PC_Speaker Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Jak w temacie. Postanowiłem sobie pomęczyć dzisiaj mojego P4-M SL5YU. Jest to mobil od Intela działający na QPB 100 z pinmodem na QPB800. Na desktopowej płycie łapie mnożnik 12 a w lapkach ma 16. Generalnie w desktopie proc ulega underclockowi jakby. Żeby go przyspieszyć użyłem napjpierw wspomnianego pinmoda a później clockgena i tu się zaczyna problem. Proc idzie jak szatan do granicy 220 FSB @1,600vcore, potem zaczynają się schody. Nie da się przekroczyć wspomnianym CG granicy 220 mhz i nie dlatego żeby były zwiechy czy resety z BSoD'ami tylko dlatego, że CG sam resetuje do 220 MHz. :mur: Co więcej .... jak już odpuściłem sobie przepatrywanie jakie to ma inne - podobne ICS'y w bazie to się okazało, że nie mogę zrobić walidacji wyniku poprzez Cpu-Z bo po prostu zniknęła część okienek w nim a są to m.in: vcore, fsb,qpb,spd,memory,motherboard ... w zasadzie wszystkie poza nazwą proca i taktowaniem.... mam wynik w postaci screena ale co z tego ? Na razie brak pomysłów, proc zimny bo ledwo łapie 30*Cw idlowaniu... ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Cpu-z nie działa bo nie ma dostępu do sterownika, może to być np. wina clockgena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 o kurde .... faktycznie teraz działa jak clockgena zabiłem. Taka prosta kwestia a może przyprawić o dreszcz... a ten drugi przypadek przed zamknięciem tematu?? Dlaczego ClockGen nie podnosi więcej niż 220 MHz dla FSB ? przedtem dawał i 233 ale była zwiecha, BSoD i inne ciekawostki bo nie podnosiłem vcore sprawdzając ile pójdzie na defaulcie. Teraz jak podniosłem to powyżej 220 nie idzie :( Czy wyłączony PAT może powodować takie klocki ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 Tego niestety nie wiem, nie spotkałem się z takim zjawiskiem nigdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 (edytowane) Kwestię naświetlił mi nieco Alfredek, będę testował za jakiśczas bo nie mam teraz czasu. Mianowicie trzeba podnieść napięcie na AGP max do 1,95 V bo ono od razu podnosi napięcie na NB.... ciekawie to wykombinował a ja sobie to sprawdzę ... tylko najpierw moda musze zdjąć :D Jak ktoś ma jakieś sugestie to proszę o odpowiedzi. EDIT: bez zdejmowania moda bo nie mam czasu : użyto clockgena i zmiana napięć ; AGP na 1,65, vdimm na 2,65, vcore na 1,675v wynik ? : http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=156457 :D Pozdrawiam. Edytowane 13 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Wynik już fajny :D będzie FAQ o mobilach? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 (edytowane) Jestem w trakcie przygotowywania i czekam na extrasy od Alfredka bo coś ze swoim Daltonem chce pojechać ostrzej więc FAQ będzie :D Mam od siebie kilka screeników i kilka walidacji oraz raportów everesta czekających na zamieszczenie na pewnej stronce. jak się uporam ze wszystkim to będzie za max tydzień ... Jutro idę zobaczyć czy mnie do pracy przyjmą więc nieco stresa siedzi w człowieku :D EDIT: a mawiają, że rewizja B0 źle się podkręca :D http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=157026 Pozdrawiam. Edytowane 15 Stycznia 2007 przez PC_Speaker Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...