Skocz do zawartości
zaxwardx

Chłodzenie 7900gs

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie chłodzenie w okolicach 80zł do tej karty będzie najlepsze? Czy zmiana cooler'a na karcie graficznej jest trudna i sprawia jakieś problemy? Czy się w ogóle opłaca i czy traci się wtedy gwarancję?

Edytowane przez zaxwardx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem ten temat i niestety nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie moje pytania.

1) Czy zmieniając wentylator na GPU traci się gwarancję?

2) Czy zmiana wentylatora sprawia jakieś problemy?

3) Czy Pentagram Freezone XC-80 Cu to dobry wybór? I czy jest dużo lepszy od wersji XC-70 Cu+?

4) Czy zmieniając chłodzenie na jedno z powyższych zyskam o wiele większe możliwości O/C?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. Nie jeśli nie spowoduje to trwałęgo uszkodzenia fizycznego sprzętu i jśli uda Ci się ukryć wymianę pasty na jakąś lepszą poprzez ponowne założenie "sylikona" w czasie zwrotu na gwarancje.

AD2. Nie, jeśli posaidasz choć trochę zdolnośći manualnych i tyle samo wyobraźni

AD3. To zależy jakie masz chłodzenie, ale te pentagramy znacznej różnicy nie dadzą, może 4-5 stopni.

AD4. Wątpie

AD5. Polecam Evercool Turbo 2, nic lepszego w tej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=185240&st=300 - chodziło ci oto co w tym linku pokazuje Xytras ?

Jeśli tak to jest to rozwiązanie ale troche i zabawy, tylko martwi mnie to że :

No i wygląda to tak że cooler świetnie zbija temperature w idle, nawet o 10-15stC!(60st z 70-75) Ale co się dzieje po włączeniu trybu 3D? Masakra - układ nie nadąża z odprowadzaniem ciepła! Radiator wraz z Heatpipe jest tak gorący że zaczyna strasznie parzyć! A temp rośnie coraz szybciej do 95st!!! Po tym niebieski ekran i trzeba resetować kompa!

Najpierw podłączyłem wentyl pod fabryczne wyjście na karcie żeby była regulacja ale ona jest zbędna bo na 100% obrotów wentyl jest niesłyszalny. Tylko że nawet na maks obrotów cooler calkowicie nie radzi sobie z odprowadzeniem ciepła z x1900xtx na standardowych parametrach nie mówiąc jużo o OC!

Będe próbował zamontować 90mm wentyl zamiast tego fabrycznego i zobacze jaki będzie efekt. Ew jeszcze moge założyć 120-ke.

nie wiem co myśleć o tej wypowiedzi bo sam miałem kupić takie chłodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=185240&st=300 Ale co się dzieje po włączeniu trybu 3D? Masakra - układ nie nadąża z odprowadzaniem ciepła! Radiator wraz z Heatpipe jest tak gorący że zaczyna strasznie parzyć! A temp rośnie coraz szybciej do 95st!!! Po tym niebieski ekran i trzeba resetować kompa!

nie wiem co myśleć o tej wypowiedzi bo sam miałem kupić takie chłodzenie

Podejrzewam, że kolega podczas podgrzewania nad kuchenką gazową doprowadził do rozszczelnienia rurek (roztopił zalutowane koncówki).

W idle same rurki miedziane (nawet bez gazu w środku) powinny sobie poradzić z odprowadzaniem pewnej ilości ciepła, natomiast w stresie już nie-wewnątrz rurki nie zachodzi przemiana gazowa-bo gazu już tam nie ma- no i grafa się grzeje.

Edytowane przez Pussey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi