Skocz do zawartości
HiPhO

2xfander 120 I Szczelna Obudowa

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, ze ostatnio dosc modne na forum stalo sie wstawianie miliona wentylatorow w jednej budzie to chcialem pokazac, ze wystarcza dwa :)

Dołączona grafika

jeden fanderek@800rpm na ninjy i drugi identyczny w zasilaczu

Dołączona grafika

karta to gf 7600gs silent od asusa

plyta p5nd2-sli

proc pd805@3.0ghz

oraz do grzalek zaliczyc mozna jeszcze 3xmaxtor w raid 0

buda wyklojona matami, brak zadnej szpary czy wiatraka zasysajacego

temp.

idle - proc/mobo ~45-50/~42-47

stress(po godzinie) proc/mobo ~60/~60

i teraz pytanie:

po kiego wala wsdadzac po 2 wentyle na kazda ze scian obudowy, no chyba, ze to teraz modne - to wycofuje pytanie

Edytowane przez HiPhO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej podaj temperatury dysków bez nawiewu - jako, że są w plastikowych szynach to pewnie grzeją się niemiłosiernie. Dodatkowo Fander na 800 RPM jest już słyszalny i ja bym wolał mieć 2 ale na 600 RPM.

Jak dla mnie nic ciekawego, też mogę wywalić jeden wentylator, bez którego się w sumie komputer obejdzie i będzie 2x120 mm, ale nieporównywalnie ciszej niż u Ciebie. Ale, że jest absolutnie niesłyszalny to go zostawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie nic ciekawego.. Właściwie mówiąc to jest gorzej niż źle. Skoro ci się podobają takie tempy to ok ;) Dla mnie stanowcza za wysokie. :wink: :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem w ktorym momencie slychac fandera @800 to raz

druga sprawa to maty, wiec napewno nie slychac wiatrakow

trzecia sprawa to jak upieka mi sie dyski, to moz do tej pory zrobia jakies naprawde ciche bo jedyna rzecz jaka slysze ta krecenie sie talerzy w dyskach

a temperatury - puki sie nie dymi jest dobrze :)

co do temeratury dyskow, to ciezko bedzie ja zmierzyc, bo nimam termometra :)

Edytowane przez HiPhO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem w ktorym momencie slychac fandera @800 to raz

Przy dobrze wyciszonym komputerze słychać go nawet na 600 RPM. Dodatkowo powiem, że mam obudowę wyciszoną matami i gąbką.

jedyna zecz jaka slysze ta krecenie sie talerzy w dyskach

RZecz, to po pierwsze. Po drugie właśnie to w dyskach jest słyszalne i to bardzo wyraźnie, przebija nawet Fandera na 800 RPM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slysze go jak go mam w dloni i sie kreci ~950 rpm w budzie to prawde mowiac ten na pocu jest nieslyszalny @1300rpm

w zasilaczu to wiadomo ze go slychac przy 1000 bo jest prawie ze na zewnatrz obudowy

Raczej dla tego że w zasilaczu sa wieksze opory powietrza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy jeszcze o jakich fanderach mowa. Ja mams stara wersje to przy ~550RPM juz jest tak ze trzymajac go przed soba jest baardzo trudno wychwycic czy chodzi czy nie - juz nie mowiac w kompie. Rozpoznawalnosc przy absolutnej ciszy tak z 10cm.

A co do configa opisywanego w tym temacie, to 3 dyski 3.5 cala nie tylko glosno pracuja ale tez wprowadzaja w wibrazje obudowe (juz 1 dysk, normalnie przykrecony targa nawet duzym bigtowerem jak chce), to najgorsze w dysku. Wg mnie dzwiek samej pracy obrotowej jest 2gi w kolejnosci jezeli chodzi o glosnosc dyskow.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie likwidują :) moze tylko troszke tlumia

i to nie jest bigtower :)

a co do wyciszania, to juz malo wazne jak glosno komp wyje, bo jest zagluszony projektorem :) a ten wyje skolei jak opetany

nastepny temat bedzie typu "wymiana wiatraka w projektorze na fander'a"

@netmajor - to nie jest infinity

Edytowane przez HiPhO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi