Skocz do zawartości
zibimacho

Uszkodzony Gainward 5900fx 1100ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,kupilem na allegro tego gainwarda,mial byc sprawny w 100% i na gwarancji a tu sie okazalo ze jest do niczego jak narazie bo ma urwane lacznie 9 kondensatorow przy zlaczu AGP. czyli gwarancji nie bedzie skoro to mechaniczne uszkodzenie. Czy ktos moglby mnie nakierowac czy i skad moglbym zdobyc schemat tej karty? bo jakbym wiedzial jakich kondensatorow brakuje to moze by cos bylo z tej karty jeszcze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oto foto zrobione juz przeze mnie,na ktorym dokladnie widac brak 8 kondow w tym 1 wiekszy.a jest taka opcja ze to nie wina tego braku? bo gosc mowi ze on wyjmowal i dzialala a delikatnie sie obchodzil i paczka tez zapakowana ok.mowi ze moglo juz wczeniej nie byc ich a karta dzialala mimo to.mozliwe to jest?

Dodam jeszcze ze po uruchomieniu kompa na ekranie widac ze ja wykrywa-widac nazwe karty,jednoczesnie caly ekran jest pokryty znakami "=",nazwa karty tez.potem juz tylko czarny ekran i nic...

post-144673-1168790122_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest także prawdopodobieństwo, że uszkodziła się podczas przesyłki (choć to mało prawdopodobne).

Też ostatnio miałem taki motyw. Sprzedałem sprawny przedmiot (zabawka dla dziecka), a mi tu kupujący wyjeżdża z tekstem , że u niego nie działa kilka funkcji. Co prawda dogadaliśmy się, ale zostałem 20 zł w plecy, mimo, iż daje głowę za to, że przedmiot przed wysyłką był sprawny. Dlatego też warto dopłacić do przesyłki ubezpieczonej, zwłaszcza, gdy w grę wchodzi przedmiot o wiekszej wartosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kondensatory nie kondensatory ale i tak wpadłes w kanał!

300zł za ta karte to przepłaciłeś i to ostro bo na aukcji na pudełku i w opisie jest 128MB - tyle maja karty 5900 XT a 5900, 5900Ultra oraz 5950 Ultra maja 256MB oraz inne taktowania z czego 5900XT idzie podkręcic do tych 780 (OC 850) co jest w opisie - pewnie zmiana BIOSu tylko

PS. No chyba że doliczyc koszt tego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doprawdy nie wiem po co ci ta karta - ciesz sie że jest uwalona.

Zrozumiał bym gdyby to był naj naj wyższy model FX-a (sentyment, może próba bicia jakiegoś rekordu).

A tak nie ma sensu zawracać sobie tym ustrojstwem głowy ..

Gadaj ze sprzedajacym niech oddaje pieniądze.

Jak nie odda pakuj papiery -> na policje i odbieraj pieniądze z Programu Ochrony Kupujących - 300 zł akurat będzie :damage_wall:

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «

z opisu aukcji:

100% sprawna

Najlepsza na AGP!!! :lol2:

8 potoków renderujących :lol2:

GWARANCJA DOOR TO DOOR DO 27.07.2007

- masz tą gwarę ? - polega to na tym, że dzwonisz i w ciągu krótkiego czasu wpada do ciebie kurier i zabiera kartę na gwarę, jak nie masz to krótko i zwięźle gadaj ze sprzedającym

Edytowane przez 7600gs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak- to kondzie (nadruk C na pcb, R- to rezystory). Na bank ich brak powoduje błędy w obrazie... albo to tylko zasłona dymna- uwalone są np kości pamięci a te elementy usunięte- że to niby przez ich brak te błędy. Ale po co sprzedawca miałby to robić jeśli kartę sprzedawał jako 100% sprawną... proceder ten stosowany jest w przypadku sprzedawania kart jako uszkodzone.

Jeśli próby odzyskania kaski zawiodą wlutuj jakiekolwiek kondzie z innej uwalonej karty (do kupienia za grosze na allegro) też z okolic złącza agp- powinno być OK. I nie musi to być ten konkretny model... może nawet przypasują "organy" z karty ati.

Zresztą- co będziesz miał do stracenia? Bardziej już jej nie uszkodzisz.

Kwestia czy technicznie dasz radę wylutować i wlutować tak małe elementy smd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no to jest na perwno 5900 ultra mimo ze ma 128mb ale wlasnie tyle one maja,szyna jest 256-bitowa.nie wiem czy az tak przeplacilem,fakt ze to stara karta ale w testach naprawde dobrze sobie radzi. kreci sie do 480/940 i dziala stabilnie na zwyklym chlodzeniu to na tym tym bardziej.na chwile obecna cudo to nie jest ale na moja kieszen tak:). dlatego zal mi tej karty i jakbym wiedzial ze na pewno wlutowanie kondow pomoze to bym sie podjal.ale jak to moze byc cos innego to wole nie ingerowac w nia i walczyc o zwrot kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW jesteś szalony że kupiłeś FXa za 300zł ?! Za tyle to 6600GT jest !

Próbowałem to wcześniej delikatnie zasugerować.

Odbierz KASĘ - tak czy inaczej nalezy Ci się - a później wróć na forum i się zapytaj co za tyle (ile akurat chcesz wydać) najlepiej kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to z odzyskaniem kasy przez program ochrony kupujacych raczej lipa bo bylem na policji i nie dali mi papieru-oni sie moga tym zajc jakby mi gosc w ogole nie wyslal albo jakas cegle czy cos innego.a tak to mowia ze jedynie droga sadowa pozostaje.czyli mi pozostaje probowac naprawic karte bo po sadach to sie nie bede wloczyl z tym eh ale lipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi