować tylko wyciągnąć HDD i odwiedzić kumpla? ;) Muszę przyznać, że dawno nie miałem takich problemów z systemem - obecny sytem ma ze 2 miesiące - poprzedni działał bez większych awarii prawie rok... Jestem ciekaw czy format pomoże - jeśli nie to chyba się delikatnie mówiąc wku... zdenerwuje <_< :) ps. jaki wniosek z tego, że tryb VGA się nie uruchamia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Dane z dysku C łatwo możesz przekopiować za pomocą Linuxa Live CD :) prosta operacja, na pewno ktoś taką płytkę z linuxem ma a jak nie ma to w kiosku dostaniesz z jakąś gazetą o Linuksie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 (edytowane) no to byłoby fajnie - jutro skoro świt lece do kiosku sprawdzić czy mają takie cudo.... akurat teraz mi się komp musiał posypać.... tuż przed sesją...gdy nie ma czasu na zabawę z systemem :? ehhh EDIT: ok system działa - formata nie udało mi się uniknąć :) no ale dzięki LiveCD Linuxa zachowałem dane z C na czym mi bardzo zależało Oczywiście płytę z pingwinem musiałem ściągnąć z neta bo na osiedlu odwiedziłem 3 sklepy - z czego w dwóch nie wiedzieli co to wogóle jest - ale przynajmniej się z tym nie kryli :D ps. Dzięki wszystkim za pomoc - zwłaszcza za ten "trick" z linuxem - zapewne jeszcze nie raz skorzystam z niego Edytowane 15 Stycznia 2007 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 mialem kiedys to samo przy p3 i plycie glownej ecs. Na kazdej karcie graficznej to samo bylo. Kazda grafika co miala jakas akceleracje to powodowala takie cos. W koncu znalalzem w domu s3virga i wlozylem w to agp. I o dziwo wszytsko dobrze chodzilo. Takze moze cos nie tak z agp. Wkoncu zmienilem plyte i byl spokoj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 (edytowane) no w moim przypadku na szczęście format pomógł - choć może to i nie tak dobrze? może padnięcie mobo byłoby stymulatorem do zmiany kompa? :D Edytowane 16 Stycznia 2007 przez EXO3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
males66 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 spokojnie moze ci jeszcze padnie :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...