Samuelson Opublikowano 13 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2007 (edytowane) Witam postanowilem wycisnąć z procka coś wiecej i chyba cos zepsułem <_< Przestawilem procka z FSB 133 na 166 i mnoznik na 9 wiec standard dalej 1700+ potem szedłem mnoznikiem w gore i tak dojechalem bez zmiany napiecia (1.6 V) do 2.4 + dalej podnosilem napiecie az dojechalem do 2.7+ niestabilnego na 1.7V i podnislem jeszcze ciut mnoznik.Komp sie resetartowł wiec dałem sobie spokój i zienilem ustawienia na deflaut (133x11) przy 1.6V.Pózniej chcialem zwiekszyc wydajnosc i ustawic procek z ramem 1:1 wiec przestawiłem szyna na 166 i tu niespodzianka.Komp sie wlacza wyskakuje logo windowsa a po nim zamiast napisu zapraszamy pojawia sie czarny ekran z białym przerywanym paskiem szerokosci 1-3 pixeli na gorze monitora i w tak komp stoi.Natomist przy standardowym ustawieniu szyny 133 wszystko jest ok.Teraz pytanko do was.Czym jest spowodowany ten problem i czy da sie go naprawic ? Edytowane 27 Stycznia 2007 przez Samuelson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 moze za niskie timingi ustawiles :?: czy ja dobrze widze 2.7GHz na 1.7V na kt400...:lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Przestawilem procka z FSB 133 na 166 i mnoznik na 9 wiec standard dalej 1700MhzKtoś tutaj chyba liczyć nie umie :wink: Skąd wziąłeś te 1700MHz? 166*9 to chyba jest 1496Mhz :lol: Te 2.7GHz też tak magicznie obliczyłeś? A co do pamięci, to spróbuj więcej papu im dać i/lub poluzować timingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samuelson Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 (edytowane) Ktoś tutaj chyba liczyć nie umie :wink: Skąd wziąłeś te 1700MHz? 166*9 to chyba jest 1496Mhz :lol: Te 2.7GHz też tak magicznie obliczyłeś? A co do pamięci, to spróbuj więcej papu im dać i/lub poluzować timingi. Ja mowie o efektywnym nie o rzeczywistym taktowaniu kolego ;] 133x11 masz 1463=1700XP+ a 166x9 masz okolo 1500 czyli w przyblizeniu traktuje tez jako 1700XP+ moze za niskie timingi ustawiles :?:Co do pameci to nie wiem czy to jest to, wczesniej (przed tym problemem) jak zmianialem szyne ze 133 na 166 nic nie trzeba bylo kombinowac z timingami pamieci. Edytowane 14 Stycznia 2007 przez Samuelson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 (edytowane) to nie pisz 2700MHz tylko 2700+ ;) robiles restart biosu? Edytowane 14 Stycznia 2007 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Miałem podobny problem gdy zbytnio podkręcałem procesor nie zmniejszając taktowania ramu. Zgadnij co pomogło... Ale może to też być wina timingów. Tak czy siak problem jest moim zdaniem spowodowany przez ram, który nie wyrabia (tu ewidentny przykłąd ładowanie w niego windy) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samuelson Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 (edytowane) Zrobilem restart biosu ale to nic nie pomogło <_< Miałem podobny problem gdy zbytnio podkręcałem procesor nie zmniejszając taktowania ramu. Zgadnij co pomogło... Ale może to też być wina timingów. Tak czy siak problem jest moim zdaniem spowodowany przez ram, który nie wyrabia (tu ewidentny przykłąd ładowanie w niego windy)Tylko teraz jedna rzecz czemu wczesniej zmieniajac szyne z 133(266mhz) na 166(333mhz) wszystko bylo ok ? i nastepny knif ,nie zabardzo sie znam na pamieciach, ale jesli sa przystosowane do pracy przy 400mhz to jakim cudem nie wyrabiaja na 333mhz ? Edytowane 27 Stycznia 2007 przez Samuelson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...