Skocz do zawartości
strimerr

Pomocy Z Toshiba!

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie ma takiego folderu nigdzie. Z tego chyba wniosek, że mój sprzęt nie obsługuje tych bajerów?! Na stronie Toshiby też nic nie ma poza sterownikami. :mur:

Karty dzwiękowe chyba te same może sterowniki masz starawe (najnowższe są z Listopada lub z Grudnia)

Po kliknięciu na ikonę audio w panelu sterowania winno ukazać się takie okno:

post-134788-1169747097_thumb.jpg

Być może masz inny program do zarządzania audio niż Virtual Sound.

Jak również możesz sprobować go zainstalować jeżeli nie będzie konfliktów to system na to pozwoli. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karty dzwiękowe chyba te same może sterowniki masz starawe (najnowższe są z Listopada lub z Grudnia)

Po kliknięciu na ikonę audio w panelu sterowania winno ukazać się takie okno:

post-134788-1169747097_thumb.jpg

Być może masz inny program do zarządzania audio niż Virtual Sound.

Jak również możesz sprobować go zainstalować jeżeli nie będzie konfliktów to system na to pozwoli. :D

Ja mam sterowniki najnowsze ze strony Toshiby czyli 5.10.0.5253 z 03/07/06! Nie wiem skąd wziołeś nowsze?! Z doświadczenia wiem ze stery ze stron producentów podzespołów nie wchodzą jeśli Toshiba w nich nie pogrzebie.

Niby mam to okno które jest na tym screenie ale bez tej pierwszej zakładki "Efekt dzwiękowy". Reszta wygląda tak samo. Co rzeczywiście mogłoby wskazywać , że masz coś nowszego.

Edytowane przez Szczepano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam sterowniki najnowsze ze strony Toshiby czyli 5.10.0.5253 z 03/07/06! Nie wiem skąd wziołeś nowsze?! Z doświadczenia wiem ze stery ze stron producentów podzespołów nie wchodzą jeśli Toshiba w nich nie pogrzebie.

Niby mam to okno które jest na tym screenie ale bez tej pierwszej zakładki "Efekt dzwiękowy". Reszta wygląda tak samo. Co rzeczywiście mogłoby wskazywać , że masz coś nowszego.

Tzn. masz sterowniki stare (Toshiba nie tak szybko aktualizuje sterowniki na swoich stronach w wypadku sterowników audio zbytniego ryzyka nie ma gorzej jest z kartami graficznymi gdzie niewłaściwe sterowniki mogą doprowadzać do przegrzania sprzętu i awarii laptopa. Dlatego stosują pewne blokady na instalację tych sterowników.)

U mnie wer.sterownika jest 5.10.0.5324

http://www.realtek.com.tw/downloads/downlo...p;GetDown=false

Możesz z tej strony pobrać sterowniki. Widać z tego, że są to nowższe niż u mnie (moje z 15-12 a te są z 29-12)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. masz sterowniki stare (Toshiba nie tak szybko aktualizuje sterowniki na swoich stronach w wypadku sterowników audio zbytniego ryzyka nie ma gorzej jest z kartami graficznymi gdzie niewłaściwe sterowniki mogą doprowadzać do przegrzania sprzętu i awarii laptopa. Dlatego stosują pewne blokady na instalację tych sterowników.)

U mnie wer.sterownika jest 5.10.0.5324

http://www.realtek.com.tw/downloads/downlo...p;GetDown=false

Możesz z tej strony pobrać sterowniki. Widać z tego, że są to nowższe niż u mnie (moje z 15-12 a te są z 29-12)

No i zaistalowałem nowsze z grudnia. Mam tą karte której brakowało. Ale tego programu Virtual Sound dalej nie ma!! A mi cały czas chodzi o to czy ja mam SRS i gdzie moge znaleść jakieś ustaiwenia do nie go.

Edytowane przez Szczepano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zaistalowałem nowsze z grudnia. Mam tą karte której brakowało. Ale tego programu Virtual Sound dalej nie ma!! A mi cały czas chodzi o to czy ja mam SRS i gdzie moge znaleść jakieś ustaiwenia do nie go.

Tego programy przy instalacji sterowników do audio nie będzie.

Podaj namiar to Ci podeślę plik (chyba 1,5MB)

Do ustawienia silnych basów potrzebne są dobre głośniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego programy przy instalacji sterowników do audio nie będzie.

Podaj namiar to Ci podeślę plik (chyba 1,5MB)

Do ustawienia silnych basów potrzebne są dobre głośniki.

Dzięki, żę Ci się jeszcze nie znudziło odpisywać na te moje posty. Ale skąd Ty w takim razie masz ten program?

Chodzi mi o to, że jeśli ja go nie dostałem to może ja nie mam tego SRS i tych bajerów. Troche się już pogubiłem. No ale musze chyba wycgodzić z założenia, że skoro mamy te same karty to...!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

troche nie odpisywalem ale mialem maly wyjazd.

poszperałem po anglojęzycznych forach i dowiedziałem sie , że moj problem z koszmarnym dźwiękiem to częsta przypadłość.

dźwięk sie poprawił po usunięciu z windows'a 2 plików .bat odpowiadających za dźwięk

http://forums.computers.toshiba-europe.com...?threadID=18720

na linku powyżej wszystko opisano.

ale jakość dźwięku dalej mnie nie satysfakcjonuje.

zainstaluje jeszcze najnowsze sterowniki do których link podaliście wyżej.

poza tym mam pytanie czy w moim lapku A110-195 będzie działał dual channel dla RAM

narazie mam jedna kość 512 i chce dokupić na dniach drugą ale nie wiem czy szukać samsunga (taka jest włożona) dla duala czy brac Goodrama (najtańszy).

Powiedzcie czy polecacie przedłużenie gwarancji ??

a może Toshiba na tyle solidna że nie trzeba??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

troche nie odpisywalem ale mialem maly wyjazd.

poszperałem po anglojęzycznych forach i dowiedziałem sie , że moj problem z koszmarnym dźwiękiem to częsta przypadłość.

dźwięk sie poprawił po usunięciu z windows'a 2 plików .bat odpowiadających za dźwięk

http://forums.computers.toshiba-europe.com...?threadID=18720

na linku powyżej wszystko opisano.

ale jakość dźwięku dalej mnie nie satysfakcjonuje.

zainstaluje jeszcze najnowsze sterowniki do których link podaliście wyżej.

poza tym mam pytanie czy w moim lapku A110-195 będzie działał dual channel dla RAM

narazie mam jedna kość 512 i chce dokupić na dniach drugą ale nie wiem czy szukać samsunga (taka jest włożona) dla duala czy brac Goodrama (najtańszy).

Powiedzcie czy polecacie przedłużenie gwarancji ??

a może Toshiba na tyle solidna że nie trzeba??

Gdzieś kiedyś czytałęm że statystycznie najcześciej lapy psują się w drugim roku użytkowania. Co do tego czy warto wykupić - no więc decyzja należy do Ciebie! Czy chcesz mieć ten komfort? Ja tam mam 3 lata i od początku kupując kompa zakładałem, że przedłuże jeśli standardowo będzie to tylko rok. Akurat w tym przypadku nie musiałem bo 3 lata dostałem w standardzie. pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś kiedyś czytałęm że statystycznie najcześciej lapy psują się w drugim roku użytkowania. Co do tego czy warto wykupić - no więc decyzja należy do Ciebie! Czy chcesz mieć ten komfort? Ja tam mam 3 lata i od początku kupując kompa zakładałem, że przedłuże jeśli standardowo będzie to tylko rok. Akurat w tym przypadku nie musiałem bo 3 lata dostałem w standardzie. pzdr

Czy w drugim roku ? mi się wydaje, że tu nie ma takiej reguły (raczej decydują przypadki losowe jeżeli chodzi o firmy znaczące).

U mnie po 11 miesiącach użytkowania padła nagrywarka Matshita UJ-841S (czyta tylko płyty tłoczone, nie nagrywa) co prawda mi to tak bardzo nie przeszkadza bo mam z boku drugi dysk no ale wreszczie trzeba będzie wysłać do serwisu.

Po zatym innych uwag do tego modelu nie mam. Gneralnie nagrywarki Matshity jeżeli chodzi o ten model mają złą opinię i tylko czekałem kiedy to i u mnie nastąpi. Akumulator nie stracił pojemności. Głośniki jak na laptopowe uważam w dalszym ciągu jako b.dobre (przy wykorzystaniu dobrych słuchawek lub zestawu głośników efekt jest znakomity). Co dotyczy wykupu dodatkowego roku gwarancji to nie zaszkodzi i jak to się mówi zło nie śpi i może awaria przytrafić się najlepszej firmie (ja zpłaciłem 130zł. za dodatkowy rok).

@Szczepano czy po instalacji Virtual Sound folder tak wygląda:

post-134788-1169891569_thumb.jpg

i o jaki brakujący plik pyta (prawdopodobnie tu decyduje model płyty).

Co dotyczy pracy pamięci u mnie pracują w singlu (jedna Samsung druga No Name asynchronicznie)

post-134788-1169892560_thumb.jpgpost-134788-1169892593_thumb.jpgpost-134788-1169892633_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

widze , że w dualu raczej działać nie bedzie więc kupie pamięci jakie mi wpadna w ręke.

mam pytanie:

na allegro albo w sklepach internetowych wszędzie są pamięci ddr2 Pc4200 533 a u mie na kości i cpu-z jest napisane pc4300??

czym to się różni?? nie wiedzę nigdzie na sprzedaż pamięci pc 4300??

czy pc4200 będa dla mnie dobre??

mam też pytanie co oznacza

general information - not registred i

record - NO GEDB data found

w unit details??

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pc4200 a pc4300 to to samo.

general information - not registred i

record - NO GEDB data found

Sprzedaż Twojego lapa nie została zarejestrowana. Sklep tego nie zrobił a więc musisz sam zarejestrować go przez neta. Zadzwoń pod 0801 13 81 81 i tam powiedzą Ci jak to wykonać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pc4200 a pc4300 to to samo.

Sprzedaż Twojego lapa nie została zarejestrowana. Sklep tego nie zrobił a więc musisz sam zarejestrować go przez neta. Zadzwoń pod 0801 13 81 81 i tam powiedzą Ci jak to wykonać.

Po co gdziekolwiek dzwonić? Wystarczy wejść na stronęToshiby Polska i po lewej stronie jest rejestracja. Trzeba wpisać kilka danych i to wszystko.

Ewentualnie należy uzbroić się w cierpliwość bo fakt rejestracji może zostać odnotowany dopiero po kilku dniach.

Czy w drugim roku ? mi się wydaje, że tu nie ma takiej reguły (raczej decydują przypadki losowe jeżeli chodzi o firmy znaczące).

U mnie po 11 miesiącach użytkowania padła nagrywarka Matshita UJ-841S (czyta tylko płyty tłoczone, nie nagrywa) co prawda mi to tak bardzo nie przeszkadza bo mam z boku drugi dysk no ale wreszczie trzeba będzie wysłać do serwisu.

Po zatym innych uwag do tego modelu nie mam. Gneralnie nagrywarki Matshity jeżeli chodzi o ten model mają złą opinię i tylko czekałem kiedy to i u mnie nastąpi. Akumulator nie stracił pojemności. Głośniki jak na laptopowe uważam w dalszym ciągu jako b.dobre (przy wykorzystaniu dobrych słuchawek lub zestawu głośników efekt jest znakomity). Co dotyczy wykupu dodatkowego roku gwarancji to nie zaszkodzi i jak to się mówi zło nie śpi i może awaria przytrafić się najlepszej firmie (ja zpłaciłem 130zł. za dodatkowy rok).

@Szczepano czy po instalacji Virtual Sound folder tak wygląda:

post-134788-1169891569_thumb.jpg

i o jaki brakujący plik pyta (prawdopodobnie tu decyduje model płyty).

Co dotyczy pracy pamięci u mnie pracują w singlu (jedna Samsung druga No Name asynchronicznie)

post-134788-1169892560_thumb.jpgpost-134788-1169892593_thumb.jpgpost-134788-1169892633_thumb.jpg

Nie dochodzi wogóle do istalacji. Klikam na tym pliku od Ciebie i wtedy wyskakuje błąd.

"The installShield Engine (iKernal.exe) could not be installed.

Nie można odnaleść określonego pliku"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dochodzi wogóle do istalacji. Klikam na tym pliku od Ciebie i wtedy wyskakuje błąd.

"The installShield Engine (iKernal.exe) could not be installed.

Nie można odnaleść określonego pliku"

W przyszłości nie cytuj całego postu (zabiera dużo miejsca).

Wysłałem pozostałe pliki tego folderu.

Edytowane przez lucjan1948

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie ja gwarancje zgodnie z wymaganiami zarejestrowałem już dwa tygodnie temu.

więc chyba bez telefonu się nie obedzie.

poza tym widac ,że termin upłynięcia gwarancji to 28.01.2008

Nie myl takich pojęć jak rej. gw. podstawowej, przedłużenie gw. i rejestracja produktu są to trzy oddzielne zagadnienia i każde z oddzielna należy wykonać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie myl takich pojęć jak rej. gw. podstawowej, przedłużenie gw. i rejestracja produktu są to trzy oddzielne zagadnienia i każde z oddzielna należy wykonać.

Ale jak mu się udało zarejestrować gwarancję podstawową bez rejestracji produktu?

Ja musiałem wpierw zarejestrować produkt, i dopiero wtedy gwarancję podstawową, a po niej na samym końcu przedłużenie gwarancji.

W pierwszym polu podanym przez niego mam wpisane 'registered', ale w drugim tak samo: 'no DEGB data found'...

Może mu z czasem dopiszą ten rekord 'registered', bo u mnie to trochę trwało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gwarancję udało się zarejestrować więc powiedzice co mam zrobić teraz??

dzwonić na ten numer??

ps. cała ta gwarancja to doskonały przykład ja można sobie nawzajem utrudniać życie.

wystraczyło dać kartkę papieru , podbić, podpisać i cała robota.

a tak mamy jakieś chore rejestracje.

a co mają zrobić i Ci ktorzy nie korzystaja z internetu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gwarancję udało się zarejestrować więc powiedzice co mam zrobić teraz??

dzwonić na ten numer??

ps. cała ta gwarancja to doskonały przykład ja można sobie nawzajem utrudniać życie.

wystraczyło dać kartkę papieru , podbić, podpisać i cała robota.

a tak mamy jakieś chore rejestracje.

a co mają zrobić i Ci ktorzy nie korzystaja z internetu??

Dokładnie! Co mają zrobić ci, którzy nie korzystają z internetu - mnie też to oburza, ale nic na to nie poradzimy, to już fakt...

Rejestracja nie jest trudna, aczkolwiek można się pogubić, jeśli się robi to pierwszy raz. Ja musiałem podać wpierw numery, żeby uzyskać dostęp do rejestracji gwarancji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam jeszcze jedno pytanie:

Mianowicie mam internet przez sieć lokalną , osiedlową.

mam taki problem , że jak hibernuje swojego lapka to poźniej po hibernacji jak go włącze to net nie działa.

musze uruchomic ponownie kompa i wszystko jest ok.

co może być tego przyczyną i czy da się coś z tym zrobić??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mianowicie mam internet przez sieć lokalną , osiedlową.

mam taki problem , że jak hibernuje swojego lapka to poźniej po hibernacji jak go włącze to net nie działa.

Spróbuj wyłączyć i włączyć połączenie sieciowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

internet po hibernacji tak czy siak nie działa.

panowie mam lapka jak w opisie.

powiedzcie czy jak cały czas jade na zasilaczu to wyjmować baterię??

czy niech cały czas jest zainstalowana??

Jeszcze jeden strzał, ściągnij od Toshiby (chociaż i tak prawdopodobnie przekieruje Cię na strony Intela) najnowsze sterowniki od radiówki. Ja też miałem identyczny problem, wyłączanie i włączanie sieciówki pomagało tak w połowie przypadków, aż w końcu poszedłem po rozum do głowy i uaktualniłem stery. Problem zniknął jak ręką odjął, sieć działa natychmiast po odhibernowaniu, góra minutę później.

A co do baterii, hm, ja akurat wyjmuję. Raz na miesiąc wsadzam do lapka, rozładowuję, ładuję i odkładam na półkę. Opinii na ten temat znajdziesz dużo i na obie strony (wyjmować-nie wyjmować), mnie przekonuje argument o niepotrzebnym grzaniu akmulatora (dużo gram i grafa produkuje spore ilości ciepła), tudzież pozostaje kwestia pewnej ograniczonej ilości ładowań, którą jest w stanie aku wytrzymać. Przy normalnym użytkowaniu powinno to wystarczyć na te 2-3 lata żywotności, która i tak jest ograniczona właściwościami fizykochemicznymi baterii), ale w sytuacji doładowywania akumulatora codziennie (bo np. w trakcie nocnej hibernacji poleciało parę %) może się okazać, że już po półtora roku aku zacznie tracić właściwości.

Takie jest moje zdanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi