Skocz do zawartości
przemo3642

Trendy Na Rynku Pamięci Czyli....

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie! Mam nadzieję, że nie powieliłem jakiegoś tematu.

W niedalekiej przyszłości planuję zakup kości 2x1gb ddr400. Właściwie, to będę miał czas, żeby wykorzystać tak dużą ilość pamięci (do grania :)) dopiero w wakacje, jak uporam się z magisterką. Niestety nie miałem ostatnio czasu na śledzenie trendów na rynku i dlatego mam pewne wątpiliwości:

1) Opłaca się kupować teraz pamięć DDR400 czy lepiej trochę poczekać (na ewentualną obniżkę cen)?

2) Jeśli zdecyduje się czekać, jest ryzyko, że za parę miesięcy pamięci ddr zniknął z rynku (jak np procesory na s939) i zostanę na lodzie?

Na chwilę obecną kupowałbym coś w tym stylu: http://www.allegro.pl/item154805249_geil_2...dimportera.html

Nie jestem "sportowcem" w kwestii benchmarków, dlatego pamięci za 900-1000zł nie wchodzą w grę. (Widziałem jakieś testy wpływu szybkości ramu na gry komp. - w wielkich porywach różnice dochodziły do 3%, więc po prostu jak dla mnie nie warto).

Edytowane przez przemo3642

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Opłaca się kupować teraz pamięć DDR400 czy lepiej trochę poczekać (na ewentualną obniżkę cen)?

2) Jeśli zdecyduje się czekać, jest ryzyko, że za parę miesięcy pamięci ddr zniknął z rynku (jak np procesory na s939) i zostanę na lodzie?

1 i 2. Pamieci DDR juz wychodza z produkcji o ile nie wyszly. AMD zaprzestalo produkcji s939 i trzepie tylko AM2 (DDR2), Intel ze swoim Core 2 Duo i s775 to samo tylko DDR2. Na horyzoncie sa juz DDR3, wiec sam odpowiedz sobie na Twoje pytania. Pamieci DDR jednak szybko nie znikna z rynku (mowie o uzywanych), bo z tego co ostatnio widzialem wiekszac komputerow jest na DDRach. (jakis wykres na jakiejs stronie apropos DDR3jek). Edytowane przez File

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc "dopwiadam" sobie i proszę mnie poprawić jeśli się mylę:

Platformy, które wykorzystują ddr nie są już produkowane, podobnie jak same pamięci. Czyli sprzedawane są teraz zapasy magazynowe, które niedługo się skończą. Ponieważ na rynku istnieje jeszczze bardzo dużo komputerow wykorzystujących pamieci ddr można liczyć na sporą nadwyżkę popytu nad podaża w niedługim czasie.

Wniosek: jeśli ma się w marę solidny sprzęt, np na s939 i chce się na nim pograć jeszcze przez jakiś czas, nie warto czekać z powiększeniem pamięci, np do wakacji, tylko kupować teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przemo3642

Jak masz zamiar czekac do wakacji ,to moge ci w tym okresie odsprzedac mojego sprzeta ;)

bedziesz mial komplet mobo-ram-cpu-cooler :)

A tak powazniej ,to jak masz zamiar dopiero pogiercowac w wakacje ,to Ci szczerze wspolczuje

poczekaj z tym zakupem doe wakacji ,bedzie taniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie warto już pakować się w cokolwiek z DDR1

Chodzi o to, że ja już w tym momencie mam sprzęt z ddr1, w miare przyzwoity, który zapewne jeszcze sporo pociągnie (dfi na s939 + SanDiego@2,9ghz). Myślę, że procek długo da radę, standard PCX przecież jeszcze przez czas będzie wspierany przez producentów kart graficznych. Więc to nie kwestia tego, czy siępakować w cokolwiek zd ddr1 czy też nie, ale tego, czy warto kupić kości teraz, czy troch później.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi