Skocz do zawartości
Gość Bio

Chłodzenie Na Socket A

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż... ostatnio mój zajefajny boxowy wentylator na procu coraz dziwniejsze dźwięki wydaje (mniejsza o to jakie) i stwierdziłem, że wypadało by kupić jakieś sensowne chłodzenie... przez jakiś czas myśalełem o Pentagramie Freezone NXC-100 Cu ale doczytałem, że on nie ma mocowania na socket A :-/

jakieś pomysły co można by kupić do 100zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wiem że QVC pasuje... ale ciężko go zdobyć :-/

myślę nad THERMALTAKE VOLCANO... co o nim powiecie?

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie masz temperatury? bo na boxowym chłodzeniu w stresie to mam w okolicach 60 stopni (sempron 2500+ o_0) a chcę go kręcić (może wyjdzie 3000+ i więcej :] )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie masz temperatury? bo na boxowym chłodzeniu w stresie to mam w okolicach 60 stopni (sempron 2500+ o_0) a chcę go kręcić (może wyjdzie 3000+ i więcej :] )

Ja mam AMD 2000+@2200+ rdzeń Palomino a wiadomo jak się grzeje. Mam to chłodzenie w stresie max jak było to 41 idle 38. Mam bude otwartą. Chłodzenie za ta cenę to rewelacja. :wink:

Ja mam AMD 2000+@2200+ rdzeń Palomino a wiadomo jak się grzeje. Mam to chłodzenie w stresie max jak było to 41 idle 38. Mam bude otwartą. Chłodzenie za ta cenę to rewelacja. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku dni mam AC Copper Lite. Po przesiadce z Glaciala na AC na wejściu spadło mi o 2*C. Po 2 dniach miałem o 4*C mniej (Arctic Silver 5 się dociera). Oczywiście przy zamkniętej budzie. Jak otworze to temp w idle spada 6-7*C w porównaniu do poprzedniego coolera.

Jednak są i minusy. Otóż moja płyta główna ma z lewej strony podstawki mofsety i większość kondziołków, a z prawej gniazda DDR. Poprzedni cooler miał "płytki" radiatora w poziomie, czyli jak dmuchał to chłodził przy okazji w/w bajerów :D . AC Copper Lite ma "płytki" radiatora w pionie, więc nie chłodzi w/w bajerów :mur:, ale wieje na NB (który aż tak mi się nie grzeje - niebieski Zalman wyrabiał). Reasumując, muszę zrobić w budzie przeciąg rzeczy nie mieć cały czas otwartej (młodsza siostra) dla uzyskania niższej temp proca i mobo, ale to tylko moje spostrzeżenia.

Jeśli szukasz jakiegokolwiek coolerka to polecam :)

Na poprzednim coolerze (idle/stres):

CPU: 52/56

mobo 32/34

Po przesiadce na AC:

CPU: przy otwartej budzie 45-46/53, przy zamkniętej 49-55

mobo: przy otwartej 33-35, przy zamknietej ~39

EDIT:

Aaa i jeszcze coś - komp chodzi trochę ciszej po tej przesiadce :damage_wall:

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołóz 12 zł i będziesz mieć cooler na kilka kolejnych procesorów - Thermaltake Sonic Tower - link

Czytałem gdzieś, że bez żadnego nadmuchu to dobrze on sobie nie radzi.

Np. http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=17473

Edytowane przez seba_999

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zamówiłem w sklep.gral.pl Scythe Katana CU :] razem z transportem - 138zł :]

EDIT: produkt obecnie niedostępny... co mi powiecie o Zalmanie CNPS 7000B-Cu ??

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam za drugi post ale liczę na szybką odpowiedź :] otóż zalmanik właśnie leży na stole w drugim pokoju i mam pytanie... jak się sprawuje pasta od zalmana? dobry to wynalazek?

i czy można wyczyścić radiator i proca spirytusem salicylowym (dobrze napisałem?) ?

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałeś cenę? jeśli byś mi za sponsorował te 30zł to owszem kupiłbym... zresztą zadałem inne pytanie...

po drugie: czytałeś opis?

Zastosowanie:

Socket 939

Socket AM2

Socket 775

Socket 754

ja potrzebuje na socketa A....

Edytowane przez Bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi