Skocz do zawartości
KvM

Konkretna Płyta Pod E4300

Rekomendowane odpowiedzi

Warunki są takie

- mATX ( tylko w ostateczności mogę z tego zrezygnować)

- koniecznie regulacja napięcia procesora od 1V i pamięci do 2,3V

- koniecznie ICH 8R (Matrix storage)

- koniecznie i965

- koniecznie wyjście spdif

- rozsądna cena (do 500zł)

Sory, ale przekopałem się już przez dziesiątki płyt i nic sensownego (spełniającego wszystkie warunki)nie mogę znaleźć :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ABIT AB9 Pro?

Byłby idealny (mocno się nad nim zastanawiałem) gdyby nie fakt, że ma wyjścia optyczne, a nie elektryczne.

Po pierwsze jakość dźwięku jest przez takie wyjście zawsze ciut słabsza, a po drugie musiałbym kuć (wiercić ścianę) i kupować przyzwoity światłowód koszt 100-200zł - w takim wypadku wolę już dołożyć np. do asusa Deluxe

Może ktoś ma tę plytę i jest w stanie ustalić czy na płycie nie ma ona S/P dif elektrycznego?

Jeśli chodzi o pozostałe warunki to powiedzmy że nie wykluczam 975 jeśli udałoby się znaleźć coś w sensownej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłby idealny (mocno się nad nim zastanawiałem) gdyby nie fakt, że ma wyjścia optyczne, a nie elektryczne.

Po pierwsze jakość dźwięku jest przez takie wyjście zawsze ciut słabsza, a po drugie musiałbym kuć (wiercić ścianę) i kupować przyzwoity światłowód koszt 100-200zł - w takim wypadku wolę już dołożyć np. do asusa Deluxe

Może ktoś ma tę plytę i jest w stanie ustalić czy na płycie nie ma ona S/P dif elektrycznego?

Jeśli chodzi o pozostałe warunki to powiedzmy że nie wykluczam 975 jeśli udałoby się znaleźć coś w sensownej cenie.

Co do jakości - polemizowałbym, zwłaszcza kiedy to musisz mieć długi kabel.

A SPDIF Coaxialny jest napewno, tylko trzeba będzie kupić mostek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do jakości - polemizowałbym, zwłaszcza kiedy to musisz mieć długi kabel.

A SPDIF Coaxialny jest napewno, tylko trzeba będzie kupić mostek.

Oczywiście, że optyczne złącza są przeznaczone na długie dystanse i sprawują się na nich lepiej (także na krókich jeśli jest dużo zakłoceń elektromagnetycznych). Teoretycznie jakośc jest taka sama, ale w praktyce przetworniki optyczne są kiepskie i jakość jest subtelnie słabsza na optyce (oczywiście na krótkim dystansie bez zakłoceń - czyli tak jak w normalnym domu)

Abit nie podaje w specyfikacji faktu istnienia wyjścia elektrycznego na płycie - wolałbym aby ktoś kto ma tę płytę jednoznacznie to potwierdził

Ok.

Moje wymagania wydają się być nierealne.

Rezygnuję zatem z voltażu od 1V

Nie musi być ICH 8R (wystarczy 7R), generalnie chodzi o Intel MatriX Storage

musi być elektryzne spdif

nie musi być koniecznie 965

płyta bezproblemowo musi jednak chodzić na 333MHz (3GHz z E4300).

Wstępnie znalazłem Asus P5LD2/C Intel 945P.

Asus zasadniczo bardzo mnie kusi funkcją DTS Connect (niestety nie w tej płycie), ale zwykle jest ona powiązana z kartą na sledziu co jest dla mnie nie do przyjęcia.

Mignęła mi jedna płyta asusa z DTS Connect bez kart dźw. na śledziu, ale nie mogę jej odszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jest jakaś dobra płyta pod c.d tak do 350zł?

bo planowałem kupić zestaw z athlonem x2 - bo tam procesor kupie za 470 zł, a płyte za 300-i ma ona wszystko to jest mi potrzebne

natomiast kiedy szukałem czegoś po c.d to w cenie poniżej 300zł płyty były takie nędzne że sam nie wiem czy opłaca mi się brać zestaw z c.d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jest jakaś dobra płyta pod c.d tak do 350zł?

bo planowałem kupić zestaw z athlonem x2 - bo tam procesor kupie za 470 zł, a płyte za 300-i ma ona wszystko to jest mi potrzebne

natomiast kiedy szukałem czegoś po c.d to w cenie poniżej 300zł płyty były takie nędzne że sam nie wiem czy opłaca mi się brać zestaw z c.d

Nie ma, najtańsza dobra płytka jaka mi się w oczy rzuciła to Asus P5n-e sli, ale:

a) kosztuje w przedziale 400-450 zł

b) nigdzie jej nie ma narazie

A poza tym nie rób OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma, najtańsza dobra płytka jaka mi się w oczy rzuciła to Asus P5n-e sli, ale:

a) kosztuje w przedziale 400-450 zł

b) nigdzie jej nie ma narazie

A poza tym nie rób OT.

No niestety też z przykrością stwierdzam, że płyty pod intela za rozsądne pieniądze są kiepściuchne w zestawieniu z AMD. Ostatecznie chyba zdecyduję się Asus P5B Deluxe, ale to jest mocno powyżej budżetu, no i napięcie na procku zdaje się najniżej da radę ustawić 1,1V, ale ok niech jej będzie ma za to ICH8R i DTS Connect bez śledzia.

Szczerze mówiąc to byłem bliski już odpuszczenia sobie platformy intela (dużo wad, mało zalet), ale niech mu tam będzie, uczucia mam jednak mieszane, ale cóź jest moda na intela niech będzie intel na pokazówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czekam aż P5n-e sli będzie dostępna i chyba na nią się skuszę. Normalna cena i do tego fajna płytka. No i OC na bardzo dobrym poziomie- FSB do 500 MHz potrafi ;) A skoro masz takie wymagania co do dźwięku (chodzi mi o spdif) to dlaczego nie kupisz sobie porządnej dźwiękówy, tylko kierujesz się w wyborze płyty integrą? Trochę nielogiczne....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja sie podepne pod temat. :]

Pytam tak z ciekawosci, jaka jest obecnie najtansza plyta obsl. 4300 z pcix ? 775Dual-VSTA ?

Albo ConRoe na 945, szczerze to ona chyba 220 kosztuje.

Ale się za to w ogóle nie kręci :D 5MHz ponad std FSB procka ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi