Skocz do zawartości
piotres

Moja Pierwsza Kaskada Z Prawdziwego Zdarzenia (2 X Rotary + Etylen + Obudowa)

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc

W sumie calkiem dlugi juz czas temu rozpoczalem budowe mojej pierwszej kaskady "z prawdziwego zdarzenia" (tej zbudowanej w wakcje 05' to bym nie nazwal kaskada, kompresor na pierwszym stopniu byl zbyt slaby i calosc nie dzialala tak jakbym tego chcial :damage_wall: ), kozystajacej z dobrodziejstw 2 sprzezarek rotacyjnych . W zapozeniu miala to byc kaskada w obudowie, poniewaz mialem jedna wycieta obudowe z plyt drewnianych (miala sluzyc do 3evapowego singla ale okazala sie zbyt niska) . Najpierw byl przez krotki czas CPEV na pierwszym stopniu, lecz okazalo sie ze nie dziala on tam dobrze, wiec finalnie zawory rozprezne to kapilary 0.8 mm na obu stopniach . Kaskada glownie powstala w kilka dni wrzesnia tego roku (i tuz po tym zabralem ja na WGT gdzie szybki test wykazal okolice -95*c na Conroe E6700@4.4-4.8 ghz, z tym ze wtedy byla sonda ktora zawyzala temperature parownika) . Potem dluuga przerwa, 0 prac na kaskada i reaktywacja po swietach (wymiana CPEVa na kapilare, wywalnie jednego manometru ktory ulegl uszkodzeniu, zamontowanie presostatu, montaz katody UV ;-) ) .

Specs :

Kompresory: Sanyo remark C-1RN57H5A na 1st stage, LG QB164PAB na 2nd stage

Parownik: 50 mm wys. spiralny parownik + czarna zapinka CNC

XV: Kapilary 0.8 mm

Skraplacz: 1.5 kW, 2 row, alu-cu, chlodzony smiglem 230 V, podzielony na 2 obiegi - jeden maly obieg pelni funkcje desuperheatera na drugim stopniu

HXy : 15/8 mm, 4.5 metra Interstage HX + 15/8 mm 2.5 metra SLHX (SLHX przed interstage'm)

Separator oleju : Temprite 340 + zawor reczny Castel (zamontowany na froncie obudowy)

Czynniki chlodnicze : R507/R1150 (etylen)

Obudowa : Plyta wiorowa, pomaranczowe wnetrze, farba strukturalna czarna z zewnatrz, wymiary 64x54x42 cm

Zabezpieczenia : Presostat z autoresetem ustawiony na 25 barow

Inne: Manometr wys. cisnienia na 2gim stopniu, zimna katoda UV B-) , maly termometr z wyswietlaczem LCD - temperatura wylotu HXa, maly expansion tank, Delta 120 mm w sciance bocznej by schlodzic nieco 2 rotarki

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

CPEV valve which was mounted only for short time as a 1st stage XV ;-).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Parownik jest nieco wyzszy od tego ktorego na ogol uzywam, jest to takze spiralka a nie steeper, linia ssaca to waz w oplocie ze stali nierdzewnej, dlugosci ok. 140 cm.

Dołączona grafika

Ta zielona sonda ZAWYZALA jak sie potem okazalo temperature o jakies 5 do 15*C :damage_wall: przy wskazaniach rzedu -100*c ..wiec zostala wymieniona na ...zolta :D .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Najpierw jako zawor powrotu oleju uzylem solenoidu Danfossa EVR3, lecz jak sie wkrotce okazalo przeciekal on, wiec zamontowalem piekny zaworek reczny Castel'a ktorego czerwona galka teraz sie dumnie prezy na froncie obudowy kaskady :D .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Pierwsza proba z etylenem ...sonda jak juz napisalem byla ZLA .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zabawa na WGT 06' . Ok. -95*c na jakos podkreconym Conroe E6700, mierzone przez zla sonde ..tyle ze nie bylem zadowolony z pracy kaskady, wymiennik byl "za cieply" (tylko ok. -30-35*c) a cisnienia na obu stopniach za wysokie ...nastapila decyzja ...CPEV z pierwszego stopnia musi odejsc :D .

Dluuuga przerrwa ...0 prac .... az do ok. 15 grudnia :

Dołączona grafika

Juz jest kapilara na pierwszym stopniu, presostat zamontowany, jeden z manometrow- ktory ulegl uszkodzeniu wyrzucony na smietnik (zostawilem tylko wysokiego cisnienia na drugim stopniu) i... nabilem drugi stopien co2 ;-) ..tym oto sposobem jestem w "elitarnym" gronie zdobywcow -100*c @co2 :wink: .

Dołączona grafika

iii -120*c z etylenem :D .

Dołączona grafika

Jeszcze tylko obudowa :) .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Delta 120mm i zimna katodka UV :-P .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Skrecilem obudowe i stwierdzilem ze ten pomaranczowy jednak nie jest jakis super ladny :lol: .. zdecydowalem sie wiec na klasyczny czarny, z tym ze w nieco odmienionej wersji bowiem jest to "strukturka", taka jak na zderzkach samochodowych tych z czarnego plastiku :-) .

Dołączona grafika

215W dummyload = -96*C

Dołączona grafika

115W = -102.5*C

Evap unloaded ok. -112*C w koncowym wystrojeniu.

Dołączona grafika

Wylot interstage'a, bez loadu :) .

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

To co ...robimy -120*c klub na purepc ? :lol: :lol: :lol:

Wiem wiem ...strasznie zgredowska ta kaskada ..taka wogole nie elo, i juz napewno nie mlodziezowa ...ale co ja na to poradze, taka mi jakas wyszla :lol2: .

pozdrawiam i dziekuje za uwage

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzić chłodzi ale i tak jestem na NIE

jakbyś zostawił ten oranż to by jeszcze jakoś to wyglądało a po pomalowaniu n/c :blink:

kaskada wygląda jakbyś miał na jej zrobienie 5 minut (ułozenie elementów gdzie popadnie :lol2: )

wg mnie twój najgorzej wyglądający agregat

//btw co to za wąż z tym el0 oplotem?

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzić chłodzi ale i tak jestem na NIE

jakbyś zostawił ten oranż to by jeszcze jakoś to wyglądało a po pomalowaniu n/c :blink:

kaskada wygląda jakbyś miał na jej zrobienie 5 minut (ułozenie elementów gdzie popadnie :lol2: )

wg mnie twój najgorzej wyglądający agregat

//btw co to za wąż z tym el0 oplotem?

No widzisz, a ja stwierdzilem ze te pomaranczowy jest jakis taki nie ladny ...przestal mi sie podobac po pewnym czasie i tyle ;-). A teraz czarny z zewantrz i pomarancz w srodku tworza dla mnie ladna kompozycje. :)

Taaak ... to przykrecenie jednej ze sprezarek w srodku spirali HX'a chyba rzeczywiscie wskazuje na to ze przykrecalem wszystkie elementy do podstawy w 5 minut ;-) ...inaczej sie nie dalo po prostu, nie chodzi to o pole podstawy obudowy, ale o jej wysokosc . Zreszta ...dla mnie jest OK :-P .

A waz w opolocie jest po to by nie pekal w newralgicznych punktach przy czestym wyginaniu ssacej i cisnieniu statycznym na drugim stage'u ponad 10 barow :razz: . Spytaj sie innych builderow kaskad czy daja do ukladow goly waz karbowany :lol: . Sprawdz tez lepiej do ilu barow jest przewidziany ten famas bez oplotu to sie zdziwisz :lol: .

tylko -120? to ja mialem na starych zdezelowanych sprezarkach -115.7 :blink:

te -120 przy jakich cisnieniach?

A jak mam -120.7*C i co ? Cale 5*C mnie :D

Ile osob zrobilo w 2 stagerze z etylenem mniej jak -120*c ? Sharp, Blaster,Ricky ktos jeszcze ?

I ja kwalifikuje sie do -120*C clubu , a ty tylko do -100*C :-P

A czy ja tutaj mam plytowy wymiennik i 3 SLHX jak Ty ?

Liczy sie load a nie idle :D

Na co komu idle ?

Stay tuned B-)

A co ...-96*C na 215W to zle ? :wink: A mi sie podoba takze idle i juz :lol: .

a ja dzwigalem toto na wgt. waga ciezka :lol: ...

dobra robota Piotrek :).

That's right, dzieki Paweł :wink:

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, a ja stwierdzilem ze te pomaranczowy jest jakis taki nie ladny ...przestal mi sie podobac po pewnym czasie i tyle ;-). A teraz czarny z zewantrz i pomarancz w srodku tworza dla mnie ladna kompozycje. :)

A waz w opolocie jest po to by nie pekal w newralgicznych punktach przy czestym wyginaniu ssacej i cisnieniu statycznym na drugim stage'u ponad 10 barow :razz: . Spytaj sie innych builderow kaskad czy daja do ukladow goly waz karbowany :lol: . Sprawdz tez lepiej do ilu barow jest przewidziany ten famas bez oplotu to sie zdziwisz :lol: .

A jak mam -120.7*C i co ? Cale 5*C mnie :D

Ile osob zrobilo w 2 stagerze z etylenem mniej jak -120*c ? Sharp, Blaster,Ricky ktos jeszcze ?

I ja kwalifikuje sie do -120*C clubu , a ty tylko do -100*C :-P

Każdy ma inne gusta :)

O wężu w oplocie to ja doskonale wiem ale ja tylko pytałem CO TO ZA WĄŻ ?? (no chyba ze tajemnica)

czytanie ze zrozumieniem sie kłania :lol:

Nie ma czegoś takiego jak -120*C club :lol:

kazdy sobie moze wziąć rotarke na drugi stopień, załadować małą ilością etylenu (-0,8 bara) i -120 gotowe.

po to wymyślili -130*C club zeby trudniej bylo sie dostać niz zrobić tylko zwykłą kaskade

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma inne gusta :)

O wężu w oplocie to ja doskonale wiem ale ja tylko pytałem CO TO ZA WĄŻ ?? (no chyba ze tajemnica)

czytanie ze zrozumieniem sie kłania :lol:

:blink: :blink: "waz karbowany ze stali nierdzewnej w pojedynczym oplocie ze stali nierdzewnej"

Nie ma czegoś takiego jak -120*C club :lol: spojrz moze co ma user "Sharp" pod swoim nickiem na forum Teampuss ...nadal sadzisz ze nie ma -120*c clubu ? :lol2:

kazdy sobie moze wziąć rotarke na drugi stopień, załadować małą ilością etylenu (-0,8 bara) i -120 gotowe. z pewnoscia, tylko dlaczego tak malo osob tego dokonalo do tej pory ?

po to wymyślili -130*C club zeby trudniej bylo sie dostać niz zrobić tylko zwykłą kaskade Nie widze problemu by zrobic -130*C :wink: ...wystarcza 3 rotarki, R507/R23/R14 i jest ;-)

pozdro

@ryba : nie patrzylem na manometr, zapewne kolo -0.8 czy -0.9 bara, nie bylo to dla akurat wtedy absolutnie wazne :wink: . Waz z firmy Ticon.

Edytowane przez piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma inne gusta

czytanie ze zrozumieniem sie kłania

"waz karbowany ze stali nierdzewnej w pojedynczym oplocie ze stali nierdzewnej"

Nie ma czegoś takiego jak -120*C club spojrz moze co ma user "Sharp" pod swoim nickiem na forum Teampuss ...nadal sadzisz ze nie ma -120*c clubu ?

kazdy sobie moze wziąć rotarke na drugi stopień, załadować małą ilością etylenu (-0,8 bara) i -120 gotowe. z pewnoscia, tylko dlaczego tak malo osob tego dokonalo do tej pory ?

po to wymyślili -130*C club zeby trudniej bylo sie dostać niz zrobić tylko zwykłą kaskade Nie widze problemu by zrobic -130*C ...wystarcza 3 rotarki, R507/R23/R14 i jest

pozdro

no chyba dziś złą nogą wstałem :lol:

sorka

btw przynaleznosc do -100 czy tam -130 klubu powinno sie brać temperature na load ;) (150-200W)

Edytowane przez Maniakalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaaaa :lol2: Mam -118*c idle przy ładunku do utrzymania 215W, przy podcisnieniu dużym sporo niżej niż -120*C, ale fot nie mieć Luke.

Ogólnie wszystko OK, choć martwi mnie jedna rzecz, dosyć słaba wydajność tego. Jaką temperature ma HX pod obciążeniem ?

Edytowane przez LukeXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u siebie nie widzialem mniej jak -0.7 :/ kompresor uzywany robi swoje

To nie wina tego ze masz uzywane kompresory ale tego ze sa to kompresory hermetyczne, a kazde dziecko wie ze nikt tak nie lubi ssac jak rotarki :D . Zaden hermetyk nie pociagnie takiej prozni jak rotarka...z nowymi SC21CL tez by bylo trudniej uzyskac -0.8 bara :wink: . Wiec jesli twoje Asperki wyciagaja proznie na -115*C to znak ze sa bardzo zdrowe :wink: .

Jaaaa :lol2: Mam -118*c idle przy ładunku do utrzymania 215W, przy podcisnieniu dużym sporo niżej niż -120*C, ale fot nie mieć Luke.

Ogólnie wszystko OK, choć martwi mnie jedna rzecz, dosyć słaba wydajność tego. Jaką temperature ma HX pod obciążeniem ?

Taakk ..ale Ty masz autokaskade na pierwszym stopniu, a ja mysle o absolutnie klasycznych 2stagerach :-) . Wylot HX'a z 115W ma ok. -41*C, a z 215W ok. -37*C .

Hehe jednak poszlo do przodu wszystko, jeszcze niedawno ludzie mysleli jakbym tu zrobic -100*C z jakimkolwiek loadem, a dzis -96*C na 215W to slabo :lol: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tak mały ze podejrzewam ze bardzo nie wiele daje :-| .

A Ty masz z kolei podejrzanie maly static na drugim stopniu :wink: .

trudno ;) moj ET ma 1.1L pojemnosc.

Aha i jeszcze takie jedno pytanie, ile czasu zajmuje tobie osiagniecie odpowiedniej temp na wymienniku, a po wlaczeniu 2nd stage na parowniku i jak w tym czasie zmienia sie temp HX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno ;) moj ET ma 1.1L pojemnosc.

Aha i jeszcze takie jedno pytanie, ile czasu zajmuje tobie osiagniecie odpowiedniej temp na wymienniku, nie sprawdzalem ale na czuja to z 3-4 min. a po wlaczeniu 2nd stage na parowniku tutaj juz leci w dol bardzo szybko, moze z 2 minuty do -110*ci jak w tym czasie zmienia sie temp HX leci w gore do -35*c, potem znowu spada na jakies -45*c (gdy parownik ma ok. -110*c).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc

Ostanie testy przed podroza ;-) :

Dołączona grafika

Na 215W udalo sie uzyskac -97*C :wink: .

Dołączona grafika

Przed odpaleniem PC, mierzone termometrem nowego wlasciciela .

Dołączona grafika

Conroe E6700ES @ 4.45 Ghz/1.7V i -107*C idle :D .

Dołączona grafika

Ten sam procek w stresie.

Dołączona grafika

Podroz kaskada odbyla w drewnianej skrzyni :-P .

pozdro

piotres

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi